Topptipset tips måndag 5 juli 2021

Allsvenskan, Copa América och fem matcher från det norska seriesystemet är vad som gäller på måndagens Topptips. Det är också i vårt västra grannland det bästa spelvärdet hittas då det svenska folket inte verkar ha full koll där. Vi jagar åtta rätt och dessutom bra utdelning på dagens analys.

Spelstopp 17:59

1. Djurgården – Örebro 1
Järnkaminerna, tillika Djurgården gjorde det väldigt bra under våren. Är det något lag som ska kunna rubba Malmö FF så är det nog Blåränderna. Kim & Tolle har bra status i truppen inför omstarten, således ska det en hel del till för att Örebro ska kunna hota. Det lär ta sin tid innan den nya ÖSK-tränaren Vitor Gazimba får alla bitar på plats. Örebroarna stod för ett par rejäla bottennapp under våren och mycket talar för att gästerna kommer att få slita hårt för ett nytt kontrakt. Ettan kliver på tåget först men med tanke på ett rätt hårt streckat DIF är garderingar mer än välkomna tidigt.

2. IFK Göteborg – Elfsborg X
I derbyt på Gamla Ullevi förväntas det bli upp mot 10 000 åskådare då IFK Göteborg får besök av Elfsborg. Micke Stahre har tagit över Blåvitt som hade förtvivlat svårt att vinna matcher under Rolle Nilsson. Marek Hamsik har lämnat landet men både Marcus Berg och Oscar Wendt har tillkommit, det dröjer dock ett par veckor innan duon är tillgänglig. Elfsborg gör sig klart bäst på konstgräs och borta mot IFK har de historiskt haft det svårt. Ett ställningskrig mellan två förhållandevis jämna lag är att vänta. Krysset är en tänkbar chansspik på mindre system. Ettan kliver därefter på som första gardering.

3. Brasilien – Peru 1
Rio de Janeiro står som värd för Copa América-semifinalen mellan Brasilien och Peru. Brassarna har varit otroligt bra under väldigt lång tid och är givetvis skyhöga favoriter att lösa guldet i denna turnering. Chile besegrades i kvartsfinalen med 1-0 men på minuskontot finns ändå Gabriel Jesus totala hjärnsläpp. En hoppspark i ansiktet på Eugenio Mena renderade i blodrött kort. Trots manfallet kontrollerade värdnationen mötet fullständigt och vann inte bara matchen utan slutade strax över 2,6 i xG dessutom vilket får anses mäkta imponerande. Peru kommer säkerligen kunna bjuda upp till viss dans och vi ska komma ihåg att detta är nationen som Marquinhos och company mötte i förra Copa-finalen. 1X räcker dock mer än väl.

4. Kristiansund – Brann 2
Det vrids och vänds på varje sten hos Brann. Bergens rödvita gäng har haft en vår i plågor. Klubben bottnar ligan med råge och frågan är om något kan rädda gästerna från spel i OBOS-ligaen kommande säsong. Ska vi ändå försöka jobba in några positiva saker finns en del från 1-1-matchen mot Lilleström att ta med sig. Dels poängen och dels Daouda Bambas mål. Ivorianen har varit en aning osynlig inledningsvis men har extremt hög potential. Något som också Kristiansund vet om. Det var nämligen här som den nu 26-årige strikern slog igenom med dunder och brak via totalt 43 ligamål under sina fem säsonger i klubben. Besökarna har också plockat in stabile Felix Myhre från Vålerengen nyligen. KBK är inne i en rätt trist period där tre raka fajter slutat utan vinst. X2 ser ut att bli smaskiga tecken och då är det givetvis där vi ska börja.

5. Sandnes Ulf – Aalesund 1
Respass från finrummet i fjol och därmed är det fokus på snabb uppgång som gäller för Aalesund. Lagbygget i stort ser bra ut och med David Fällman in från Hammarby till denna säsong har gästerna fått en gigantisk ledare i bakersta leden. På bortabana finns ändå en del frågetecken. I fjol var gästerna bedrövliga på resande fot och inte har det blivit sådär väldigt mycket bättre i år (tre förluster på fyra försök). Sandnes är på hemmaplan inte så tokiga och har spelare framåt som kan göra stor skillnad. Då tänker vi framförallt på Sigurd Haugen och Kristoffer Ödemarksbakken. Vänstersidan med ettan i spetsen ser väldigt bra ut värdemässigt och även om tvåan ska åka med tidigt är detta ett fall för helgarderingspennan.

6. Start – Ham-Kam 1
Ham-Kam har fått en sagolik start på säsongen. Hamarkamraterna toppar ligan efter sina 20 inspelade poäng och bara Raufoss har lyckats tvåla dit de grönvita besökarna. Start å sin sida rasade ur Eliteserien i fjol och har gått lite trögt över tid i OBOS-ligaen. Klubben har gjort en del justeringar redan, bland annat via ett tränarbyte då Sindre Tjelmeland är tämligen ny vid rodret. Trupperna i stort är ganska jämna med viss fördel Start ska sägas. Martin Ramsland, Eirik Schulze med flera är riktigt fina namn på den här nivån. Spelvärdet hittas till vänster medan självförtroendet finns helt och hållet åt höger. Helgarderingen blir därför ett omedelbart val där 1X är två av bongens viktigaste tecken att få med.

7. Raufoss – Bryne 1
Bryne var tämligen överlägsna i Division 2-spelet i fjol och belönades till slut med en plats i OBOS-ligaen. Något stopp på framgångarna har det knappast blivit för “Järens superlag”. Laget ligger tvåa efter nio omgångar och är dessutom ett av de lag som producerar flest mål framåt. Mycket imponerande såklart. Raufoss är ett annat målglatt gäng och stabilt hemmalag. På NAMMO Stadion har RIL bland annat tvålat dit Ham-Kam med 2-1 och Mame Niadye är i smått lysande målform dessutom. Svenska folket har kollat en hel del tabell här då tvåan ser ut att kunna bli streckmässig favorit medan Raufoss kliver in med lägst odds. Värde på ettan med andra ord. Värdespika Raufoss!

8. Åsane – Jerv 1
Efter att Åsane klev upp från den norska tredjedivisionen 2019 har laget snabbt etablerat sig på denna högre höjd. I fjol slutade laget på en finfin femteplats i ligan och även om säsongen 2021 börjat en aning sämre hittas ändå laget i mitten av tabellen. Jerv har sedan ett par säsonger bakåt i tiden fått slåss för sin existens i de nedre regionerna. De gulblåa har via bland annat två raka vinster klivit upp på en trevlig tredjeplats i tabellen samtidigt som grundkapaciteten inom laget får anses som något sämre än Åsanes. Förra säsongen vann bland annat hemmalaget med 5-1 och 2-0 inbördes. Med lite flyt stannar nu ettan under 45 procent och då finns ingen anledning att krångla till det. Spika ettan.

Kassaskåpet! Åsane
Åsane är stabila hemmavid och löst sju pinnar på de tre senaste kamperna på Myrdal Stadion. Jerv gör det bra för tillfället men är på bortaplan inte närheten av lika bra som hemma. 5-1 slutade motsvarande batalj i fjol. Ettan känns som en fin singel.

Varningen! Brann
Det brukar bli ganska jämna bataljer mellan Brann och Kristiansund och även om Bergen-klubben fortsatt har extrema bekymmer finns ingen som helst anledning att tvåan ska hittas i krokarna runt 15 procent. Mycket fint skrälldrag.

36 rader
1. Djurgården – Örebro 1
2. Göteborg – Elfsborg X
3. Brasilien – Peru 1 X
4. Kristiansund – Brann X 2
5. Sandnes – Aalesund 1 X 2
6. Start – Ham-Kam 1 X 2
7. Raufoss – Bryne 1
8. Åsane – Jerv 1
216 rader
1. Djurgården – Örebro 1 X
2. Göteborg – Elfsborg 1 X
3. Brasilien – Peru 1 X
4. Kristiansund – Brann 1 X 2
5. Sandnes – Aalesund 1 X 2
6. Start – Ham-Kam 1 X 2
7. Raufoss – Bryne 1
8. Åsane – Jerv 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100