Europatipset tips tisdag 2 juli 2024

Veckans första Europatips bjuder på en salig bladning och avgörs först natten till torsdag. Likt gårdagens kupong så inleder vi med två inslag från såväl EM-slutspelet som Copa América innan klubbfotbollen tar över. Med cirka 2 miljoner kronor i jackpot och flera intressanta skrälldrag så jagar vi en stor del av kakan. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 17:59

1. Rumänien – Nederländerna 2
Rumänien vann överraskande Grupp E framför Belgien men någon fördelaktig lottning har det inte blivit för Edward Iordanescus manskap. Nederländerna, som slutade trea i sin grupp bakom Österrike och Frankrike, ska självfallet råda som klara favoriter. Oranje gjorde inte på något vis bort sig i gruppen trots den svaga positionen och hade redan säkrat avancemang inför den sista gruppomgången där det blev förlust mot Österrike. Detta ska Ronald Koemans adepter lösa tämligen komfortabelt – spiktvåa!

2. Österrike – Turkiet 1
Österrike har imponerat på oss så långt. Ralf Rangnicks manskap gick segrandes ur vanskliga Grupp D framför såväl Frankrike som Nederländerna och visade prov på ett högt kunnande. Turkiet kan mycket i sina bästa stunder men här får Vincenzo Montella klara sig utan nyckelspelaren Hakan Calhanoglu som är avstängd och även Samet Akaydin hittas på botbänken. Lyckas “A-Team” hålla Real Madrids stjärngosse Arda Güler i schack så är mycket vunnet men när ettan streckas till skyarna så är det läge att gardera. Strecka från vänster.

3. Brasilien – Colombia X
Brasilien gjorde slarvsylta av Paraguay häromsistens men avancemang är ännu inte helt säkrat i och med poängtappet mot Costa Rica i den första omgången. Delad ära räcker för att garantera andraplatsen och seger krävs för att stå som herre på täppan. Colombia är redan klara med två raka segrar i bagaget men vill givetvis bevara förstaplatsen då det innebär enklare motstånd i kvartsfinalen. Att Los Cafeteros inte har förlorat en landskamp på över två år är imponerande och med tio raka segrar i ryggen så kliver Nestor Lorenzos mannar in till detta möte med självförtroendet på topp. Vi utgår från mitten men täcker helst upp med båda flanker.

4. Costa Rica – Paraguay 2
Paraguay är fortfarande poänglösa inför den sista omgången och kan på sin höjd sluta trea i gruppen. Något avancemang kommer det med andra ord inte att bli för Los Guaranies oavsett utfall. Prestationen mot Colombia var dock av hög kvalitet och presterar Daniel Gameros adepter på en liknande nivå denna afton så ska Miguel Almirón och company ses med goda förutsättningar. Costa Rica har tekniskt sett mer att spela för men att Los Ticos kniper andraplatsen är alltjämt långsökt. De blåröda har en lägre kapacitet än Paraguay och får trots rådande förhållanden gälla som underdogs. Utgå från höger.

5. Ängelholm – Torn X
Två jämlika klubbar strålar samman i Svenska Cupen där spelarpoolens vänstervridning inte är befogad. Dessa antagonister tillhör något överraskande toppskiktet av Ettan Södra där endast två poäng skiljer klubbarna åt. Anmärkningsvärt är att Torn besegrade Ängelholm med 4-1 hemma i Stångby för bara ett par veckor sedan. Spelet på resande fot har varit av lägre kvalitet ska sägas men när spelvärdet tydligt landar i österled så nöjer vi oss med X2.

6. Akureyrar – Valur 2
Cupspel är det som gäller även på Island där Akureyrar och Valur strålar samman i Isländska Cupens semifinal. Att arrangören har tagit sig hela vägen hit är något av en överraskning. De blågula tillhör bottenskiktet av Besta deild karla och har just lämnat jumbopositionerna med två raka segrar i bagaget. Valur besitter ett högre kunnande men det brukar vara jämna matchbilder när dessa antagonister möts. Gästerna har visserligen vunnit de senaste tre inbördes mötena där individuell kvalitet har varit avgörande men när tvåan ser ut att landa kring 60 procent så kompletterar vi gärna med krysset.

7. Sandefjord – Tromsö 1
Ett ångestladdat bottenmöte stundar på Jotun Arena där såväl Sandefjord som Tromsö hittas långt ner i Eliteserie-tabellen. Värdskapets två segrar har inkasserats på denna arena och trots en undermålig inledning på säsongen så visar viktorian mot Molde prov på ett högt kunnande. Filip Ottosson har varit väldigt solid på det centrala fältet och lyckas de blåklädda bara täppa till en och annan lucka bakåt så finns förutsättningar att klättra i tabellen. Tromsö har inte alls fått till det utanför Romssa Arenas portar och med målfarlige Vegard Erlien tveksam till spel så tar vi ställning åt väst.

8. Eskilsminne – Olympic X
Eskilsminne är i gott slag med sex raka utan nederlag men att ettan är uppe och nosar på 80 procent är bara absurt. EIF förlorade det vändande mötet med 2-0 när arrangören besökte Lindängens IP för knappt två månader sedan. Olympic har därefter besegrat trean Torn och plockade även poäng mot Ariana. Att gästerna saknar en pålitlig målskytt har varit ett aber men till magiskt spelvärde så är X2 tecken som inte går att förbise. Prioritera högersidan i Helsingborg.

9. Víkingur – Stjarnan 1
Vi återvänder till Island för den andra semifinalen. Víkingur tog hem den inhemska dubbeln i fjol och kan mycket väl göra så även denna säsong. Arrangören toppar det isländska finrummet med god marginal och kommer bli svåra att rubba i titelstriden. Vikingarna har en bredd som ingen annan isländsk klubb kan matcha och ska inte ha några bekymmer med att utmana på två fronter. Stjarnan ska med det sagt inte underskattas trots att gästerna är inne i en tyngre period. Emil Atlason är en skicklig lirare i spetsen och med flera duktiga kreatörer på mittfältet så ska 30-åringen kunna ställa Víkingurs försvar på prov. Ettan inleder men vi blickar brett i jakt på högre utdelning.

10. Cuiabá – Botafogo 1
Botafogo fick en smakstart på säsongen men har tappat poäng i tre av de senaste fyra omgångarna. Skicklige Tiquinho Soares har blandat och gett sedan han blev skadefri och med Jefferson Savarino fortsatt på landslagsuppdrag så finns det vissa frågetecken kring offensiven. Júnior Santos har visserligen haft en fin vår men 29-åringen är inte någon notorisk målskytt. Cuiabá har i sin tur gått från klarhet till klarhet sedan Petit tog över rodret i början av maj månad. Arrangören har faktiskt bara förlorat två av 13 bataljer sedan tränarskiftet. Här streckas ettan chockerande lågt och är en fräck chansspik för den våghalsige.

11. Criciúma – Cruzeiro X
Ett svårsiat möte stundar på Estadio Heriberto Hulse. Nykomlingarna Criciúma har plockat ett par fina skalper hemmavid mot slutet. Segern mot Botafogo imponerar i synnerhet men Tigrarna plockade även poäng mot fyran Bahia för några veckor sedan. Arthur Caike har övertygat mot slutet och blev bland annat stor matchhjälte med sitt sena avgörande mot Botafogo. Matheusinho är ett annat nytillskott som har inlett sejouren hos de gulsvarta lovande. Cruzeiro ska i grunden hållas högre men det är hemma på Mineirao som gästerna har plockat lejonparten av sina poäng så långt. Vi gör det enkelt för oss och helgarderar.

12. Atlético Mineiro – Flamengo 2
Flamengo toppar Série A när 13 omgångar har avverkats. Pedro har varit ligans främsta spelare så långt och är en pjäs som Atlético Mineiro behöver hålla ett extra öga på. Värt att påpeka är att gästerna endast har gått segrandes ur tre av sju bortamatcher men de rödsvarta har samtidigt bara lämnat tomhänta från en av dessa. Arrangörens kryssbenägenhet är en annan faktor som gör mittentecknet till ett tilltalande komplement till utgångstvåan. X2 är en solid lösning på Arena MRV.

13. Charlotte – Inter Miami 1
Inter Miami har tre raka segrar i bagaget vilket är överraskande då Lionel Messi och Luis Suárez har varit på landslagsuppdrag under denna period. Gästerna har med det sagt haft marginalerna på sin sida i dessa bataljer och att “Vice City” målas upp som knappa favoriter av svenska folket när ett hemmastarkt Charlotte ska besökas är inget som vi skriver under på. Arrangören ståtar med resultatraden 6-4-1 som hemmafacit och har visat prov på ett exemplariskt försvarsspel på denna arena. Ettan är ett intressant spikalternativ upp till 45 prollar, högre än så och krysset övervägs.

Kassaskåpet! Nederländerna
Nederländerna fick en tacksam lottning trots att Oranje slutade trea i sin grupp. Rumänien har gjort det bra utifrån deras förutsättningar men att Edward Iordanescus adepter avancerar till kvartsfinal är långsökt. Trolig tvåa.

Varningen! Olympic
Olympic besegrade Eskilsminne med 2-0 hemma på Lindängens IP för knappt två veckor sedan och torde åtminstone bjuda upp till dans i Helsingborg. Att arrangören målas upp som storfavoriter av spelarpoolen är ögonbrynshöjande och om något tecken ska uteslutas från kupongen så är det ettan.

144 rader
1. Rumänien – Nederländ. 2
2. Österrike – Turkiet 1 X
3. Brasilien – Colombia X
4. Costa Rica – Paraguay 2
5. Ängelholm – Torn X 2
6. Akureyrar – Valur 2
7. Sandefjord – Tromsö 1
8. Eskilsminne – Olympic X 2
9. Víkingur – Stjarnan 1 X 2
10. Cuiabá – Botafogo 1
11. Criciúma – Cruzeiro 1 X 2
12. Atl.Mineiro – Flamengo X 2
13. Charlotte – Inter Miami 1
1296 rader
1. Rumänien – Nederländ. 2
2. Österrike – Turkiet 1 X
3. Brasilien – Colombia 1 X 2
4. Costa Rica – Paraguay 2
5. Ängelholm – Torn X 2
6. Akureyrar – Valur X 2
7. Sandefjord – Tromsö 1
8. Eskilsminne – Olympic 1 X 2
9. Víkingur – Stjarnan 1 X 2
10. Cuiabá – Botafogo 1
11. Criciúma – Cruzeiro 1 X 2
12. Atl.Mineiro – Flamengo X 2
13. Charlotte – Inter Miami 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100