Topptipset tips tisdag 13 februari 2024

Champions League är äntligen tillbaka på kupongerna. 250.000 är adderat till tisdagens Topptips som bjuder på FC Köpenhamn mot Manchester City samt RB Leipzig mot Real Madrid. The Championship står för övrig underhållning. Nu åker vi!

Spelstopp 20:44

1. FC Köpenhamn – Manchester City 2
FC Köpenhamn är i min bok det lag som imponerade mest i gruppspelsfasen. De är såklart inte bäst, men sett till förutsättningarna är det få som trumfar det faktum att dansken skickade ut såväl Man United som Galatasaray och dessutom förstörde Bayern Münchens flerårigt perfekta hemmasvit. Det är inget tu tal om att Manchester City är starkare än samtliga dessa gäng – de är starkast i Europa – men formen är inte lysande och i det första av två möten kan britterna, som har Chelsea att möta i helgens ligaspel, ändå tänkas ta det något lugnare. Tvåan är klar.

2. RB Leipzig – Real Madrid 2
Real Madrid har inte haft några som helst problem med uppstickaren Girona denna säsong. 4-0 i helgen, 7-0 på två matcher. Någon vidare fajt har det heller inte varit. Katalanerna var tydligt tagna av stundens allvar bägge gånger och tvingade inte Marängerna att förta sig alls, eller ens göra någon större match. Tuffare emot har det däremot varit i matcherna innan, när de vita inte fått målen gratis av motståndarna utan snarare räddats av VAR-rummet. De uppseendeväckande rånen mot Almería och Las Palmas följdes av respasset mot Atléti i Copa del Rey och krysset i ligan mot samma motstånd. Med bäste målskytten Jude Bellingham out kan det bli marigt i Leipzig. När lagen möttes här hösten 2022 vann RB en riktigt holmgång med 3-2 och jag väntar mig något liknande nu. Etta-tvåa.

3. Birmingham – Blackburn X
Jon Dahl Tomasson fick ut minimalt av materialet i Blackburn. Dansken sjöng på sista versen när Svenska Fotbollsförbundet flög in som en räddande ängel och gav honom rollen som Gulo Gulos nya förbundskapten. Vi hyser inga större förhoppningar kring det, däremot har The Rovers supportrar fått lite luft under vingarna. Nye coach Johnson fick en perfekt start på jobbet i lördags då Stoke besegrades med 3-1. Borta mot Birmingham, som grusade hela sin säsong i och med anställningen av Wayne “Wazza” Rooney och haft svårt att hämta sig, känns det helt öppet. Alla tecken.

4. Bristol City – Southampton 2
Southampton är fortsatt förlustfria. Senast en nolla noterades i poängkolumnen var i september månad. Detta fullständigt ursinniga malandet har tagit laget hela vägen till andra plats i The Championship och i ärlighetens namn är det inte mycket som talar för att sviten ska ta slut. Efter en svag första halvlek och 0-2-underläge mot Hudds gick The Saints ut och dunkade in fem bollar i andra halvlek. Bristol City är ett något tuffare motstånd som absolut inte ska underskattas, men deras genomgående ganska svaga prestationer denna säsong är knappast heller något som skrämmer de tillresta. Tvåan singlas.

5. Norwich – Watford 1
Såväl Norwich som Watford underpresterade under hösten. Att det är två truppmässigt kompetenta lag visade sig dock direkt efter nyår då nivån på både resultat och insatser höjts. Allra tydligast har detta varit hos de gröngula. Med formstarke Sargent i fören finns blott en torsk i facit under 2024 och därmed har laget tagit sig tillbaka in i kampen om playoff. Watfords uppryckning har å sin sida kommit av sig något efter ett mycket fint, förlustfritt januari. Tufft motstånd är förvisso del i målet och en förklaring till deras tre raka torsk i alla turneringar, men känslan är att det ska mycket till för att bryta den negativa trenden helt på Carrow Road. 1X.

6. Swansea – Leeds 2
Swansea gjorde precis tvärtemot Norwich och gick ner i källaren efter nyårsminglet. Innan helgens bortamatch mot Hull, i vilken Liam Cullen blev stor matchhjälte med matchens ensamma kasse, hade de bara besegrat West Bromwich i ligaspel sedan december. WBA, som av en händelse är senaste lag att besegra just Leeds i samma sammanhang. Gästernas betongdefensiv – blott ett enda insläppt under 2024 – har skördat stora framgångar och ihop med frontmännen Bamford, Summerville samt Swanseas gamla målkung Piroe varit en vinnande kombination. Tvåa trots tuffa streck.

7. Rotherham – Hull 1
Hulls bekymmer med målskyttet har pågått en längre tid. Skador har lagt extra sten på börda men framförallt är det en spelidé utan större ambition som gör att de sällan får tillräcklig träff. Faktum är att det gått månader sedan de gjorde fler än ett mål i en och samma match. Ett Rotherham i poängbehov och med Viktor Johansson mellan stolparna kommer göra allt för att hålla den sviten vid liv. Värdföreningen behöver få in poäng på kontot pronto om det inte ska bli nedflyttning och är det någonstans det finns en chans är det hemma på New York Stadium, där bland annat Norwich, Middlesbrough och Coventry gått bet denna säsong. Helgardera i hopp om skräll.

8. West Bromwich – Cardiff 1
West Bromwich agerar fortsatt ojämnt. Ena veckan ser de ut som ett topplag, andra som ett bottendito och trots att de ligger femma är glappet upp till Ipswich på fjärdeplatsen hela elva poäng. Ett Ipswich de såg ut att kunna plocka in poäng på så sent som i helgens inbördes möte, men där ett sent insläppt mål förstörde festen för gästerna. Cardiff hade bättre lycka på sin senaste resa. Segern mot Watford var lagets femte på nio försök i spelformen och även om WBA blir en tuff motståndare på The Hawthorns ska walesarna inte stå helt utan chans. Utgångsettan garderas på större byggen.

Kassaskåpet! Manchester City
Manchester City är flera klasser bättre än FC Köpenhamn som kommer att få försvara sig i över 90 minuter. Given tvåa på Parken.

Varningen! Rotherham
Rotherham trivs bra på New York Stadium där The Millers kan göra det svårt för ett övervärderat Hull. 1X måste finnas med.

108 rader
1. Köpenhamn – Man City 2
2. Leipzig – Real Madrid 1 2
3. Birmingham – Blackburn 1 X 2
4. Bristol City – Southamp. 2
5. Norwich – Watford 1 X
6. Swansea – Leeds 2
7. Rotherham – Hull 1 X 2
8. West Brom – Cardiff 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100