Topptipset tips tisdag 30 maj 2023

Tisdagens Topptips körs igång av två playoff-matcher från Italien och Nederländerna. Därefter väntar en viktig fight för Uwe Rösler och dennes Århus innan Süper Lig tar vid. Fenerbahce och Galatasaray finns med på kupongen och strålar faktiskt samman i nästkommande omgång. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Cagliari – Parma 1
Cagliari besegrade Venezia i playoff-kvarten med 2-1. En match som spelades som enkelmöte. I nästa steg av kvalet är det däremot dubbelmöte som gäller och nu väntar första matchen mot Parma. Lapadula stod för båda baljorna mot Venezia och peruanen är ett stort hot nu också, speciellt då Nández serverar bollarna. Parmas minst sagt rutinerade målvakt Buffon får försöka hålla tätt så länge det går, men han får svårt att helt och hållet stänga ute Cagliaris offensiv. Ettan är troligast och är första tecken att rita ned.

2. VVV-Venlo – Almere City 2
Almere City var ytterst nära att ryka direkt i playoff-spelet mot Eredivisie men lyckades ta dubbelmötet mot FC Eindhoven till förlängning efter ett mycket sent mål av belgaren Limbombe. Väl där var Almere starkast och kunde ta sig vidare till nästa steg. Tabelltrean ska gälla som favoriter igen även om Venlo kommer göra det svårt. Nick Venema och hans kamrater slog ut Alexander Isaks gamla klubb Willem II i förra rundan och kommer ge det ett försök. Till mer än ett kryss räcker det dock inte. Värdet finns till höger och då är X2 en bra lösning.

3. Randers – Århus 2
Det är många hängande huvuden hos Randers. Calle Johansson har redan siktet inställt på sin nästa anhalt i karriären som blir Kiel till sommaren och Patrik Carlgren har knappast varit landslagsmässig de senaste omgångarna även om han själv må tycka det. Randers har inget att spela för under de två avslutande omgångarna och det bör märkas av. Århus jagar däremot en Europaplats och måste vinna här för att ha en reell chans att nå dit. Med Kevin Yakob och Patrick Mortensen i fin form kniper AGF en viktig trepoängare. Tvåan singlas.

4. Fenerbahce – Antalyaspor 1
Fenerbahce har gått till final i turkiska cupen genom att krossa Sivasspor i returen och i ligan jagar Fener serieledarna Galatasaray. Ska det finnas någon chans alls att sätta press på stadsrivalerna är det bara seger som gäller under tisdagen. Med Enner Valencia i storform lär Fener knappast gå mållösa och vi kommer få se ett stort tryck mot gästernas mål. Antalyaspor har en riktig måltjuv i den amerikanska landslagsmannen Haji Wright som tillsammans med Sam Larsson kommer skapa en del chanser. Ettan är ändå väldigt trolig, men då den ser ut att streckas extremt hårt är det inte fel att gardera redan från start.

5. Ankaragücü – Galatasaray 1
Galatasaray säkrar ännu ett ligaguld om de vinner borta mot Ankatragücü. Annars väntar en sista omgång mot Fenerbahce i vad som kan bli ett helt avgörande möte. Räkna med att Icardi, Mertens och de andra gärna avgör detta redan nu, men det kan bli lurigt när de vill så mycket. Ibland går det i baklås när titeln finns inom räckhåll och motståndet är tufft. Ankaragücü tog sig nästan till final i turkiska cupen vilket säger det mesta om deras kvalité och Ali Sowe kan mycket väl sänka Gala. Helgardera och jobba in skrällen.

6. Giresunspor – Trabzonspor 2
Trabzonspor har inte lyckats återupprepa succén från i fjol då de vann ligan. Det är dock ett lag med mycket kvalité som är värt att tas på allvar. Marc Bartra är en försvarare av hög nivå och med Cakir i mål och Stryger Larsen på högerkanten finns det helt klart potential att hålla tätt bakåt. Framåt ska Gomez och Trézéguet stå för grannlåten. Giresunspor slåss i botten av ligan och kommer inte ge sig utan en fajt. De har dock inte tillräckligt med kvalité för att mäta sig med Trabzonspor. Strecka från höger.

7. Sivasspor – Konyaspor 1
Sivasspor gjorde ett bra cupspel denna säsong även om det tog slut i semifinalen mot Fenerbahce. Hemmamatchen i det dubbelmötet slutade dock 0-0 och det var svårt att bryta ner Goutas och Osmanpasa i mittförsvaret. Framåt finns det minst sagt potentiella matchvinnare i James, N’Jie, Gradel, Yatabaré och Musa. Ingen dålig uppställning. Konyaspor visar fin form, men har inget att spela för och på bortaplan får de svårt att hävda sig mot ett desperat Sivasspor. Spännande etta som lämnas ensam.

8. Istanbulspor – Adana Demirspor 1
Istanbulspor ligger riktigt illa till i turkiska ligan efter två raka förluster. De jagas av Giresunspor på nedflyttningsplats och riskerar i allra högsta grad att trilla ur serien. De två förlusterna i närtid var dock helt okej prestationer och kan de fortsätta hålla den nivån bör värdarna lösa nytt kontrakt. Adana Demirspor är ett klart bättre fotbollslag och är också det lag i serien som ligger högst upp bortsett giganterna från Istanbul. Bortaspelet har dock varit ett problem och här får Adana trots allt slår ur underläge. Börja med ettan, men gardera tidigt.

Kassaskåpet! Århus
Århus gjorde en stark prestation mot FCK och hade en del otur som föll med 3-4. Nu måste de snabbt hoppa upp på segerspåret igen om det ska bli spel i Europa. Ett semestertörstande Randers är ett bra motstånd för den saken. Spika tvåan.

Varningen! Ankaragücü
Det brukar vara en del prestige på spel när lag från Istanbul besöker huvudstaden Ankara och det är knappast något undantag på tisdag. Nyblivna cupfinalisten Ankaragücü kan mycket väl ställa in Galatasarays guldfirande. Missa inte vänstersidan.

36 rader
1. Cagliari – Parma 1
2. VVV-Venlo – Almere City X 2
3. Randers – Århus 2
4. Fenerbahce – Antalyaspor 1 X 2
5. Ankaragücü – Galatasaray 1 X 2
6. Giresunspor – Trabzonspor 2
7. Sivasspor – Konyaspor 1
8. Istanbulspor – Adana Demirspor 1 X
216 rader
1. Cagliari – Parma 1 X
2. VVV-Venlo – Almere City X 2
3. Randers – Århus 2
4. Fenerbahce – Antalyaspor 1 X 2
5. Ankaragücü – Galatasaray 1 X 2
6. Giresunspor – Trabzonspor X 2
7. Sivasspor – Konyaspor 1
8. Istanbulspor – Adana Demirspor 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100