Powerplay tips fredag 13 maj 2022

Ikväll öppnar Hockey-VM sina portar i Finland. De två första matcherna ska spelas och båda finns givetvis med på Powerplay-kupongen. I övrigt är det slutspelshockey från Nordamerika som gäller. Analyser för samtliga åtta matcher till er godo!

Spelstopp 19:19

1. Tyskland – Kanada 1
Tyskland och Kanada brakar samman i VM-premiären där de sistnämnda såklart är givna favoriter. Claude Juliens manskap har som vanligt skyhöga förväntningar på sig. Men kanadickernas trupp får med det sagt inte håret på armarna att resa sig. Lönnlöven ståtar visserligen med stjärnor som Barzal och Anderson i truppen, men på det stora hela är det knappast självklart att denna upplaga av Kanada kommer gå ut och bara köra över Tyskland. De så kallade Örnarna har NHL-spelare som Grubauer, Seider och Stützle att luta sig mot och borde därmed kunna störa stormakten som de dessutom besegrade i fjolårets mästerskap. Skrällettan är ett måste på kupongen!

2. Finland – Norge 1
Finland är hos de flesta spelbolagen favorit till att kamma hem segern i Grupp B. Det beror till stor del på att Jukka Jalonens lejon spelar inför sin hemmapublik då detta mästerskap som bekant spelas i just Finland. De vitblå har fin spets i form av klassgubbar som Hartikainen, Filppula och Jokiharju och framför allt visar kollektivet Finland alltid upp en unik kämpaglöd – en viktig faktor som lett nationen till flera mästerskapsguld de senaste åren. Norge har framför allt Olimb-bröderna som de tydliga stöttepelarna, men det svårt att föreställa sig hur baggarna ska kunna utmana om segern i ett troligtvis kokande Deck Arena. Etta.

3. Pittsburgh – NY Rangers 1
Kniven mot strupen igen för Rangers som lyckades blåsa liv i denna matchserie genom att vinna i Madison Square Garden senast. Det är dock svårt att se hur Gerard Gallants mannar ska orka ladda om inför en svår bortamatch i PPG Paints Arena där Sidney Crosby, Evgeni Malkin och övriga pingviner varit dominanta i de tidigare matcherna. Det mesta talar för en Pittsburgh-seger, men då värdet på högersidan är för bra för att blunda för åker även tvåan med på ett hörn.

4. Washington – Florida 2
Washington såg ut att koppla greppet om denna matchserie mot Florida, men den åldrade duon Ovechkin/Bäckström med följe orkade inte hålla ihop det hela vägen då Pantrarna från The Sunshine State kunde vända och vinna med 5-3 i FLA Live Arena. Det står därmed 3-2 i matcher till gästerna som kan kvalificera sig till andrarundan i Stanley Cup om Capitals inte orkar komma tillbaka i huvudstaden. Värdarna har på det stora hela inte alls visat samma tendenser som mästarsäsongen 2017/18 och får svårt att räcka till mot ett Florida som känns betydligt piggare. Bra spiktvåa till trevlig procent.

5. Dallas – Calgary 2
Calgary hamnade i ett oväntat 1-2-underläge i matcher mot Dallas, men sedan dess har John Klingberg och övriga i Stars fått smaka på den rödgula ilskan. Flammorna från Alberta har vunnit två raka matcher och kan därmed skicka Texas-gänget på semester här. Svensktrojkan Lindholm, Backlund och Andersson har visat sig från sin bästa sida i denna åttondelsfinal och det skulle inte förvåna om samtliga tre ligger bakom ett eventuellt avgörande natten mot lördag. Tvåa, eller möjligen X2.

6. Manitoba – Milwaukee 1
Milwaukee vann två raka hemmamatcher, men när serien gick vidare till Kanada tvingades Admiralerna till slut vika ner sig. Manitoba vann med 5-2 efter en imponerande vändning där David Gustafsson var en av organisatörerna bakom segern. Älgarna är därmed inne i matchserien och ges nu en gyllene möjlighet att utjämna på hemmais. Den tidigare Färjestad-burväktaren Arvid Holm stängde igen i både den andra och tredje perioden senast och kommer nog att behöva stå på huvudet igen om värdarna ska lyckas tvinga fram en femte och avgörande fight. Ettan öppnar, men finns resurser rekommenderas garderingar.

7. Colorado Eagles – Ontario X
Ontario fick hålla i hatten senast då Colorado Eagles kom ut i ett furiöst tempo och vann den inledande åttondelsfinalen med hela 10-1 (!). Örnarna satte sig således i förarsätet omgående och den tidigare Djurgårdsspelaren Andreas Englund var den som fick avsluta målskyttet. Samuel Fagemo och övriga gäster från den amerikanska västkusten är dock inte så dåliga som resultatet senast antyder. De svartsilvriga besitter i grunden hög kapacitet, men behöver vara med från start om de ska kunna utmana om segern denna gång. Med tanke på den höga streckprocenten till vänster kan ettan inte lämnas allena – alla tecken åker in i jakten på en skräll!

8. Bakersfield – Stockton 2
Stockton har seglat upp i 2-0 i matcher vilket var rätt så väntat då Hettorna vann sin division i överlägsen stil. Mathias Pettersen har gjort mål i bägge matcherna i denna serie och norrbaggen har därigenom visat att han kommer att bli en viktig kugge för gästerna framöver. Kalifornien-konkurrenten Bakersfield fick spela 16-delsfinal mot Abbotsford Canucks för att ta sig till andrarundan och det märks att Filip Berglund och company står på trötta ben just nu. Tydlig fördel för Stockton som serveras matchboll i Rabobank Arena. X2 prioriteras.

Kassaskåpet! Finland
Norge ställs inför en svår uppgift då de möter värdnationen Finland i den första gruppspelsomgången. Förutom att de finska Lejonen spelar inför sina hemmafans är de även klasser bättre än de tillresta baggarna. Ettan är bara att banka av!

Varningen! Tyskland
Kanada är gigantiska favoriter i Grupp A där de flesta nog förväntar sig att Lönnlöven ska gå rent. Men OS-finalisterna från 2018, Tyskland, är inga duvungar och med NHL-lirare som Grubauer, Seider och Stützle i truppen ska Toni Söderholms manskap kunna ge de rödvita en ordentlig fight. Alla tecken.

36 rader
1. Tyskland – Kanada 1 X 2
2. Finland – Norge 1
3. Pittsburgh – NY Rangers 1 2
4. Washington – Florida 2
5. Dallas – Calgary 2
6. Manitoba – Milwaukee 1
7. Colorado Eagles – Ontario 1 X 2
8. Bakersfield – Stockton X 2
216 rader
1. Tyskland – Kanada 1 X 2
2. Finland – Norge 1
3. Pittsburgh – NY Rangers 1 2
4. Washington – Florida 2
5. Dallas – Calgary X 2
6. Manitoba – Milwaukee 1 2
7. Colorado Eagles – Ontario 1 X 2
8. Bakersfield – Stockton 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100