Topptipset tips fredag 5 juli 2024

Fredagen bjuder på fotbollsgodis av högsta rang när Spanien ställs mot Tyskland och Portugal gör upp med Frankrike i EM:s kvartsfinaler. Lördagens två EM-duster hittar också in på kupongen och Copa América flikar även in med ett möte. Resterande bidrag hämtas från Damallsvenskan där vi bland annat kan se fram emot ett Stockholmsderby. Mot åtta rätt!

Spelstopp 17:59

1. Spanien – Tyskland X
Flera stornationer har underpresterat under mästerskapet men Spanien och Tyskland har övertygat och vinnaren av denna kvartsfinal ska i vår mening betraktas som favoriter framöver. Spanien vann samtliga gruppspelsmatcher och lyckades avlägsna Georgien i åttondelen trots ett tidigt baklängesmål. Ett snöpligt självmål från Robin Le Normand och det är La Rojas enda insläppta mål så långt. Värdnationen Tyskland har inte presterat på en lägre nivå och Jamal Musiala, som varit sanslöst bra, är en spelare som spanjorerna behöver hålla ett extra öga på. Klurigt möte där små marginaler lär avgöra. Vi utgår från mitten men täcker gärna upp med båda flanker.

2. Portugal – Frankrike X
Känslan på förhand är att bataljen på Volksparkstadion kommer att bli en målsnål historia. Frankrike har inte alls fått ordning på sin offensiv under mästerskapets gång och avgörandet mot Belgien kom först i den 85:e matchminuten när Jan Vertonghen oturligt styrde in matchens enda mål. Tre mål har det blivit totalt för Les Bleus så långt och två av dessa har varit självmål, det tredje från straffpunkten. Portugals offensiv lämnade likväl mycket att önska mot Slovenien där Cristiano Ronaldo missade en herrans massa chanser. En spelare som Rafael Leao behöver vara mer delaktig för att luckra upp ett defensivt kompakt Frankrike. Vi tror inte att detta är avgjort efter 90 minuter – spikkryss!

3. England – Schweiz 2
England har varit en stor besvikelse så långt. På pappret så är det få nationer som kan mäta sig med Gareth Southgates spelartrupp men 53-åringen har inte alls fått pusselbitarna att falla på plats. Att han inte har fått ut mer från sin stjärnspäckade offensiv är i synnerhet en besvikelse och “The Three Lions” var bara sekunder från att bli utslagna av Slovakien i åttondelen. Schweiz, som gör ett väldigt fint mästerskap, kommer inte vara lika förlåtande och här måste England höja sig för att avancera till semin. X2 prioriteras på Merkur Spiel-Arena.

4. Nederländerna – Turkiet 1
Att Nederländerna besegrade Rumänien komfortabelt i åttondelen kom inte som någon större överraskning. Trots tredjeplatsen i gruppspelet så ska Oranje vara belåtna med sina prestationer och insatsen mot rumänerna var inte av lägre kvalitet. Ronald Koemans manskap är kompakta bakåt och Cody Gakpo fortsätter att imponera på offensiv väg i landslagsdressen. Turkiet hade i sin tur marginalerna på sin sida mot Österrike och burväktaren Mert Günok kommer återigen behöva storspela för att det ska bli match av detta. De rödvita lär inte heller vara lika framgångsrika på fasta situationer mot ett fysiskt starkt Nederländerna. Trolig etta.

5. Hammarby – AIK 1
Det vankas Stockholmsderby i Damallsvenskan när Hammarby välkomnar AIK till Tele2 Arena. Dessa antagonister strålade samman på Skytteholms IP för knappt två veckor sedan och då vann Bajen med 2-0 vilket var rättvist. Värdinnorna har således gått segrandes ur fem raka inbördes möten och det mesta talar för att trenden fortlöper. En etta som överstiger 90 procent är med det sagt saftigt. Gästerna har just krigat till sig ett oavgjort resultat mot ett formstarkt Piteå där Vendela Persbeck lyckades hålla nollan intakt. En ny fin insats från den unga burväktaren kan möjligen bjuda på en fin kupongrensare. Krysset gör utgångsettan sällskap i jakt på högre utdelning.

6. Piteå – Linköping 2
Linköping har kommit igång på allvar efter en trevande inledning på säsongen och har gått segrandes ur fyra av fem bataljer efter landslagsuppehållet. Gästerna har bland annat hemmabesegrat fredagens antagonister med 4-2 under denna period. Med nyckelspelarna Cornelia Kapocs och Cathinka Tandberg i strålande form så finns goda förutsättningar att fortsätta klättra i tabellen. Piteå är ett kunnigt motstånd men offensiven har lämnat mycket att önska under vårsäsongen och det underlättar inte att Tuva Skoog och Anam Imo, som har missat de senaste omgångarna, sannolikt är otillgängliga även denna afton. Vi tar ställning åt öst.

7. IFK Norrköping – Kristianstad 2
Kristianstad har endast tappat poäng mot topptrion Rosengård, Häcken och Hammarby under våren. Johanna Almgren förfogar över en riktigt intressant offensiv trojka i Katla Tryggvadottir, Hlin Eiriksdottir och Tabby Tindell. De orangesvarta gick segrandes ur fjolårets två inbördes möten men värt att påpeka är att värdinnorna har presterat på en högre nivå under våren. Formen är visserligen nedåtgående med blott en poäng från de senaste fyra omgångarna men kamratföreningen har förtjänat en högre poängskörd än så. Tvåan är trolig men på en högervriden bräda så blickar vi brett på Platinumcars Arena.

8. Venezuela – Kanada 2
Venezuela var en positiv överraskning under gruppspelsfasen och vann samtliga matcher. De vinröda fick med det sagt en hjälpande hand av Enner Valencia i mötet mot Ecuador och kan tacka en storspelande Rafael Romo för segern mot Mexiko. Kanada är, på pappret, inte ett sämre landslag än Venezuela där Alphonso Davies och Jonathan David mycket väl kan vägleda “Les Rouges” till en semifinal i nationens första Copa América någonsin. X2 är rätt väg att gå när ettan streckas till orimliga höjder.

Kassaskåpet! Nederländerna
Turkiet besegrade förvisso Österrike senast men spelmässigt så har Vincenzo Montellas manskap inte övertygat mot tuffare motstånd. Båda målen mot “Das Team” kom via fasta situationer och vi har svårt att se turkarna vara lika framgångsrika på den fronten mot Nederländerna.

Varningen! Kanada
Venezuela har inte varit en enkel nöt att knäcka sedan Fernando Batista tog över rodret men att La Vinotinto målas upp som tydliga favoriter mot Kanada är felaktigt. En tvåa som i skrivande stund streckas till 16 procent är magiskt.

108 rader
1. Spanien – Tyskland 1 X 2
2. Portugal – Frankrike X
3. England – Schweiz 1 X 2
4. Nederländerna – Turkiet 1
5. Hammarby – AIK 1 X
6. Piteå – Linköping 2
7. Norrköping – Kristianstad 1 X 2
8. Venezuela – Kanada X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100