Powerplay tips fredag 3 maj 2024

Sex av åtta PP-matcher under fredagen hämtar vi från andra sidan pölen (NHL och AHL). Stanley Cup-slutspelet är inne i ett viktigt skede på flera håll och kanter och både Vancouver och Dallas besitter matchbollar natten till ära. Åtminstone ett av dessa herrskap ska mäkta med att trycka in den sista spiken i kistan. Vi drar igång kupongen från Lettland och Italien där det vankas landskamp samt en galet viktig B-VM-strid. Vamos!

Spelstopp 18:29

1. Lettland – Norge 2
Ett dubbelmöte i Riga stundar under fredag och lördag när Lettland och Norge ska vässa formen inför VM i Tjeckien. Balterna, som bekant bärgade ett historiskt brons i fjol, hade inte mycket att hämta i träningsmatcherna mot Schweiz och har avverkat sju raka matcher utan att vinna under ordinarie tid. Norge känns mer spännande än på länge. Baggarna kommer från dubbla vinster mot Danmark där talangen Brandsegg-Nygård gjorde lite som han ville. Det är sannerligen en forward som letterna måste se upp med. Streckas ettan över 60 procent är det X2 som lockar initialt.

2. Italien – Ungern 1
Ungerns kostade under onsdagen på sig att förlora mot slagpåsen Rumänien. 1-2-förlusten innebär att Vilmos Galló och hans landsmän tog ett stort kliv bakåt i jakten på en återkomst till det internationella finrummet. Ungrarna har fortsatt ödet i egna händer, men segrar mot både Slovenien och nu Italien kommer av allt att döma krävas. Det är lättare sagt en gjort, i synnerhet mot italienarna som har publiken i ryggen. Värdnationen är också rejält revanschsugna efter 0-2-förlusten mot nyss nämnda Slovenien under onsdagskvällen. Utgå från vänster.

3. Nashville – Vancouver 1
Filip Forsberg har varit strålande hela säsongen och visat sitt rätta jag även under slutspelet. Då Nashville räddade en första matchboll i Vancouver häromsistens så var det masen som klev fram med två målgivande passningar i predatorernas 2-1-seger. Nu gäller det för värdklubben att rida vidare på känslan av segern sötma från äventyret i Kanada och kvittera serien i musikstaden. Canucks har fortsatta målvaktsproblem och en gubbe som Elias Pettersson är ifrågasatt. Visst luktar det 3-3 i matcher efter 60 spelade minuter på Bridgestone Arenas is.

4. Vegas – Dallas 2
Dallas var tidigt i brygga efter att Vegas roffat åt sig 2-0 i matcher nere i Texas. Därefter har Stars solida kollektiv tagit sig samman och vänt på steken. Robertson skickade i PP in segerpucken till 3-2 nyligen vilket där och då också innebar 3-2 i matcher. Matchboll således för de tillresta som ska ha riktigt goda möjligheter att kasta in VGK:s fjärde raka torsk och därmed sätta de regerande mästarna på semesterläge. Tvåan känns trolig och kan vi dessutom addera krysset som stödhjul är vi helt i hamn.

5. Grand Rapids – Rockford X
Efter en välbyggd första slutspelsmatch mot Rockford på bortais is så fick Grand Rapids inte alls till det inför hemmafansen i Van Andel Arena strax därefter. 1-5-förlusten var en rakt igenom slätstruken historia från hemmalagets sida. Även denna tredje match mellan lagen liras i nyss nämnda arena och givetvis ska vi inte räkna bort ett i grunden bra hemmalag. Simon Edvinsson och övriga i värdklubbens dress har gott hopp om att nypa en seger i detta på förhand svårtippade möte. Helst spelar vi ut alla tecken ögonaböj.

6. Belleville – Cleveland 1
Mads Sögaard är en härlig målvakt att bevittna på AHL-nivå. Belleville-keepern nöp 31 av 32 skott i den första matchen mellan Senators och Cleveland och blev utsedd till matchens lirare. Med hemmapubliken i ryggen finns en riktigt bra chans att värdklubben kan kliva fram till 2-0 i matcher innan serien vänder över till Rocket Mortgage FieldHouse i Ohio. Columbus farmare var inför serien ganska stora favoriter men kändes en aning skakiga senast och kan ånyo få problem. Ettan är en småkul chansspik.

7. Providence – Hartford X
Trots två mål i mittperioden av Jimmy Lambert och där och då likaläge (2-2) så lyckades inte Providence vända och vinna matchen mot Hartford. Anton Blidh blev stor matchhjälte för sitt Hartford i och med ett 4-2-mål i början av den tredje akten. Wolf Pack stal därmed första bortamatchen och har bra möjligheter att även roffa åt sig match 2 i Amica Mutual Pavilion. När det finns en del som tyder på att högersidan blir värdemässigt bra är detta ett solklart fall för helgarderingspennan.

8. Calgary Wranglers – Coachella Valley 2
Slutspelserien mellan Calgary och Coachella ska under natten mot lördag dra igång sin verksamhet. Således är det två väldigt utvilade sällskap som går i klinch. Wranglers har efter segermatcherna mot Tucson (2-0) fått vila i en veckas tid samtidigt som vinnarna av Pacific Division, Coachella Valley, inte spelat match sedan 22:a april. Möjligen kan viss ringrost letat sig in hos de tillresta men nivån som besökarna håller är hög och här agerar man favoriter av en anledning. Bra tvåa.

Kassaskåpet! Nashville
Vancouver ska trots 3-2-ledning i matcher inte alls känna sig säkra i serien mot Nashville då Predators varit minst lika bra under de fem första fajterna. I Bridgestone Arena lämnar Elias Pettersson och hans lagkompisar utan framgång. Game 7 väntar!

Varningen! Norge
Brandsegg-Nygård och hans lagkompisar imponerade stort mot Danmark nyligen och ett ganska hårt spelat Lettland går inte säkert i Riga. X2 är härligt rensande siffror.

108 rader
1. Lettland – Norge 1 X 2
2. Italien – Ungern 1 X
3. Nashville – Vancouver 1
4. Vegas – Dallas X 2
5. Grand Rapids – Rockford 1 X 2
6. Belleville – Cleveland 1
7. Providence – Hartford 1 X 2
8. Calgary W – Coachella 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100