Topptipset tips fredag 26 januari 2024

Fredagen bjuder på flera riktigt trevliga fotbollsmatcher. Inte minst från FA-cupen där mötet på Tottenham Hotspur Stadium sticker ut i mängden. Det finns riktigt trevliga kupongrensare att hämta, inte minst från just FA-cupen men även Bundesliga. Mot åtta rätt!

Spelstopp 20:29

1. Tottenham – Manchester City 2
Tottenham på resande fot har varit ett aber för Manchester City. Faktum är att Pep Guardiolas manskap inte har besegrat Spurs på Tottenham Hotspur Stadium sedan 2018, då var Mauricio Pochettino fortfarande tränare för den vitklädda Londonklubben. Med det sagt så är det underligt att “The Citizens” har så pass svag statistik sett till hur matchbilderna har varit. De himmelsblåa skapar mer än tillräckligt för att vinna matcherna men har alltjämt lämnat mållösa från samtliga fem matcher sedan den senaste viktorian. Målproduktionen har knappast varit ett problem i övrigt så på inslaget spår är det bara en tidsfråga innan det lossnar. Tvåan spikas upp till 60 procent.

2. Chelsea – Aston Villa 1
Chelsea fick islossning mot Middlesbrough tidigare under veckan och besegrades Michael Carricks adepter med tennissiffrorna 6-1 här på Stamford Bridge. Cole Palmer har varit fantastisk sedan han anslöt från Manchester City i somras men övriga offensiva pjäser har inte dragit sitt strå till stacken. Visst, Noni Madueke har visat glimtar av sin förmåga under den senaste månaden men 21-åringen kommer inte lösa arrangörens problem på offensiv tredjedel. Aston Villa har som bekant höjt sig avsevärt sedan Unai Emery tog över rodret för drygt ett år sedan men det är främst hemma på Villa Park som Birmingham-klubben briljerar. Ettan inleder men mår gott av understöd.

3. Bristol City – Nottingham X
Nottingham har tagit steg i rätt riktning sedan Nuno Espírito Santo tog över rodret strax före jul. Truppläget har dock varit allt annat än optimalt under kalenderårets inledning och i 3-2-förlusten mot Brentford saknades hela elva (!) spelare. Inte ser det bättre ut inför detta cupmöte där Nuno Tavares har lagts till på listan över otillgängliga spelare. Att Bristol City i grunden är det sämre laget råder ingen tvekan om men Liam Mannings adepter ska inte underskattas. Det demonstrerade “The Robins” när West Ham besegrades i den föregående omgången. Till rådande förutsättningar så är det spelvärdet i västerled som tilltalar mest – prioritera 1X på Ashton Gate Stadium.

4. Sheffield Wednesday – Coventry 1
Coventry mår väldigt bra för tillfället men att de himmelsblåa målas upp som klara favoriter på Hillsborough är direkt felaktigt. För knappt en vecka sedan så drabbades dessa antagonister samman i The Championship, även den matchen utspelades på denna arena. Det var en vidöppen tillställning där Coventry slutligen drog det längsta strået. En liknande matchbild är sannolikt att vänta denna afton och att Sheffield Wednesday, som har gått från klarhet till klarhet under Danny Röhl, revanscherar sig är fullt plausibelt. Kring rådande 60 procent avstår vi tvåan helt och hållet och garderar upp vänstersidan.

5. Cagliari – Torino X
Det ser ut att bli en ångestladdad vår för Cagliari som hittas oroväckande nära giljotinen. Ska ett nytt kontrakt säkras så behöver Claudio Ranieris manskap fortsätta leverera hemmavid. På Unipol Domus har det faktiskt sett riktigt stabilt ut under de senaste månaderna och arrangören har inte förlorat en hemmamatch sedan oktober månad som följd. Spelschemat under denna period har varit ganska tacksamt ska tilläggas men även fredagens uppgift är överkomlig. Torino har nämligen ingen smickrande bortastatistik och har förtvivlat svårt att göra mål på resande fot. Blott sex strutar har det blivit på tio bortamatcher och ett defensivt orienterat Cagliari blir inte enkelt att luckra upp. Spikkrysset lockar.

6. Almería – Alavés 1
Hur Almería fortfarande står utan seger är en gåta. Ett läckande försvarsspel har givetvis ställt till det för “Rojiblancos” men de rödvita bjuder stundtals på riktigt fin fotboll och här på Power Horse Stadium så har Andalusierna vunnit xG-kampen med råge mot såväl Real Betis som Girona under säsongens gång. Värdarna stod även upp väl borta mot Real Madrid förra helgen och klev in till halvtidsvila med en 2-0-ledning. Alavés formkurva må vara uppåtgående men gästerna stod noterade för tio raka bortamatcher utan seger innan Sevilla besegrades med uddamålet för ett par veckor sedan. Ettan är en fräck chansspik.

7. Frankfurt – Mainz X
Ett varningens finger måste höjas på Deutsche Bank Park där svenska folket blir tabelltittande. Frankfurt har onekligen en hög höjd, något Hugo Larsson och company tydligt demonstrerade när Bayern München besegrades med 5-1 i december månad. Därefter så har även RB Leipzig bortabesegrats men värt att påpeka är att “Die Adler” blev utspelade i den matchen. Insatsen mot Darmstadt senast var inte heller något vidare. Spelet på offensiv tredjedel har kärvat utan Omar Marmoush och 24-åringen deltar fortfarande i AFCON med sitt Egypten. Mainz kryssbenägenhet gör att vi utgår från mitten men tvåan ska inte förbises till riktigt trevlig procent.

8. Lyon – Rennes 1
Rennes har inte övertygat på resande fot denna säsong. Clermont bortabesegrades före vinteruppehållet vilket var den första viktorian på resande fot för säsongen. Till saken hör att Maximiliano Caufriez såg rött strax före halvtidsvila, vid det tillfället ledde “Les Lanciers” med 1-0. Spelet på offensiv tredjedel har varit under all kritik och före bataljen mot Clermont så hade de rödsvarta endast producerat två mål på sju bortamatcher. Lyon har förvisso inte rosat marknaden denna säsong men tränarskiftet har gett effekt och arrangören har gått segrande ur tre av de senaste fyra omgångarna. Någon spik är inte att tala om på Parc Olympique Lyonnais men vi utgår från vänster.

Kassaskåpet! Manchester City
Manchester Citys bortastatistik mot Tottenham är inte fager men den är även missvisande. Pep Guardiolas manskap har förtjänat att vinna betydligt fler av kamperna på Tottenham Hotspur Stadium och förr eller senare måste det lossna.

Varningen! Mainz
Frankfurt har förvisso fått fin utdelning under kalenderårets inledning men spelmässigt har det inte sett bra ut. Den hårt ansatta ettan är knappast befogad, särskilt med Omar Marmoush på landslagsuppdrag. Högersidan på Deutsche Bank Park rensar riktigt fint!

108 rader
1. Tottenham – Man City 2
2. Chelsea – Aston Villa 1 X 2
3. Bristol C – Nottingham 1 X
4. Sheffield W – Coventry 1 X
5. Cagliari – Torino X
6. Almería – Alavés 1
7. Frankfurt – Mainz 1 X 2
8. Lyon – Rennes 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100