Topptipset tips fredag 17 maj 2024

Fredagens Topptips bjuder på två fina skrälldrag från St. Mary’s Stadium och Stark’s Park. Vi gillar i synnerhet den sistnämnda där Raith Rovers blir alldeles för hårt betrodda i vad som förväntas bli en öppen historia. Spikarna är svårare att finna som följd av de överstreckade favoriterna där vi behöver ta ställning i några av de mer intrikata matcherna. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 18:59

1. Southampton – West Bromwich X
Southampton besitter onekligen ett högre kunnande än West Bromwich men “The Saints” har agerat väldigt ojämnt under våren. Det första mötet slutade rättvist i delad ära (0-0) och det skulle inte förvåna oss om små marginaler även kommer avgöra mötet på St. Mary’s Stadium. Alex Mowatt och Okay Yokuslu är två stabila pjäser på det centrala fältet och är Grady Diangana dessutom på spelhumör så får arrangören se upp. Missa inte den rensande högersidan där spelvärdet kommer landa.

2. Trelleborg – Helsingborg 1
Trelleborg har gått från klarhet till klarhet efter en trevande inledning på säsongen. Nytillskottet Armin Culum ser väldigt intressant ut och Pierre Larsen är en skicklig kreatör som kommer distribuera bollar till Filip Bohman och company i spetsen. Nicholas Mortensen, som har missat stora delar av säsongsupptakten, är för övrigt tillbaka i matchtruppen. Helsingborg hade problem hemma mot Sandviken senast trots att gästernas målis Felix Jakobsson såg rött efter dryga halvtimmen spelad. Bättre krävs om HIF ska få med sig något från detta Skånederby. 1X prioriteras på Vångavallen.

3. Gefle – GIF Sundsvall 1
Årets upplaga av GIF Sundsvall ser väldigt begränsad ut. Nyckelspelaren Erik Andersson har lämnat för spel hos Helsingör medan Paya Pickah testar vingarna hos Brommapojkarna. Pontus Engblom är onekligen en skicklig anfallare men 32-åringen får i regel väldigt lite att jobba med. Gefle har samma poängskörd som Giffarna när sju omgångar har avverkats men värdskapet har visat positiva tendenser mot slutet där Leo Englund har kommit igång på allvar och nätat i hans två senaste starter. 1X torde räcka för att rätta grönt.

4. Utsikten – Öster 2
Tabellgrannar från Superettans toppskikt går i klinch på Bravida Arena. Bådadera ståtar med resultatraden 3-3-1 och en snarlik målskillnad när sju omgångar har avverkats. Dessa antagonister gjorde för övrigt upp om kvalplatsen i fjol där Utsikten drog det längsta strået men göteborgarna hade inte mycket att säga till om mot Brommapojkarna i jakten på den allsvenska biljetten. Öster ser med det sagt vassare ut denna säsong där Alibek Aliev är ett väldigt intressant tillskott som ger gästerna en imponerande offensiv bredd. 27-åringen saknades mot Oddevold senast men det var inte märkbart där Adam Bergmark-Wiberg briljerade istället. Vi gillar ÖIF:s möjligheter och tar ställning åt öst.

5. Fiorentina – Napoli 1
Viktiga poäng står på spel på Stadio Artemio Franchi i jakten på Europa Conference League-biljetten. Napoli har helt tappat konceptet mot slutet och har endast gått segrandes ur en av de senaste nio omgångarna. Nu är nyckelspelaren Victor Osimhen dessutom tveksam till spel och Piotr Zielinski är sedan tidigare borträknad. Fiorentina mår desto bättre för stunden men arrangören har å andra sidan matchats hårdare i och med framgångarna ute i Europa och spelarna sneglar säkerligen mot den annalkande finalen mot Olympiakos redan nu. Napoli måste gå för segern och tvåan får sällskapa utgångsettan.

6. Palermo – Sampdoria X
Sampdoria hamnade strax bakom Palermo i grundserien tack vare poängavdraget som Andrea Pirlos manskap tilldelades tidigare under säsongen. Detta möte kommer således avgöras i Örnarnas hemmaborg men värt att påpeka är att gästerna lyckades bättre på resande fot än hemmavid i ligaspelet. Manuel De Luca har imponerat under våren och Fabio Borini var riktigt bra mot Catanzaro häromsistens. Delad ära blev utfallet när dessa antagonister strålade samman på denna arena i april vilket var rättvist och det mesta talar för ännu en jämn historia. Vi utgår från mitten, potentiellt chansspik?

7. Roda – NAC Breda 1
NAC Breda såg ut att avgöra detta dubbelmöte hemma på Rat Verlegh Stadion men Rodas sena reduceringsmål ger arrangören visst hopp. “De Koempels” har varit ruskigt solida i sin hemmaborg under säsongens gång där resultatraden 14-4-1 talar sitt tydliga språk. Walid Ould-Chikh är en skicklig lirare och Arjen van der Heide kan mycket i sina bästa stunder och det är denna duo som behöver visa vägen om Roda ska fullborda vändningen på hemmafronten. Spikettan tilltalar alldeles oavsett då gästerna kan spela på resultat.

8. Raith Rovers – Partick Thistle X
Det kom inte som någon större överraskning att mötet i Glasgow var en vidöppen historia, så är i regel fallet när dessa klubbar strålar samman. Raith Rovers drog det längsta strået på Firhill Stadium tack vare en fin första halvlek men Partick Thistle tog över kommandot i den andra halvleken och kunde mycket väl ha tryckt in ytterligare en balja. Gästerna kommer inte vika ner sig utan en fight på Stark’s Park och här lockar den gravt överstreckade ettan föga. X2 är rätt väg att gå till rådande streck.

Kassaskåpet! Roda
Roda har imponerat stort i sin hemmaborg under säsongens gång och hade ligans främsta hemmafacit under grundserien. Att vända ett 3-1-underläge blir vanskligt men är knappast en omöjlig uppgift och ettan kan fördelaktigt spikas upp till dryga 50 prollar.

Varningen! Partick Thistle
Raith Rovers målas upp som alldeles för stora favoriter i det enskilda mötet. Det är väldigt sällan att något lag dominerar matchbilden när dessa antagonister strålar samman och här kan Ian Murrays manskap dessutom spela på resultat. Den spelvärda högersidan är ett måste på kupongen.

108 rader
1. Southampton – West Brom 1 X 2
2. Trelleborg – Helsingborg 1 X 2
3. Gefle – GIF Sundsvall 1 X
4. Utsikten – Öster 2
5. Fiorentina – Napoli 1 X 2
6. Palermo – Sampdoria X
7. Roda – NAC Breda 1
8. Raith Rovers – Partick T. X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100