Topptipset tips tisdag 23 april 2024

England tar stor plats under tisdagen då nationens samtliga topp fyra-ligor finns representerade. Matchen mellan Arsenal och Chelsea är både störst och går först på bongen som i övrigt även bjuder på matcher från Italien och Belgien. Väl mött!

Spelstopp 20:29

1. Arsenal – Chelsea X
Det är bråda dagar för Chelsea. Stormatcherna avlöser varandra och efter helgens FA-cupförlust mot Man City väntar Arsenal i ligan. En match de blå sannolikt får ta sig an utan sin överlägset mest utslagsgivande spelare Cole Palmer, som insjuknat.
Ett enormt avbräck som minskar chansen att hitta igenom ett solitt hemmaförsvar drastiskt. The Gunners har sett något tröttkörda ut mot slutet, men helgens seger mot Wolves gör underverk för både moral liksom förmågan att kräma ur det sista under avslutningen. Fansen på The Emirates gör säkerligen också sitt. Kommer rödvitt upp i nivå är de bättre – ettan singlas.

2. Lazio – Juventus 1
Juventus gör ingen vidare säsong i stort men en Coppa Italia-final ska den gamla damen kunna lösa. Med 2-0 i påsen från det vändande mötet i Turin är utgångsläget ypperligt och då spelar det inte jättestor roll att bortaformen är usel och att det blivit dubbelt delad pott mot Torino samt Cagliari i ligan. Det räcker med en uddamålsförlust mot Lazio och tillbakadragna gäster är att vänta både på grund av utgångsläget såväl som Allegris allmänna tendenser som coach. Upp till de ljusblå att göra match av detta således. Inte ogörbart sett till senare tids resultat, som inkluderar fyra segrar på fem matcher varav en med 1-0 här på Olimpíco mot just Juventus. Intressant etta.

3. Leicester – Southampton 1
Topptrions kollektiva formsvacka lämnade dörren öppen för Championshipfyran Southampton. Istället för att ta tillfället i akt och gå ikapp följde The Saints dock efter rakt in i väggen. Helgens förlust mot ett färdigspelat Cardiff gör att drömmen om direktuppflyttning med största sannolikhet förblir just en dröm. Leicester är i en betydligt bättre sits efter senaste segern mot West Brom. Insatsen som sådan var den starkaste på länge och när Vardy & co nu har chansen att i stort sätt säkra uppflyttningen framför de egna fansen håller jag dem högt. Etta, eller möjligen 1X.

4. Cheltenham – Peterborough 1
Botten mot toppen i League One där Cheltenham måste vinna för att undvika degradering. Om Sercombe samt Taylor fortsätter att kliva fram, likt i värdarnas två senaste matcher, är det ingen omöjlighet. Peterborough får, med sex poäng och mängder av mål upp till tvåan Derby, i praktiken rikta in sig på playoff med två omgångar kvar att spela. Något som i mitt tycke öppnar upp denna match klart mer än vad procenten verkar medge. Med tanke på att krysset inte gagnar någon känns etta-tvåa som det bästa valet.

5. Cambridge – Wycombe X
Cambridge är ännu inte över linjen. En pinne på fyra försök gör att de fortfarande löper risk att åka ur. I grunden är laget med spelare som Bonne, Kaikai, Cousins kompetent nog men när det väl börjat gå troll i sakerna är det svårt att sia om var det slutar. Fortsatt gäller att tre poäng löser biffen. Wycombe spelar i sin tur helt utan yttre press. Kontraktet är klart och något playoff blir det inte heller. Att brist på motivation skulle vara en faktor för The Wanderers verkar dock av allt att döma inte vara fallet med tre raka bortasegrar i påsen. Ovisst, alla tecken används.

6. Colchester – Doncaster X
Det drar ihop sig även i League Two. Doncaster, med vansinnigt formstarka Adelakun/Ironside i spetsen, har tagit fasta på detta och visar grym form med nio raka segrar under slutspurten. Om tvåsiffrigt nås under tisdagen är de uppe på playoff. Colchester härjar i andra ändan av tabellen och verkar också ha insett allvaret. Ett närtida uppställ med sex poäng på tre försök gör att värdarna gett sig själva chansen att säkra kontraktet här på JobServe Community Stadium under tisdagen. Även om Doncaster ska gälla som det bättre laget känns det som att tvåan streckas väl hårt. Helgarderas i jakt på skräll.

7. Standard Liège – Mechelen 2
Det har inte riktigt lossnat för vare sig Standard Liège eller Mechelen i den belgiska slutspelsrundan. Líege kryssar sig fram och det gästande gamla svensklaget vinner och förlorar om vartannat. Gemensamt för de båda är däremot det svängiga spelet, bäst beskrivet som vilda västern-fotboll. Saloondörrarna svänger hejsvejs med mängder av mål både framåt, bakåt, kors och tvärs. Match i matchen mellan Standards revolverman Kanga och Mechelens dito Slimani, som båda två kan avgöra detta på egen hand. Hur det slutar är mer ovisst. Alla tecken.

8. St. Truidense – Gent 2
Gent flyger fram. Tissoudali, Kums samt inte minst förre Häckengubben Sonko skjuter på allt som rör sig och det mesta når också sitt mål. Tolv i nät på fyra matcher i slutspelsrundan är en minst sagt hyfsad träffbild. St. Truidense har haft det lite tyngre. Insatsen i 0-1-förlusten mot ett så gott som avhängt OH Leuven imponerade inte alls och underlägsna var de även i hemmamatchen mot Standard Líege dessförinnan, trots ett räddat kryss. Gent ser piggare ut och jag streckar tydligt från höger.

Kassaskåpet! Arsenal
Chelsea saknar sannolikt sin enda ljuspunkt i Cole Palmer och har därtill inte mycket mer än en potentiell Europa Conference League-plats att spela för. Då räcker man inte till mot ett titeljagade Arsenal. Ettan lämnas ensam.

Varningen! Colchester
Colchester jagar nytt kontrakt och kommer inte lägga sig enkelt hemma mot Doncaster. Vänstersidan testas tidigt till låga priser.

108 rader
1. Arsenal – Chelsea 1
2. Lazio – Juventus 1
3. Leicester – Southampton 1 X
4. Cheltenham – Peterbor. 1 2
5. Cambridge – Wycombe 1 X 2
6. Colchester – Doncaster 1 X 2
7. St. Liège – Mechelen 1 X 2
8. St. Truidense – Gent 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100