Powerplay tips fredag 19 mars 2021

Fyra ligor från fem olika länder utgör fredagens Powerplay. En spännande kupong där vi bland annat bjuds på slutspelshockey från Sverige, Slovakien, Ungern och Österrike. Dessutom står ett högoktanigt Skånederby från Malmö Arena på menyn. Dags att inleda jakten på den ständiga “åttan”!

Spelstopp 17:59

1. Malmö – Rögle 2
Grundseriens fjärde och sista derby mellan Malmö och Rögle gläntar på dörren i Malmös gigantiska hockeytempel. Rödhökarna vann överraskade bägge mötena i fiendeland medan Rögle drog det längsta strået när lagen senast mätte svärd i landets tredje största stad. Serieledarna från Ängelholm måste gå för tre poäng då Växjö skuggar en poäng bakom med två matcher färre spelade. Hemmalaget kommer från ännu ett coronauppehåll och har frågetecken för viktiga pjäser som Grans, Olofsson och Lauridsen. Som lök på laxen har Howden lämnat laget och rest hem till Kanada på grund av sjukdom. Med okej värde på högerflanken känns tvåan given i utgång.

2. AIK – Tingsryd 2
Det blev inte helt oväntat jämnt ända in på målsnöret i den första åttondelsfinalen mellan Tingsryd och AIK. Smålänningarna gjorde en ruskigt stark andra period och när Semjonovs sköt 2-1 till TAIF i mitten av tredje kändes det som att de grönvita skulle avgå med en viktoria. AIK hade dock andra planer, gjorde tre raka baljor och vann med 4-2. Stor hjälte för solnaiterna blev Oskar Nord som petade dit tre puckar. Vi kan nog räkna med en ny jämn strid på Hovet och då ettan streckas i högsta laget bör pennan fattas från höger i den kungliga huvudstaden. Ettan slopas – X2.

3. Almtuna – Västerås 1
Fredrik Johansson klev fram och avgjorde det första mötet för sitt Västerås mot Almtuna i ABB Nord Arena. Lagkaptenen styrde in segerpucken i sudden läckert framspelad av succébacken Alex Trivellato. Fördel VIK således inför returen i Upplands Bilforum Arena. Almtuna ska dock inte räknas bort alltför snabbt. Kimbys gäng är erkänt starka på egen is och ståtar med nio hemmasegrar mot Västerås sett till de tio senaste drabbningarna. Vänstersidan lockar aningen mer, men plocka gärna med samtliga tecken om stålarna räcker.

4. Zug – Ambrì X
Ambrì har fyra poäng upp till Bern på den sista slutspelsplatsen med fem matcher kvar att spela i NLA. Det italiensktalande laget från Ticino är således i stort behov av poäng inför resan upp till Zug. De hemmahörande Tjurarna har redan säkrat seriesegern trots att de har åtta matcher kvar att spela. Den svenska tränarduon, Tangnes/Östman, har gjort ett fantastiskt jobb och klubben ligger bra till för att bärga ett efterlängtat schweiziskt guld. Ikväll är dock tongivande spelare som Hofmann, Hollenstein och Wüthrich out och då är det svårt att köpa den stenhårt streckade ettan. In med hela spannet och håll tummarna för minst en bortapoäng.

5. Fehérvár – Vienna Capitals 2
I ICE Hockey League pågår kvartsfinalerna för fulla muggar och ikväll kan Vienna bli första lag att ta sig vidare till semifinal. Gästerna från det österrikiska huvudstaden har 3-0 i matcher mot Fehérvár. Den ungerska klubben har inte alls kommit upp i samma nivå som i grundserien, samtidigt som Capitals gjort ett gediget jobb med att stänga ner deras topplinor. De två senaste matcherna har dock varit jämna (1-0, 3-2) och kan spelare som Petan, Hári och Bartalis lyfta sig ett snäpp ska inte Fehérvár räknas ut helt. Börja med tvåan men måla helst rakt över.

6. Dornbirn – Salzburg 2
Salzburg grejade en direkt nödvändig seger i Game 3 efter att Dornbirn mycket överraskande vunnit de inledande två. Den tidigare Linköping och MODO-backen Stefan Espeland visade vägen för energidryckslaget genom att göra både mål och assist i 4-1-vinsten senast. Inte ens den svenske burväktaren, Oskar Östlund, orkade hålla stången när Salzburgs toppkejda med Raffl, Skille och Rauchenwald trampade gasen i botten. Känslan är att det tippar över till Salzburg hädanefter och det skulle inte förvåna om gänget från Mozarts födelseort vinner ett par matcher i följd. Till omkring 50-55 procent är tvåan en solid spik.

7. Villacher – EC KAC 2
Ett skadedrabbat Villacher stretade emot länge och väl i den tredje ronden, men mattades av i den tredje perioden och tvingades slutligen ge vika. Favorittippade EC KAC vann med 3-2 och leder därmed matchserien med 2-1 i matcher. Den slovakiske centern Roc Ticar, som har ett förflutet i Oskarshamn, satte den viktiga 2-2-pucken i andra perioden innan NHL-meriterade Matt Fraser klev fram och avgjorde i tredje. Villacher har inte spelare av samma kaliber som nyss nämnda Ticar och Fraser, dessutom blir Örnarnas frånvarolista bara längre och längre. Villacher får jobba i motvind mot ett klart bättre EC KAC. Tvåan spikas i derbyt.

8. Bratislava Capitals – Bolzano 2
Bolzano har 2-1 i matcher att gå på mot Bratislava och hade det inte varit för slovakernas målvakt Jared Coreau kunde de italienska gästerna haft en större ledning. Coreau var briljant mellan stolparna nere i Sydtyrolen i tisdags och var på vippen att stjäla en seger helt på egen hand. Bolzano vann slutligen med 2-1 sedan Brett Findlay avgjort i sudden och har därmed gått segrande ur sex av sju strider mot Capitals denna säsong. The Foxes är betydligt bättre på pappret med importspelare som Findlay, Gazley, Youds, Halmo och Irving. Trolig bortaseger.

Kassaskåpet! EC KAC
Titelförsvararna från Klagenfurt har inte riktigt kommit upp i förväntad nivå men i och med segern senast torde det lossna för det rödvita gänget. Ett vingklippt Villacher lär får svårt att hävda sig. Tvåa!

Varningen! Tingsryd
Tingsryd kunde, och borde nog, ha vunnit den första striden på småländsk mark. Bogrens boys var strået vassare senast och i en förmodad jämnt kamp är tvåan magisk på Hovet!

36 rader
1. Malmö – Rögle 2
2. AIK – Tingsryd X 2
3. Almtuna – Västerås 1 X
4. Zug – Ambrì 1 X 2
5. Fehérvár – Vienna 1 X 2
6. Dornbirn – Salzburg 2
7. Villacher – EC KAC 2
8. Bratislava – Bolzano 2
216 rader
1. Malmö – Rögle X 2
2. AIK – Tingsryd X 2
3. Almtuna – Västerås 1 X 2
4. Zug – Ambrì 1 X 2
5. Fehérvár – Vienna 1 X 2
6. Dornbirn – Salzburg 2
7. Villacher – EC KAC 2
8. Bratislava – Bolzano X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100