Topptipset tips torsdag 7 januari 2021

Vi ska ta den mindre vandrade vägen denna torsdag när Topptipset tar oss med på en ordentlig världsturné. Hälften av matcherna plockas från Europa (om Istanbul räknas som Europa) medan den andra hälften tas från Sydamerika och Australien. Ingen lätt rad vid en första anblick men då brukar det finnas värde att tälja. Häng med!

Spelstopp: 16.59

1. Nacional – Sporting 1
Sporting har stått för en succéstart på säsongen och har ännu inte förlorat i Primeira Liga. 2-0 mot Braga var ännu ett styrkebesked och som vanligt nätade Pedro Goncalves. Det var nyförvärvets elfte ligamål sedan han kom från Famalicao i somras. Det är en spelare som Nacional definitivt måste hålla ögonen på. Nykomlingarna har inlett inspirerande, inte minst på hemmaplan där nio av 12 poäng plockats. De två senaste gångerna värdarna har fått besök av Sporting har de bara släppt in totalt ett mål. Tvåan ser ut att sticka iväg lite här och då måste ettan ges plats. Men helst ska alla tecken ritas ned.

2. Braga – Marítimo 1
Braga föll borta mot Sporting men prestationen var det inget fel på. Ärkebiskoparna höll jämna steg med serieledarna från huvudstaden och med lite mer effektivitet hade resultatet blivit ett annat. Braga ser annars giftiga ut framåt med Horta och Paulinho som hot. I den senaste hemmamatchen besegrades Rio Ave med klara 3-0 och vi bör få se en liknande matchbild nu. Marítimo har tagit sju poäng på sina tre senaste ligafajter men har torskat tre av sina fyra senaste i ligan på resande fot. Här blir det förlust igen. Given etta.

3. Fenerbahce – Alanyaspor 1
I Turkiet ska vi titta till ett väldigt viktigt toppmöte. Både Alanyaspor och Fenerbahce är i allra högsta grad inblandade i kampen om ligatiteln. Gästerna har värvat smart de senaste åren där Davidson från Guimaraes var sommarens stora deal. Brassen har levererat i Turkiet och leder den interna skytteligan med sju fullträffar. En spelare att hålla ögonen på. Fenerbahce har Perotti på skadelistan men har ändå en trupp av hög klass. Nu är dessutom Samatta skadefri, en spelare som vet vart målet är beläget. På hemmaplan ska Fener hållas snäppet högre. Börja med ettan och gardera efter storlek på plånboken.

4. Girona – Lugo 1
En match från Copa del Rey plockas med och här ska vi titta till de båda seriekamraterna Girona och Lugo. Girona kommer från en bedrövlig 0-0-match mot Sabadell men då var de offensiva pjäserna Bustos och Sáiz avstängda. De kan delta i cupen och bör få speltid när Stuani är skadad. Med den duon tillgänglig ser katalanernas offensiv vassare ut. Lugo har inte vunnit en bortamatch mot ett lag i samma serie sedan oktober och har inte bortabesegrat Girona på fem år. Det bör bli svårt igen. Trolig etta.

5. Ceará – Internacional X
Internacional har gjort en övertygande höst där de bland annat gick till till kvartsfinal i Copa Libertadores. Där blev det en hjärtskärande straff-förlust mot argentinska Boca Juniors. I ligan har de rödvita däremot tre raka segrar och upp till förstaplatsen är det bara nio poäng. Chanserna till något riktigt stort finns, speciellt med skytteligaledaren Galhardo på topp. Ceará ligger på Copa Sudamericana-plats och har bara förlorat en av sina åtta senaste ligamatcher. På hemmaplan ska de absolut inte underskattas. Här är det väldigt svårt att välja sida och alla tecken plockas därför med.

6. Atlético GO – Vasco da Gama 1
Vasco da Gama kämpar i bottenskiktet av Série A och ligger faktiskt under giljotinen inför veckans matcher. Det ska dock sägas att det är väldigt tajt i botten. Formen är usel med endast en seger på de nio senaste i alla tävlingar och när Vasco ställdes på bortaplan mot Atlético PR blev det stryk med 0-3. Nu får storlaget från Rio slå ur underläge igen. Atlético GO har bara sex pinnar ner till Vasco under strecket men visar bättre form med två segrar på de tre senaste omgångarna. Dessutom är hemmaplan en stor faktor i Brasilien och här har endast fyra av 13 matcher slutat med förlust för Atlético. Ettan kan gott singlas.

7. Coquimbo Unido – Defensa y Justicia 2
Copa Sudamericana, som är Sydamerikas motsvarighet på Europa League, har nått fram till semifinalstadiet där Coquimbo från Chile tar sig an Defensa från Argentina. Coquimbo har gjort det bra som tagit sig hit, men i ärlighetens namn får de väldigt svårt att ta sig till final. På de senaste fem tävlingsmatcherna har chilenarna bara mäktat med ett mål framåt och fyra av dessa har slutat med förlust. Defensa y Justicia får klara sig utan Acevedo som är avstängd men i övrigt ser truppläget helt okej ut. Då ska de gälla som favoriter. Strecka från höger.

8. Newcastle Jets – Western Sydney Wanderers X
Den australiensiska ligan har precis dragit igång och därifrån ska vi titta till två lag som båda förlorade sin första match för säsongen. Jets hoppas mycket på sin irländska veteran Roy O’Donovan som är en utpräglad målskytt. I övrigt ser laget ganska mediokert ut. Western Sydney Wanderers föll mot MacArthur Rams på hemmaplan i sin premiär och det var en missräkning. WSW har dock kvalité i spelare som Simon Cox och Graham Dorrans och ska kunna stå upp bra här. Svårtippat helt klart. Helgardera.

Kassaskåpet! – Braga
Marítimo har förlorat tre av sina fyra senaste på resande fot och inget talar för att den trenden bryts nu. Braga har skyhög kapacitet i laget och vinner detta enkelt. Klar etta.

Varningen! – Nacional
Sporting leder Primeira Liga med fyra pinnar tillgodo på Benfica och Portio men har sprungit ganska bra. De grönvita kommer knappast köra över Nacional på Madeira. Den lågt streckade ettan är ett måste att få med.

36 rader
1. Nacional – Sporting 1X2
2. Braga – Marítimo 1
3. Fenerbahce – Alanyaspor 1
4. Girona – Lugo 1
5. Ceará – Internacional 1X
6. Atlético GO – Vasco 1
7. Coq.Unido – Defensa X2
8. Newcastle Jets – W.Sydney 1X2

432 rader
1. Nacional – Sporting 1X2
2. Braga – Marítimo 1
3. Fenerbahce – Alanyaspor 1X
4. Girona – Lugo 1X
5. Ceará – Internacional 1X2
6. Atlético GO – Vasco 1X
7. Coq.Unido – Defensa X2
8. Newcastle Jets – W.Sydney 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100