Topptipset tips tisdag 1 juni 2021

Topptipset idag präglas av landskamper där bland annat Sveriges motståndare i EM, Polen och Slovakien ska träningsspela. Vi hoppas att båda får problem då de streckas som lite för klara favoriter. En brasiliansk cupmatch, Superettan och Ettan Norra fyller på. En lurig kupong där vi hoppas ha svaren på frågorna mot åtta rätt. Här är analysen.

Spelstopp 17:59

1. Polen – Ryssland 1
Polen kommer in i denna samling utan att riktigt veta vart de står. De fem senaste landskamperna har bara gett en seger, även om det ska sägas att motståndet har för det mesta varit riktigt tufft. Offensivt finns det enorm kraft i spelare som Milik, Zielinski och Klich. Då har vi inte ens nämnt världens bästa fotbollsspelare Robert Lewandowski. Får han en chans gör han tre mål. Lite så känns det. Ryssland har som vanligt ett landslag som främst består av spelare från den inhemska ligan och det är laget som ska göra det, precis som i VM för tre år sedan. När Artem Dzyuba får upp farten är han omöjlig att stoppa och visst är Ryssland inte på något sätt chanslösa i Wroclaw. Utgångsettan bör garderas tidigt, helst med tvåan.

2. Kroatien – Armenien 1
Armenien fick en flygande start på sitt VM-kval när de plockade tre raka segrar. Vinsterna mot Rumänien och Island sticker såklart ut lite extra. Sargis Adamyan är en spelare av hög nivå, men storstjärnan Henrikh Mkhitaryan finns inte med. Utan Romas kreatör blir det svårt för Armenien att stå emot Kroatien. De rödvita har inte fått spelet att stämma fullt ut det senaste året, men individuellt är det världsklass på alla positioner. Modric, Brozovic och Kovacic tar tag i mittfältet och löser en klar seger. Etta!

3. Slovakien – Bulgarien X
Slovakien besegrade Ryssland i vårens VM-kval. En väldigt stark prestation som visade vad nationen går för när de har en bra dag. Under samma samling kryssade slovakerna dock mot både Cypern och Malta vilket också visade hur lågt de kan sjunka. Det är inte helt enkelt att veta vilket Slovakien det är som ställer sig på mattan denna tisdag. Och i vilken form befinner sig egentligen IFK:s Marek Hamsik? Bulgarien har bara vunnit en av sina tolv senaste landskamper, men har ett par lirare som håller hyfsad nivå. Kraev, Iliev och Galabinov är alla namn som förtjänar respekt. Ettan streckas för hårt här och då blir valet att plocka med alla tecken och försöka jobba in bortasegern.

4. Nordmakedonien – Slovenien 1
Slovenien ska inte spela EM i sommar och det är främst på grund av hur ojämnt landslaget agerar. Titta bara på den senaste samlingen när VM-kvalet tog sin början. En stark hemmaseger mot Kroatien följdes upp av bortaförluster mot Cypern och Ryssland. Känslan är att slovenerna är väldigt beroende av att Josip Ilicic, Atalantas snidare, har en bra dag. Nordmakedonien gick till EM via Nations Leagues playoff där Goran Pandev var en av de stora hjältarna. 37-åringen fortsatte sen på samma spår och sköt Tyskland i sank i VM-kvalet. Nordmakedonien kan vara en obehaglig överraskning för många lag i sommar och här ska de gälla som knappa favoriter. Strecka från vänster.

5. Litauen – Estland X
I Vilnius ska den Baltiska Cupen inledas. Det är en turnering som brukar spelas vartannat år men som på grund av pandemin sköts upp från 2020 till 2021. Litauen vann senast 2010, men har höga förhoppningar denna upplaga. Truppen känns okej med dessa mått mätt där Kazlauskas, Novikovas och Cernych är lirare som inte ska underskattas. Streckningen på ettan har dock stuckit iväg lite väl mycket. Estland visade i träningslandskampen mot Sverige för några månader sedan att de är ett fysiskt spelande landslag som inte är enkla att bryta ner. Mets och Tamm är två skickliga försvarare som mycket väl kan stoppa litauernas anfallsförsök. Svårtippat i Litauen och alla tecken är därmed att föredra.

6. GIF Sundsvall – Jönköpings Södra 1
Robin Book gjorde mål för både Varberg och Örebro i Allsvenskan under 2020. Nu spelar han i Jönköpings Södra och mot Landskrona gjorde Book sin andra match från start. Då slog han till med två fullträffar i 3-1-segern. En väldigt viktig viktoria för smålänningarna som annars har fått en jobbig start på serien. Kanske kan J-Södra rida vidare på framgångsvågen nu. Det blir dock ingen enkel uppgift. GIF Sundsvall på konstgräs är svåra att rå på. Giffarna visar fin form med fyra segrar på de fem senaste matcherna och har en tung duo i Engblom och Hallenius. Möjligen är det knapp fördel Sundsvall, men då värdet finns till höger är det läge att rulla ut heltäckningsmattan.

7. Vila Nova – Bahia 2
De brasilianska serierna har precis tagit sin början och Bahia fick en perfekt start i Série A. 3-0 mot Santos imponerade och kul för nyförvärvet Thaciano att få sätta dit dubbla strutar. Båda gångerna assisterades han av Rossi och den duon blir svårstoppad under säsongen. Nu är det dags för en match i Copa do Brasil och där står Vila Nova på andra sidan. Ett lag som gick upp från Série C till Série B till denna säsong. Där fick de en okej start i och med 1-1 mot Botafogo och det finns kapacitet i truppen till att hamna någonstans i mitten. Mot ett stabilt gäng från divisionen ovanför får dock Vila Nova slå ur underläge. Trolig tvåa.

8. Sollentuna – Hammarby Talang 1
Hammarby TFF ligger allra sist i Ettan Norra med fyra inspelade poäng efter åtta omgångar. Nigerianska 19-åringen Olatomi Alfred Olaniyan ser i alla fall intressant ut. Tre mål har det blivit från hans fötter de tre senaste omgångarna. Han är dock för ensam om att prestera och känslan är att det blir svårt för gästerna att hänga kvar i Ettan. Sollentuna har tre raka förluster i ryggen vilket gjort att de hamnat på negativ kvalplats. Det finns dock en helt annan styrka hos värdarna som ska ses som klara favoriter här. Ettan singlas.

Kassaskåpet! Kroatien
Det finns knappt någon spelare i Armenien som ens hade tagit plats i kroaternas trupp. Klasskillnaden bör visa sig på planen även fast det är en träningsmatch.

Varningen! Bulgarien
Slovakien går inte att lita på och frågan är vilken status storstjärnan Marek Hamsik håller. Bulgarien är inget extra, men kan definitivt få med sig något här.

36 rader
1. Polen – Ryssland 1 2
2. Kroatien – Armenien 1
3. Slovakien – Bulgarien 1 X 2
4. Nordmak. – Slovenien 1
5. Litauen – Estland 1 X
6. Sundsvall – Jönköping 1 X 2
7. Vila Nova – Bahia 2
8. Sollentuna – Ham. Talang 1
216 rader
1. Polen – Ryssland 1 2
2. Kroatien – Armenien 1
3. Slovakien – Bulgarien 1 X 2
4. Nordmak. – Slovenien 1 X
5. Litauen – Estland 1 X 2
6. Sundsvall – Jönköping 1 X 2
7. Vila Nova – Bahia X 2
8. Sollentuna – Ham. Talang 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100