Topptipset tips torsdag 1 december 2022

Mängder av tunga favoriter utgör torsdagens Topptips. Ett mindre system följt av ökad radinsats är att rekommendera. Portugisisk och spansk fotboll sticker ut som speciella när tvådagarskupongen annars vänder sig mot underhållning från VM. Häng med i analysen!

Spelstopp 19:59

1. Japan – Spanien 2
Spanien och Tyskland delade på äran i vad som får sägas vara VM:s klart bästa match så här långt. Respektive speluppbyggnad och presspel var på en annan nivå än vad övriga kombattanter visat upp så här långt och kan Spanien hitta upp i närheten av sin högstanivå får Japan svårt att stå emot. Moriyasus mannar var stundtals avklädda mot Tyskland och förbundskaptenens ovilja att starta med nyckelpjäser som Minamino, Mitoma och Tomiyasu kan kosta de dyrt. Luis Enrique förfogar i sin tur över ett manskap som är övermäktiga på samtliga positioner och detta är onekligen “La Rojas” fight att förlora. Tvåan går först men garderingar övervägs med hänsyn till spelvärdet.

2. Costa Rica – Tyskland 2
Costa Rica reste sig på imponerande vis när de lyckades neutralisera Japan. 1-0-segern mot asiaterna speglade kanske inte matchbilden men den gav en välbehövlig boost i jakten på en slutspelsplats. Den jakten tar dock slut mot Tyskland. Att “Die Mannschaft” bara står noterade för en poäng av sex möjliga stämmer inte överens med prestationerna men här ska Flicks manskap kunna diktera villkoren på eget vis. Vi lutar åt att det bara är en tidsfråga innan tyskarna tagit ledningen och därefter rinner det iväg. Musiala, Raum, Sané och övriga får igång produktionen på önskat vis. Spika av tvåan och gå vidare.

3. Guimarães – Belenenses 1
Belenenses stod för en pinsam säsong i Primeira Liga i fjol. Interna stridigheter och värdelös ekonomi var bara några av faktorerna som innebar degradering till Segunda Liga för Anders Anderssons gamla lag. Där har det inte gått bättre då pågarna från Lissabon befinner sig i bottenträsket. Ligacupen borde kunna fungera som en andra andning men att tampas med Guimaraes görs inte i en handvändning. De hemmahörande är på en annan nivå och divisionsskillnaden blir påtaglig denna afton. Ettan är en spik.

4. Sydkorea – Portugal X
Sydkorea stod för en kanoninsats mot Ghana men blev hårt straffade av afrikanernas omställningar. 2-3 i nacken var en tung smäll för Paulo Bentos gäng som måste besegra Portugal för att ta sig vidare. Det får sydkoreanerna lösa utan sin avstängda förbundskapten, men med tanke på att Portugal redan är klara för slutspel vill vi inte räkna bort Son och hans vapendragare. Bruno Fernandes orkestrerade 2-0-triumfen mot Uruguay på egen hand och tillsammans med Bernardo Silva är de offensiva mittfältarna livsfarliga för samtliga motståndare. Duon kan dock komma att vilas här och vi vågar inte lita på ett möjligen oinspirerat Portugal. Måla tvärs över och jobba in 1X till fin procent.

5. Ghana – Uruguay 2
VM-kvartsfinalen från 2010 sitter fortfarande kvar på näthinnan. Uruguay tog sig då förbi Ghana efter straffar och incidenten som involverade Suárez och Gyan kommer leva vidare genom historien. Denna gång drabbar länderna samman igen när en slutspelsplats ligger i luften. Uruguay har ännu inte imponerat men Diego Alonso förfogar samtidigt över ett klart spetsigare bygge än Otto Addo. Mohammed Kudus är ett hot för Uruguays backlinje men kan de hålla honom i schack är mycket vunnet. Tvåan går först, garderingar följer från vänster på större system.

6. Kamerun – Brasilien 2
Brasilien fick som väntat problem med att bryta ned Schweiz. Neymars och Danilos frånvaro märktes tydligt i offensiv riktning där brassarnas låga bolltempo blev behagligt att stå emot för alplandet. Casemiros vackra 1-0-mål blev till slut matchens enda och “A Selecao” är tack vare detta klara för slutspel. Det bör kunna öppna upp möjligheter för Kamerun, men vi vill raskt påpeka att en roterad Brasilien-elva fortfarande är en fylld med världsklasspelare. Kamerun besitter inte samma spets och när “De otämjbara lejonen” behöver öppna upp sig i jakten på tre poäng bör Tites mannar kunna fira stora triumfer i omställningarna. Tvåan streckas benhårt och av denna anledning bör garderingar övervägas.

7. Serbien – Schweiz 2
Serbien hade slagläge i Grupp G när de vände 0-1 till 3-1 mot Kamerun. På bara tre minuter lyckades serberna sedan slarva bort överläget till 3-3. Defensiven såg allt annat än vattentät ut och på grund av den delade äran är Stojkovic och company piskade till tre poäng mot ett svårspelat Schweiz. Omöjlig är uppgiften inte men vi tror att serbernas desperation kan komma att spela Xhaka och company rakt i händerna. Alplandet stod för en spelmässigt gedigen insats mot Brasilien och Murat Yakins väloljade maskin trivs ypperligt när de får försvara sig och sedan spela på omställningar. Tvåan är en lusfräck utgång, på större system hänger ettan med.

8. Granada – Alavés X
Det vankas toppmöte från Segunda División när Granada och Alavés ska mäta svärd i Andalusien. Hemma i egen region har Malmö FF:s banemän varit urstarka sedan degraderingen från La Liga och är det någonstans de ska rå på serieledarna är det på egen matta. Det blir med det sagt allt annat än enkelt att betvinga John Guidettis gamla lag. Alavés har bara tagit stryk en gång denna säsong och sköter baskerna sina kort rätt blir sejouren i andraligan en ettårig sådan. Måla tvärs över redan från start.

Kassaskåpet! Tyskland
Att Tyskland står noterade för blott en poäng stämmer inte överens med deras prestationer. En gedigen sådan mot Costa Rica ger tre busenkla poäng.

Varningen! Sydkorea
Sydkorea är piskade att vinna och är det någon de ska ställas mot Portugal är det när portugiserna är klara för slutspel. 1X ska med till varje pris.

36 rader
1. Japan – Spanien X 2
2. Costa Rica – Tyskland 2
3. Guimarães – Belenenses 1
4. Sydkorea – Portugal 1 X 2
5. Ghana – Uruguay 2
6. Kamerun – Brasilien X 2
7. Serbien – Schweiz 2
8. Granada – Alavés 1 X 2
216 rader
1. Japan – Spanien X 2
2. Costa Rica – Tyskland 2
3. Guimarães – Belenenses 1
4. Sydkorea – Portugal 1 X 2
5. Ghana – Uruguay 1 2
6. Kamerun – Brasilien 1 X 2
7. Serbien – Schweiz 1 2
8. Granada – Alavés 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100