Europatipset tips torsdag 2 maj 2024

Veckans första Europatips bjuder på flera intressanta matcher och sträcker sig över två dagar. På torsdagen så kan vi bland annat se fram emot ett Londonderby och fyra rafflande semifinaler i Europaspelet. Spola fram bandet ett dygn och det är dags för ytterligare en Premier League-dust och inslag från League One, Serie A, La Liga och Bundesliga. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 20:29

1. Chelsea – Tottenham 2
Två röda kort ställde till det rejält för Tottenham i höstens vändande möte. Chelsea vann i slutändan med 4-1 men till saken hör att “Spurs” var ytterst nära att kvittera i matchens slutskede innan Nicholas Jacksons två mål på övertid. Får gästerna spela med elva man på planen från start till slut så finns goda förutsättningar att revanschera sig på Stamford Bridge. Chelseas opålitlighet gör det svårt att köpa favoritskapet i västerled när ett lag av Tottenhams kaliber kommer på besök. Visst kan Cole Palmer ställa till med oreda men om tvåan understiger 30 procent så är det värt att chansspika den.

2. Roma – Bayer Leverkusen X
Likt fjolårets upplaga av Europa League så strålar dessa antagonister samman i semin. Roma drog det längsta strået förra säsongen och vann med 1-0. Så lär inte bli fallet denna gång. Bayer Leverkusen är som bekant obesegrade denna säsong, alla tävlingar inkluderat. Xabi Alonsos manskap har för övrigt bara lämnat mållösa från en match så långt, det var mot Borussia Mönchengladbach. Roma har å andra sidan varit en svårknäckt nöt med Daniele De Rossi vid rodret och det lär bli en jämn kamp i Rom. Vi utgår från mitten, tvåan ligger närmast till hands vid gardering.

3. Marseille – Atalanta X
Marseille må vara svårslagna i sin hemmaborg men man ska inte glömma bort att Atalanta lyckades besegra Liverpool med 3-0 på Anfield. En viktoria som bröt Merseysideklubbens förlustfria hemmasvit som varade i drygt ett år. Ademola Lookman har kommit igång på allvar och står noterad för två baljor och tre målgivande passningar på de tre senaste matcherna. Nigerianen kan mycket väl se till så att fransoserna har en rejäl uppförsbacke inför returen i Neapel. Arrangören måste samtidigt respekteras med publikens stöd där samtliga tecken vore att föredra på Stade Velodrome.

4. Fiorentina – Club Brugge 1
Fiorentina tog sig hela vägen till finalen i fjol och ska ses med goda förutsättningar till att göra detsamma denna säsong. Club Brugge har haft en enkel väg till denna semifinal och först nu så kommer belgarna få bekänna färg. Italienarna har inte heller ställts inför allt för stora prov för att ta sig hit ska sägas men Vincenzo Italianos manskap har visat prov på sitt kunnande i Serie A med solida prestationer mot lag som Roma, Lazio och Atalanta. Arrangören gjorde därtill slarvsylta av Sassuolo i söndags och vann med hela 5-1 här på Stadio Artemio Franchi. Här ska gästerna vara belåtna om de lyckas hålla siffrorna nere. Ettan är ett spikalternativ trots hård streckning.

5. Aston Villa – Olympiakos 1
Aston Villa är oddsmässiga favoriter till att vinna hela turneringen och att Olympiakos skulle stå i “Lejonens” väg känns väldigt tveksamt på förhand. Truppläget hos arrangören är förvisso inte optimalt inför detta möte och mest påtagligt är att burväktaren Emiliano Martinez missar detta möte på grund av en avstängning. Robin Olsen kommer istället vakta stolparna och svensken har inte direkt höjt sina aktier när han väl har fått chansen. Att grekerna stänker in en kasse eller två är inte otänkbart men Ollie Watkins och company ska å andra sidan inte ha några som helst bekymmer med att luckra upp ett defensivt sargat Olympiakos och detta kan mycket väl avgöras redan på Villa Park. Vi blundar för spelvärdet i Birmingham och spikar ettan.

6. Botafogo – Vitória 1
Botafogo toppar Serie A när fyra omgångar har avverkats där söndagens 2-0-viktoria borta mot Flamengo var ett rejält styrkebesked. Luis Henrique, som anslöt för en ansenlig summa från Real Betis i februari, har varit riktigt bra under de senaste matcherna. Arrangören har med det sagt matchats tätt och är det någonstans som Artur Jorge ska passa på att lufta truppen så är det i Copa do Brasil. Vitoria, som är nykomlingar i det brasilianska finrummet, har inte samma bekymmer och gästerna har säkerligen fått mersmak efter att ha tagit hem Baiano-titeln för knappt en månad sedan. Vi helgarderar!

7. CR Brasil – Ceará X
CR Brasil och Ceara spelar till vardags i den brasilianska andradivisionen och båda klubbarna slutade kring mittens rike i fjol. Gästerna har inlett säsongen skapligt och förtjänade ett bättre utfall mot såväl Goias som Mirassol. Nytillskottet Lourenco har inlett sejouren hos de svartvita riktigt bra och är en spelare som arrangören behöver hålla ett extra öga på. Små marginaler brukar med det sagt avgöra inbördes möten och så torde återigen bli fallet. Den hårt ansatta ettan lockar föga – X2!

8. Goiás – Cuiabá 2
Goias tillhör numera Serie B efter att ha blivit degraderade från det brasilianska finrummet i fjol. Flera tongivande spelare lämnade som följd, däribland Guilherme som var arrangörens främsta offensiva hot i fjol. Fyra poäng från de inledande två omgångarna i andradivisionen är i överkant och här ska de grönklädda på sin höjd råda som knappa favoriter i vår mening. Cuiaba står fortfarande poänglösa efter tre spelade omgångar i Serie A men motståndet har varit tufft. I Copa Sudamericana så har det sett något bättre ut och här finns skapliga förutsättningar till att plocka en moralhöjande seger. Högersidan prioriteras återigen på en vänstervriden bräda.

9. Luton – Everton 1
Luton är inne i en tung svacka där defensiven har lämnat en hel del att önska under våren men “The Hatters” har likväl vittring på Nottingham och ett par överkomliga uppgifter återstår. Everton må vara i gott slag med tre raka segrar i bagaget men anmärkningsvärt är att “The Toffees” just har säkrat ett nytt kontrakt. Det har varit en påfrestande säsong för gästerna och det går inte att klandra spelarna om de tappar fokus under de avslutande omgångarna. Mycket bättre förutsättningar än så här får Luton inte. Ettan är en fräck chansspik.

10. Barnsley – Bolton 2
Bolton var länge med och utmanade om den sista direktplatsen men får istället försöka säkra en uppflyttning via playoff-spel. Först ut väntar Barnsley som helt har tappat konceptet mot slutet. Blott två poäng från de avslutande sex omgångarna är kraftigt i underkant ska sägas men om Martin Devaney inte lyckas täppa till luckorna bakåt så kommer “The Tykes” inte ha en suck mot ett offensivt skickligt Bolton. Aaron Collins har varit riktigt vass under våren och Dion Charles har sedan en tid tillbaka funnits tillgänglig. Nu är dessutom Victor Adeboyejo tillbaka i träning lagom till kvalspelet. Vi tar ställning åt öst.

11. Torino – Bologna 2
Torino är inne i en tyngre period med fyra raka utan seger och är inte längre med och utmanar om en Europaplats. Motivationen har således fått sig en redig törn men Turinklubben måste respekteras hemma på Stadio Olimpico di Torino. Endast Lazio och Inter har lyckats besegra arrangören på denna arena under säsongens gång. Bologna har å andra sidan varit ruskigt bra under våren och har endast förlorat en av de senaste 14 omgångarna. Gästerna har således gett sig själva ett ypperligt utgångsläge i jakten på en Champions League-plats men biljetten till den anrika turneringen är ännu inte i hamn. X2 ska räcka för grön bock.

12. Getafe – Athletic Bilbao X
Athletic Bilbao förlorade sexpoängsmötet mot Atletico Madrid och någon Champions League-plats ser det inte ut att bli för baskerna. Blott två poäng från de senaste fyra omgångarna är ingen förtroendeingivande statistik där gästerna bland annat har tappat poäng mot nästjumbon Granada. Getafe på resande fot är ingen enkel uppgift där värdskapet ståtar med resultatraden 8-5-3 i sin hemmaborg. Delad ära blev utfallet när Real Sociedad kom på besök för knappt två veckor sedan och succélaget Girona har i närtid besegrats i den spanska huvudstaden. Vi tar inga risker och helgarderar omgående.

13. Hoffenheim – RB Leipzig 2
Kupongen avrundas på PreZero Arena där Hoffenheim välkomnar ett formstarkt RB Leipzig. Gästerna har vunnit sju av de senaste åtta omgångarna i Bundesliga och det står redan klart att “Die Roten Bullen” spelar i Champions League nästa säsong. Tredjeplatsen är alltjämt en fin morot att jaga under de avslutande omgångarna och Luis Openda, som är i strålande form, går för övrigt en oviss kamp med Serhou Guirassy om andraplatsen i skytteligastriden. Hoffenheim är i större behov av poängen men det blir en vansklig uppgift att stoppa det rödvita segertåget. Tvåan inleder, garderingspennan plockas fram på större system.

Kassaskåpet! Aston Villa
Aston Villa har en hel del skadebekymmer vilket egentligen är det enda som talar för en potentiell knall på Villa Park. Olympiakos defensiv kommer tveklöst att ställas på prov och grekerna har varit okonventionellt svaga bakåt denna säsong. Högst trolig etta.

Varningen! Vitoria
Botafogo hade ett fullspäckat schema förra månaden och maj är en lika hektisk period. Artur Jorge torde således passa på att lufta truppen i Copa do Brasil. Hemmasegern är inte så pass självklar som procentfördelningen indikerar där den kupongrensande högersidan måste följa med omgående.

216 rader
1. Chelsea – Tottenham 2
2. Roma – Leverkusen X
3. Marseille – Atalanta 1 X 2
4. Fiorentina – Cl.Brugge 1
5. Aston V – Olympiakos 1
6. Botafogo – Vitória 1 X 2
7. CR Brasil – Ceará X 2
8. Goiás – Cuiabá X 2
9. Luton – Everton 1
10. Barnsley – Bolton 1
11. Torino – Bologna X 2
12. Getafe – A.Bilbao 1 X 2
13. Hoffenheim – Leipzig 2
1296 rader
1. Chelsea – Tottenham 2
2. Roma – Leverkusen X 2
3. Marseille – Atalanta 1 X 2
4. Fiorentina – Cl.Brugge 1
5. Aston V – Olympiakos 1
6. Botafogo – Vitória 1 X 2
7. CR Brasil – Ceará X 2
8. Goiás – Cuiabá X 2
9. Luton – Everton 1
10. Barnsley – Bolton 1
11. Torino – Bologna X 2
12. Getafe – A.Bilbao 1 X 2
13. Hoffenheim – Leipzig 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100