Powerplay tips onsdag 24 april 2024

Lillördagen bjuder på en intressant Powerplay där fokuset primärt riktas mot NHL. I det pågående Stanley Cup-slutspelet ämnar Toronto, Dallas och LA Kings utjämna respektive konferenskvartsfinal. På svensk mark är Tre Kronor på jakt efter upprättelse efter gårdagens debacle mot finnarna. Ytterligare en landskamp samt tre finalmatcher tar plats på kupongen. Väl mött!

Spelstopp 17:29

1. Sverige – Finland X
Tre Kronor nollades av ett ramstarkt Finland i Linköping så sent som igår och jagar därmed revansch när rivalerna återigen drabbar samman i Saab Arena. Precis som på finsk mark var de heta målchanserna lätträknade, i synnerhet de svenska och Hallams gäng har bara gjort en ynka påse under de senaste 120 minuterna mot Lejonen. Sörensen såg pigg ut och gjorde ett gediget jobb i det tysta, däremot finns det mer att önska av en tilltänkt målskytt som Malte Strömwall. Bortsett från några minuter i den första akten var Sverige minst lika bra som Finland och det är ingen vild gissning att det blir ännu en tight, målsnål historia i Östergötland. Alla tecken.

2. Tappara – Lahti 2
På andra sidan Bottenviken pågår Liiga-finalen för fulla muggar och efter varsin hemmamatch är Rikard Grönborgs Tappara två vinster från att försvara fjolårets guld. Det har inte varit två enkla triumfer för “Yxmännen” ska sägas och här tyder allt för att de orangeadressade blir överstreckade av tipparna. Pelikanerna från Lahti har varit starka under hela slutspelet och de underliggande siffrorna indikerar att herrar som Lasch, Bryggman och Carlsson skapat mer än vad de har fått betalt för, även i finalserien. Streckas ettan upp emot 60 procent så nöjer vi oss med X2. Fräckt drag!

3. Pardubice – Trinec 1
I den tjeckiska finalen har man hunnit avverka dubbelt så många matcher som i Finland och ställningen är lika på två. Lagen har stulit varsin viktoria på resande skridskor, vilket innebär att seriesuveränen Pardubice återtagit hemmafördelen när serien nu vänder tillbaka till Enteria Arena. Tredjekedjan med Kaut, Musil och Paulovic noterades för sex pinnar tillsammans när Pardubice segrade med hela 6-2 häromsistens och det ska sägas att kvällens värdar har varit kraftigt spelförande i tre av fyra fighter. Det är uppenbart att Trinec tuffa semi, där man lyckades vända 0-3 till 4-3 i matcher, har satt sina spår. Bra spiketta.

4. Nitra – Spisská Nová Ves 1
Efter en blek grundserie har Nitra exploderat under våren och är nu bara en vinst från att bärga guldet i det slovakiska finrummet. Exploderade var just var Nitra gjorde under gårdagen när de gick upp till 3-0 halvvägs in i den första perioden. Spiksská reducerade i slutet av densamma, men var aldrig nära att störa ett mycket starkt hemmalag. 3-0 i matcher innebär fyra matchbollar för Gill, Jackson och övriga i värdlaget, men man ska inte glömma att Spisská imponerade stort i semin mot storklubben Kosice och som därtill slutade betydligt högre upp i tabellen. Den kraftigt övervärderade ettan garderas i samspråk med plånkan.

5. Frankrike – Slovenien 1
Efter ett riktigt uselt VM i fjol tvingas Slovenien nu börja om i B-divisionen. Det kryllar inte av slovenska toppspelare ute i världen, bortsett från LA Kings kapten, Anze Kopitar. Några av dem som huserar på europeisk mark är inte tillgängliga i detta dubbelmöte med Frankrike då de lirar DEL-final med Fischtown Pinguins. Frankrike kommer att krydda VM-truppen med den rutinerade NHL-räven Pierre-Édouard Bellemare. Att den tidigare SAIK-forwarden finns med i dagens trupp är dock föga troligt. “Snigelätarna” imponerade nyligen mot Schweiz och ska ses med god segerchans i Cergy-Pontoise. 1X räcker.

6. Toronto – Boston 1
William Nylanders mystiska skada(?) är på allas läppar, åtminstone hos Toronto Maple Leafs anhängare. “Lill-Nyllet” fanns inte med på isen i match 2 då hans lagkamrater ordnade en 3-2-seger och därmed utjämnade till 1-1 i matcher. Lönnlöven var även spelförande i den första kampen, trots 1-5 i baken, och känslan är att hemmalagets spets på forwardssidan kommer bära frukt i slutändan. Bortsett från Pastrnak och DeBrusk har Boston inte haft mycket att komma med i anfallszon. Stannar ettan i krokarna runt 40 prollar är det en häftig chansspik.

7. Dallas – Vegas 1
Jake Ottinger hade ingen lyckad afton mellan stolparna när hans Dallas föll i den första konferenskvarten (3-4). Stars hade allt som oftast god kontroll på spelet men när väl Vegas vaskade fram en målchans, ja då smet pucken in bakom en olycklig Oettinger. Hos gästerna från Nevada var flera viktiga pjäser tillbaka efter långa skadeuppehåll, däribland lagkaptenen Mark Stone som noterades för en kasse. Hos hemmalaget visade Stankoven att dennes starka grundserie inte berodde på “puck luck”. Stars-ynglingen är garanterat en blivande stjärna i ligan. Känslan är att Dallas inte kliver på två raka minor hemma i Texas. Spikettan lockar!

8. Edmonton – Los Angeles X
Connor McDavid inledde vårens slutspelsresa med att assistera till fem påsar när Edmonton körde över Los Angeles med hela 7-4. Oilers-kaptenen bjöd bland annat på en snurrfint innan han lirade fram till målkungen Zach Hyman. Det tog cirka 30 minuter innan Kings vaknade till liv, men då var uppförsbacken redan för brant för Kempe och company som dock gjorde en riktigt vass avslutande akt. Gästerna från Kalifornien är långt ifrån rökta och här är det inte tal om att spika en överstreckad etta. Måla tvärs över och jobba in X2 för kupongrens!

Kassaskåpet! Pardubice
Pardubice har haft en klart enklare resa genom kvart- och semifinal, något som talar för dem ju längre finalserien lider. Seriesuveränen är rättmätig favorit och ettan singlas med god känsla.

Varningen! Los Angeles
Efter Edmontons utskåpning senast kommer ettan sannolikt att skena iväg innan spelstopp. LA Kings är riktigt bra i sina bästa stunder och till en troligen låg nuffra räknar vi inte ut Kempe, Arvidsson och övriga kungar.

108 rader
1. Sverige – Finland 1 X 2
2. Tappara – Lahti X 2
3. Pardubice – Trinec 1
4. Nitra – Spisská Nová 1 X 2
5. Frankrike – Slovenien 1 X
6. Toronto – Boston 1
7. Dallas – Vegas 1
8. Edmonton – Los Angeles 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100