Topptipset tips måndag 29 januari 2024

Måndagens Topptips bjuder på en salig blandning där fotboll från Serie A, La Liga, AFCON och Asian Cup förgyller denna kväll. Senegal, Blackburn och Valladolid är tre favoriter i fara där vi i synnerhet hoppas på att Wrexham lyckas rensa bland kupongerna. Mer om detta i analysen nedan, häng med!

Spelstopp 20:29

1. Salernitana – Roma 2
Säsongen har inte gått som planerat för Salernitana som för närvarande är tabelljumbo i Serie A. Med Boulaye Dia på skadelistan så vilar ett orimligt stort ansvar på Antonio Candrevas axlar där truppen i övrigt inte håller någon vidare nivå i det italienska finrummet. Lyckas Roma hålla 36-åringen i schack så torde “Vargarna” vinna detta tämligen komfortabelt. Gästerna vann sin första match med Daniele De Rossi vid rodret för drygt en vecka sedan och har alla förutsättningar att påbörja en svit på Stadio Arechi. Tvåan singlas kring 60 procent.

2. Getafe – Granada 1
Granada ligger näst sist i La Liga och spelet på resande fot har varit en högst bidragande orsak till gästernas svaga position. Blott en poäng har inkasserats utanför Estadio Nuevo Los Cármenes portar. Spelare som Gonzalo Villar, Bryan Zaragoza och Myrto Uzuni är kunniga lirare men “Nazaríes” har inte fått ut det mesta från sina offensiva pjäser under säsongens gång. Getafe har presterat på en desto högre nivå, men formkurvan är nedåtgående. Mason Greenwood och Borja Mayoral torde alltjämt säkra en trepoängare åt arrangören men när ettan är uppe och nosar på 60 procent så ska garderingspennan åtminstone övervägas. Ettan inleder hur som helst.

3. Senegal – Elfenbenskusten 1
Senegal har firat stora framgångar på senare år och vann bland annat den senaste upplagan av AFCON. Att Aliou Cissés manskap försvarar sin titel är knappast ett otänkbart scenario men här målas “Lejonen” upp som väl stora favoriter. Elfenbenskusten fick inte riktigt pusselbitarna att falla på plats under gruppspelsfasen men på pappret så har Emerse Faé en riktigt intressant trupp. Det finns en väldigt stark ryggrad i Evan Ndicka, Franck Kessié och Sébastien Haller men även en väldigt fin bredd. Att “Elefanterna” presterat på en högre nivå i slutspelsfasen går inte att utesluta och till trevlig procent så ska tvåan inte förbises. In med samtliga tecken.

4. Blackburn – Wrexham X
Ett varningens finger måste höjas på Ewood Park. Wrexham har tagit enorma kliv sedan Ryan Reynolds och Rob McElhenney köpte upp klubben 2020. Gästerna har en dragningskraft som ingen annan League Two-klubb kan matcha och efter uppflyttningen till den engelska fjärdedivisionen så har truppen förstärkts med spelare som James McClean och Steven Fletcher. Kvalitetsspelare som gör “Drakarna” slagkraftiga nog att utmana om en direktplats till League One. Blackburn har i sin tur varit något av en besvikelse i The Championship denna säsong och står noterade för sju raka utan seger i ligaspelet. Sammie Szmodics är riktigt vass men lyckas Wrexham hålla 28-åringen i schack så kommer det bli match av detta. Magiskt spelvärde på tvåan!

5. Valladolid – Racing Santander 1
Valladolid är inne i en mindre formsvacka med fyra raka utan seger, men hemma på Estadio José Zorrilla är “Pucela” i stort sett alltid att räkna med. Arrangören har vunnit sju av elva hemmamatcher denna säsong och släpper inte till mycket bakåt med publikens stöd. En egenskap som kommer väl till pass när Racing Santander kommer på besök. Gästerna har nämligen en riktigt skicklig duo i form av Juan Arana och Peque som kommer ställa Valladolids defensiva förmåga på prov. “Los Racinguistas” har däremot sina brister och är väldigt sårbara bakåt. Vi tror oss få se en vinnare i norra Spanien.

6. Bordeaux – Angers X
Angers har för närvarande ett stadigt grepp om en direktplats till det franska finrummet. Gästerna har presterat på en ruskigt hög nivå hemmavid men det har inte sett lika övertygande ut på resande fot. De svartvita har tappat poäng i sex av tio bortamatcher och anmärkningsvärt är att samtliga fyra nederlag denna säsong har skett utanför Stade Raymond-Kopas portar. Bordeaux som lag är inte lika skräckinjagande som i fjol men arrangören är alltjämt svårslagna på Matmut Atlantique. Oddssättarna betraktar “Les Girondins” som favoriter i detta möte men vi tycker inte att en jämnt fördelad bräda är orimligt. Vi utgår från mitten i detta svårsiade möte, täck gärna upp med båda flankerna.

7. Uzbekistan – Thailand 1
Uzbekistan stod upp väl mot Australien i den sista gruppspelsomgången men till saken hör att australiensarna var slutspelsklara redan inför det mötet. Att “Vargarna” saknar nyckelspelaren Eldor Shomurodov i detta mästerskap har varit påtagligt där offensiven har lämnat en del att önska i hans frånvaro. Antalet klara målchanser var få mot såväl Syrien som Australien och inte kommer det att bli enklare att luckra upp ett defensivt orienterat Thailand. Gästerna höll nollan intakt i samtliga gruppspelsmatcher och till rådande streck så är ettan inte en favorit att hålla i handen. 1X!

8. Saudiarabien – Sydkorea 2
Saudiarabien är en fotbollsnation på uppgång och Roberto Mancinis adepter motsvarade förväntningarna i gruppspelsfasen genom att vinna Grupp F. En tämligen enkel grupp ska sägas och redan i åttondelsfinalen så väntar betydligt svårare motstånd på den andra sidan av det gröna schackbrädet. Kim Min-jae, Lee Kang-in och Son Heung-min är spelare av yttersta klass och trojkan torde vägleda Jürgen Klinsmanns manskap till avancemang. Trolig tvåa.

Kassaskåpet! Sydkorea
Sydkorea visade sig inte från sin bästa sida i gruppspelet men nu är det dags att växla upp. Son Heung-min och Lee Kang-in säkrar avancemang åt “Taegeuk Warriors”.

Varningen! Wrexham
Wrexham har kapaciteten att spela högre upp i det engelska ligasystemet. Att “Drakarna” huserar i League One nästa säsong är fullt plausibelt. Här blir ett formsvagt Blackburn väl hårt betrodda av svenska folket – spelvärdet i österled går inte att tacka nej till.

108 rader
1. Salernitana – Roma 2
2. Getafe – Granada 1
3. Senegal – Elfenbensk. 1 X 2
4. Blackburn – Wrexham 1 X 2
5. Valladolid – Santander 1 2
6. Bordeaux – Angers 1 X 2
7. Uzbekistan – Thailand 1 X
8. Saudiarabien – Sydkorea 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100