Powerplay tips fredag 30 september 2022

Vi ska ta oss an en full omgång av den unga säsongen av Hockeyallsvenskan samt en premiär i HockeyEttan. Vi har hittat fina spikar och smaskiga skrälldrag i jakten på åtta rätt och bra utdelning. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. AIK – Björklöven 2
AIK har lagt mycket krut på att få en välansad forwardssida. Gynge, Muzito-Bagenda är två av herrarna som ska leda laget i fronten men möjligen har lite för lite tid spenderats på att polera backsidan. Gnaget har släppt till elva spelmål på två matcher mot MODO och Östersund och det är givetvis inte godkänt. Hemmapremiär mot Björklöven härnäst. Ett Umeå-gäng som visat gott gry inledningsvis även om det bara blev en pinne i fredags då Karlskoga bärgade bonuspoängen i Winpos Arena. Lagdel för lagdel är besökarna från norr något bättre. Tvåan först.

2. Södertälje – Djurgården X
Södertälje gjorde en riktigt bra bortamatch i Västervik. Kringlorna lyckades bärga en 3-1-seger i Plivit Arena och gubbar som Videll, Alba och Norbe fick måla. Starkt! Djurgården kommer denna kväll till Scaniarinken och detta är ett derby som smäller högt. Arenan är givetvis utsåld och vi kan räkna med en fartfylld, stenhård kamp mellan två bra lag. Möjligen är Järnkaminerna något konfunderade efter att ha gått på pumpen rejält mot Kristianstad hemma i onsdags. Med streck som troligen faller tämligen korrekt tar vi inga chanser. 1X2.

3. Västerås – Östersund 1
Östersunds ligastart har gått långt över förväntan. Nykomlingen löste först en straffseger mot Södertälje för att därefter stundtals lira skjortan av AIK i veckan och defilera hem en 6-2-kross inför drygt 2000 lyriska hemmafans. Västerås i ABB Arena blir dock ett test som heter duga. De gulsvarta från gurkbyn har trimmat sin trupp rejält inför i år och kommer utmana topplagen. 4-0-skalpen mot Tingsryd i Småland var ett genomstabilt dagsverke av Paananens mannar. Ettan är självklar att kladda ner tidigt även om krysset bör ackompanjera vid lite större radbyggen.

4. Vita Hästen – MODO 1
MODO har en frejdig och väldigt spännande uppsida framåt. Woods, Dickinson med flera är högkvalitativa spelare som kommer finnas med i hela ligans poängtopp. Coach Karlin bör ändå vara en aning oroad när det kommer till det defensiva spelet. Modoiterna har släppt åtta spelmål på två hemmamatcher och det är inte godkänt. Känslan är att gästerna kan få nya bekymmer under fredagen. Vita Hästen har fått usel utdelning på sin lilla bortaturné trots att spelet stundtals sett bra ut. Lite retroaktiv utdelning i hemmaborgen är inte omöjligt. En vackert värdemässigt lysande etta är första tecken att plita ner.

5. Almtuna – Tingsryd 1
Ligans första krislag är Tingsryd. Säsongen är ännu väldigt ung men sett till hur TAIF öppnat är det inget snack. Gästerna kommer få extremt stora bekymmer att mäta sig i konkurrensen och framförallt är det ett offensivt spel som är obefintligt. Mot Västerås hemma i Dackehallen torskade inte bara besökarna sin match med 4-0 utan fick dessutom bara iväg fyra futtiga skott på mål över de två sista perioderna. Almtuna har precis som TAIF öppnat med två raka nederlag men i AIS huserar ändå embryon av bra spel och viss kvalité. Inför närmast sörjande i Upplands Bilforum Arena vinner Uppsala-klubben komfortabelt.

6. BIK Karlskoga – Västervik 2
Lars Volden samt en extrem effektivitet har räddat Karlskoga under säsongsinledningen. Karlskoga hade en stor portion flax som lyckades fälla Mora i Smidjegrav under onsdagen och även i Umeå fick keepern från Norge stå på huvudet stundtals för att rädda sitt gäng. Västervik hemma i Nobelhallen ser på förhand ut som en tämligen enkel match men skenet bedrar. VIK har genom åren haft tämligen enkelt för värmlänningarna vilket inte minst poäng eller segrar vid sex av sju möten sedan 2021 visar. Tvåan är ett måste i jakten på större stålar.

7. Mora – Kristianstad 1
Mora bombade på mot Karlskoga-målet under onsdagen utan resultat och fick istället se en kall Kari Piiroinen släppa det blott andra BIK-skottet bakom sig. Därefter fanns inte kraften i masarna att på allvar resa sig utan inkasserade säsongens första förlust. Kristianstad väntar härnäst. Skånelaget överträffade alla förväntningar i fjol och ser så ut att göra även i år. 4-2-viktorian borta mot Djurgården tidigare i veckan var ett styrkebesked från Gaths mannar som hette duga. Mora är dock ett motstånd som inte alls gillades förra säsongen och känslan är att MIK-coachen Hedberg även i år har bra kontroll på KIK. Ettan ser ut att kunna liras till fördelaktigt pris. Strecka därmed från vänster.

8. Nybro – Karlskrona 1
HockeyEttan drar äntligen igång. Nybro räckte inte riktigt till förra säsongen utan fick ge sig i den sista kvalseriematchen mot Östersund då jämtarna nöp den allsvenska biljetten. Nya tag nu och Vikingarna står minst sagt väl rustade. Robin Johansson är en klasskeeper, Savilahti och Janne Väyrynen otroliga spelare på den här nivån. Karlskrona ser bättre ut i år jämfört med föregående säsong. Alexander Bergström har vänt hem till Blekinge och kommer bli en av ligans mest sevärda lirare. Poäng kommer Skalbaggarna skörda i större utsträckning men några premiärpinnar blir det icke. Jättebra spiketta.

Kassaskåpet! Nybro
Nybro har ett nästintill hockeyallsvenskt lag på pappret och kommer vara en av de stora favoriterna att vinna vårens Kvalserie och ta steget upp. Karlskrona är bra men räcker inte riktigt till.

Varningen! Västervik
BIK Karlskoga har fått allt med sig inledningsvis men nu är det dags för värmlänningarna att gå på pumpen. Västervik kommer störa och har väldigt bra möjligheter att roffa åt sig poäng i Nobelhallen.

36 rader
1. AIK – Björklöven 2
2. Södertälje – Djurgården 1 X 2
3. Västerås – Östersund 1
4. Vita Hästen – MODO 1 X
5. Almtuna – Tingsryd 1
6. Karlskoga – Västervik 1 X 2
7. Mora – Kristianstad 1 X
8. Nybro – Karlskrona 1
216 rader
1. AIK – Björklöven X 2
2. Södertälje – Djurgården 1 X 2
3. Västerås – Östersund 1 X
4. Vita Hästen – MODO 1 X 2
5. Almtuna – Tingsryd 1
6. Karlskoga – Västervik 1 X 2
7. Mora – Kristianstad 1 X
8. Nybro – Karlskrona 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100