Powerplay tips torsdag 12 maj 2022

Ikväll ska det avgöras! Powerplaykupongen inleds med den avgörande SM-finalen mellan Luleå och Färjestad. Vi håller norrlänningarna som favoriter att ta sitt första guld på 26 år. I övrigt är det slutspelshockey från NHL och AHL som gäller. I Nordamerika lyfter vi flera smaskiga drag. Häng med!

Spelstopp 19:29

1. Luleå – Färjestad 1
Wow, vilken inledning vi får på denna kupong. SM-final, Game 7, ett fullsmockat “Delfinen” – ja, ni fattar. Vi har kommit till vägs ände i SHL-slutspelet där det nu ska avgöras om det är Luleå eller Färjestad som står som segrare av säsongen 2021/22. Om det finns någon röd tråd genom denna finalserie så är det att hemmavinsterna haglat tätt. Det beror högst sannolikt på den oerhörda stämning som rått i Coop Norrbotten Arena såväl om Löfbergs Arena. Om vi ska ge oss på att försöka bryta ned lagen så är det tydligt att FBK förlitar sig på spetsspelare som Johansson, Ejdsell och Åslund medan de hemmahörande “Björnarna” har fler spelare som kan kliva in och avgöra matcher. Bredden kan mycket väl ligga till grund för att norrbottningarna efter många om och men äntligen får lyfta den åtråvärda Le Mat-pokalen. Så länge inte nerverna ställer till det för “Bulans” värdar ska det mycket till för att de ska vika ned sig i hemmaborgen, där de varit svårbesegrade över hela säsongen. Ettan tippas i utgång, men krysset säkrar upp om stålar finns.

2. Boston – Carolina 1
Boston är läskiga att möta i TD Garden, något som Carolina tvingats erfara i båda sina bortamatcher i denna serie. Lyckligtvis för Virvelvindarna har de, tack vare bättre tabellplacering i grundserien, hemmafördel och kan avgöra i Raleigh även om det skulle bli förlust i Massachusetts. För det lutar åt att så blir fallet. Rutinerade herrar som Brad Marchand och Patrice Bergeron har växlat upp och med den dunder-duon i fin form ska det mycket till för att något lag i världens bästa hockeyliga ska lyckas lägga Bruins på rygg i deras eget territorium. 1X öppnar.

3. Tampa Bay – Toronto 1
Stanley Cups kanske hetaste åttondelsfinal utkämpas mellan de regerande mästarna Tampa Bay och en av de troliga guldkandidaterna detta år, Toronto. De sistnämnda visade mental styrka hemma i hockeyns huvudstad senast då Lönnlöven vände och vann efter en tight tillställning. Huvudrollen spelades av en viss William Nylander som noterades för 1+2. Nu ges kanadensarna ett guldläge att inleda slutspelet med en skalp av modell tyngre, men med tanke på värdarnas rutin i dessa sammanhang känns det vanskligt att utesluta Bolts. Ettan kan gott spikas för den som vill ta ställning, men ska det byggas större system är det inte fel att plocka fram garderingspennan!

4. St. Louis – Minnesota 2
St. Louis har en gyllene chans att stänga denna matchserie då Craig Berubes mannar skrinnar in i hemmaborgen med en 3-2-ledning i matcher. Minnesota föll tungt i “svenskbygden” senast, mycket på grund av att Joel Eriksson Ek, som stundtals burit de grönvita, lämnades poänglös för andra matchen i rad. Nu är det upp till värmlänningen att visa vägen när Wild ska försöka tvinga fram en sjunde avgörande fight i Missouri. Då värdet ser ut att lägga sig i österled är det där som penseln inleder.

5. Los Angeles – Edmonton 2
Edmonton, som på pappret är klasser bättre än ett Los Angeles utan skadade duon Arvidsson/Doughty, håller på att slarva bort denna matchserie. Ska vi få bevittna en repris från i fjol då kanadickerna skickades ut från Stanley Cup av Winnipeg redan i den första rundan? Oilers håller dock enormt hög klass med tanke på att superstjärnor som Connor McDavid, Leon Draisaitl och Darnell Nurse återfinns i truppen. Känslan är att gästerna skärper till sig och går vinnande ur denna duell i Änglarnas stad för att således tvinga fram en Game 7 i vad som varit en underhållande matchserie hittills. Tvåan är en vettig spik!

6. Laval Rocket – Syracuse Crunch 1
Montreal Canadiens farmarlag Laval Rocket lyckades få med sig en viktoria från de två inledande matcherna i denna åttondelsfinal. Dessa spelades i Syracuse vilket innebär att Mattias Norlinder och övriga raketer ges en fin möjlighet att koppla greppet om denna matchserie, då de nu kan dra nytta av hemmafördel i Quebec. De tillresta jänkarna, som har samröre med Tampa Bay Lightning, står inför en tuff utmaning då Benoit Groulx manskap historiskt haft svårt att vinna i Place Bell. Ettan agerar utgång, men med låg streckprocent ute i öst är tvåan ett måste i jakten på hög utdelning.

7. Bridgeport – Charlotte 2
Charlotte vann den första ronden mot Bridgeport efter att svenskdoldisen Gustav Olofsson agerade matchvinnare. Den 27-årige backen, som tillbringat i stort sett hela karriären i Nordamerika, är en viktig kugge för Isbjörnarna, som har potential att gå långt i Calder Cup. Skulle Checkers knipa ytterligare en vinst på bortais står de med ett minst sagt gynnsamt läge inför match 3 på hemmais. Hemmalaget avslutade grundserien på slätstruket vis och går inte att lita på är känslan. Spiktvåan glimrar således fint i Connecticut!

8. Chicago Wolves – Rockford 2
Första mötet mellan Chicago Wolves och Rockford i den andra rundan av Calder Cup där de hemmahörande Vargarna kunnat åtnjuta längre vila inför detta prestigefyllda Illinois-derby. Besökarna från den norra delen av delstaten hamnade längre ned än värdarna i grundserien och tvingades därför gå via en tight 16-delsfinal för att ta sig hit. Men trots risk för trötta ben i bortalaget torde det faktum att detta är ett derby ge extra energi. Att den tidigare Skellefteå-keepern Arvid Söderblom och hans kamrater har vunnit tre raka duster i Allstate Arena ger dessutom Icehogs ett förmodat psykologiskt övertag. Dra till med alla tecken och jobba högersida!

Kassaskåpet! Edmonton
Los Angeles Kings har gått oväntat starkt i den första rundan då de svartsilvriga från Änglarnas stad skaffat sig matchboll Edmonton. Connor McDavid och övriga oljepojkar i bortalaget har dock betydligt mer att ge och väntas komma ut hårt i Crypto.com Arena. Spiktvåan känns sund!

Varningen! Rockford
Skellefteå-bekantingen Arvid Söderblom är oftast stabil mellan stolparna för sitt Rockford, som skördat stora framgångar i Allstate Arena där Illinois-rivalen Chicago Wolves nu väntar i andra rundan av Calder Cup. Gästerna ser trots detta ut att bli blygsamt betrodda av tipparna och tvåan plockas därför med i ett tidigt skede!

36 rader
1. Luleå – Färjestad 1
2. Boston – Carolina 1 X 2
3. Tampa Bay – Toronto 1
4. St. Louis – Minnesota X 2
5. Los Angeles – Edmonton 2
6. Laval Rocket – Syracuse 1 2
7. Bridgeport – Charlotte 2
8. Chicago Wolves – Rockford 1 X 2
216 rader
1. Luleå – Färjestad 1 X
2. Boston – Carolina 1 X 2
3. Tampa Bay – Toronto 1 2
4. St. Louis – Minnesota 1 X 2
5. Los Angeles – Edmonton 2
6. Laval Rocket – Syracuse 1 2
7. Bridgeport – Charlotte 2
8. Chicago Wolves – Rockford 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100