Topptipset tips torsdag 12 maj 2022

“North London derby” är den stora attraktionen på torsdagens Topptips då Tottenham och Arsenal stångas om den sista Champions League-platsen. Dessutom tre matcher från Damallsvenskan, La Liga, Jupiler League och den danska Superligaen. Vägen mot åtta gröna bockar står klar. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. Tottenham – Arsenal 1
Det vankas North London Derby på Tottenham Hotspur Stadium och frågan är om rivalmötet varit hetare under 2000-talet? En Champions League-plats ligger i potten och för Tottenham är det enbart tre poäng som gäller. Den meriterande pinnen i 1-1-matchen mot Liverpool till trots så ligger Arsenal fyra poäng före i tabellen. Här gynnas dock Spurs av ett bättre truppläge. Mikel Arteta kan tvingas klara sig utan Partey, Tierney och White – den sistnämnda är inte helt borträknad – vilket får sägas vara rejäla avbräck för The Gunners. Värdarna har revansch att utkräva från utskåpningen i det vändande mötet (1-3) och den sunt streckade ettan är en given utgång.

2. Real Sociedad – Cádiz X
Det vill sig verkligen inte för Alexander Isak och övriga i Real Sociedads offensiv. Bara fyra lag har gjort färre mål än baskerna i La Liga och det torftiga anfallsspelet har inneburit missad Champions League-plats till hösten. Fortsätter det på samma spår kan La Real även gå miste om sin nuvarande Europaplats. Att betvinga ett kontraktsjagande Cádiz som kommer med nyfunnet självförtroende till San Sebastián blir ingen enkel uppgift. Den gula ubåten slog Elche med 3-0 i helgen och skaffade sig därmed ett tre poäng stort försprång ner till giljotinen. Lyckas de ligga rätt i sina positioner på Anoeta finns ånyo god poängchans. Måla tvärs över och jobba in X2 till fin procent.

3. Rayo Vallecano – Villarreal X
Villarreal hade tre poäng i en liten ask mot Sevilla, men när Koundé kvitterade till 1-1 långt in på tilläggstiden drogs rullgardinen ner. Den gula ubåtens oförmåga att döda en matchbild kan komma att bli ytterst kostsam under avslutningen av säsongen. Bara fyra triumfer på 17 bortamatcher är ett klent kvitto som gör det omöjligt att ställa sig bakom en smått övervärderad tvåa. Rayo Vallecano har visat gott gry mot slutet med fyra raka utan förlust och har bland annat betvingat Barcelona under samma period. Kommer värdarna upp i samma nivå på Vallecas är mycket vunnet. Alla tecken är att föredra.

4. Anderlecht – Royal Antwerp 1
Anderlecht tog sin första seger i den belgiska “Mästerskapsrundan” när de körde över Royal Antwerp med 4-0. Zirkzee, Kouamé och Amuzu hade alla en rolig afton med mängder av personliga poäng och trion ska kunna skörda nya triumfer när samma opponent gästar Lotto Park. Royal Antwerp förlorade motsvarande ligamöte med 1-2 i mars och ska inte ha alltför mycket att säga till om under torsdagsaftonen. Ett oavgjort resultat är inte omöjligt för gästerna, men mer än så blir det inte. Strecka från vänster.

5. Midtjylland – Bröndby 1
Bröndby såg ut att gå mot det åttonde (!) raka nederlaget när de låg under med 0-1 mot FC Köpenhamn. Mathias Greve ville dock annat när matchuret visade tilläggstid och såg på egen hand till att bryta de gulblås negativa trend. Poängen spelade med det sagt ingen större roll för fortsättningen av “Mästerskapsrundan” och mot ett Midtjylland med vittring på ligatiteln slår gästerna ur markant underläge. Vargarna, som värdarna kallas, har bara en poäng upp till FCK i toppen och har sett ramstarka ut under våren. Isaksen och Dreyer är två potentiella matchvinnare på MCH Arena. Spikad etta.

6. Brommapojkarna – Hammarby 2
Stockholmsderby från Grimsta IP där Brommapojkarna inte ska ha några problem med motivationen. De rödsvarta har som väntat fått en tuff inledning på sin vistelse i Damallsvenskan och fem raka nederlag ifrågasätter hur långt motivationen räcker mot ett i grunden bättre Hammarby. Bajen kan mer än vad de hittills visat och har framför allt ett sparkapital i Madelen Janogy. Anfallaren bidrog med en balja senast mot Vittsjö (2-2) och kan mycket väl bli tungan på vågen i derbyt. X2 är att betrakta som en helgardering.

7. Linköping – Piteå 1
Linköping och Piteå är två gäng som spås göra upp om den sista kvalplatsen till Champions League. De förstnämnda gick på en mina senast mot Häcken där viktige Fischer såg rött, men trots hennes avstängning ska värdinnorna kunna stå för en stark insats denna afton. Hemmaplan är av stor betydelse i Damallsvenskan och Piteå torskade föregående säsongs motsvarande möte med 4-3. Hittills har gästerna imponerat på resande tass, men denna uppgift är på förhand en övermäktig sådan. Ettan kan spikas hela vägen upp till 60 procent.

8. KIF Örebro – Häcken 2
Efter två raka utan seger visade Häcken sitt stora kunnande när Linköping lades på rygg med 2-0. Rytting Kaneryd och Rubensson ordnade triumfen med varsin balja och är en duo som Örebro får se upp med hemma på Behrn Arena. Lyckas värdinnorna hålla nämnda stjärnor i schack är samtidigt mycket vunnet. Närkingarna har gjort rent hus i egen borg så här långt och är det någonstans de ska rå på Häcken är det på eget konstgräs. X2 är en tämligen given utgång, men ettan får gärna ta plats på större system då tvåan lär valsa upp över 70 procent.

Kassaskåpet! Midtjylland
Midtjylland är bara en poäng från serieledning och har visat toppform under våren. Bröndby har förlorat sju av sina åtta senaste och har inget att hämta på MCH Arena.

Varningen! Cádiz
Cádiz tog ett stort steg mot nytt kontrakt när de sänkte Elche med 3-0 i helgen. Höga på ångorna från triumfen ska Den gula ubåten kunna bjuda upp till dans mot ett halvdant Real Sociedad.

36 rader
1. Tottenham – Arsenal 1
2. Sociedad – Cádiz 1 X 2
3. Vallecano – Villarreal 1 X 2
4. Anderlecht – Antwerp 1
5. Midtjylland – Bröndby 1
6. BP – Hammarby X 2
7. Linköping – Piteå 1
8. KIF Örebro – Häcken X 2
216 rader
1. Tottenham – Arsenal 1 2
2. Sociedad – Cádiz 1 X 2
3. Vallecano – Villarreal 1 X 2
4. Anderlecht – Antwerp 1 X
5. Midtjylland – Bröndby 1
6. BP – Hammarby X 2
7. Linköping – Piteå 1
8. KIF Örebro – Häcken 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100