Topptipset tips tisdag 17 november 2020

Sverige ska försöka undvika sistaplatsen i sin Nations League-grupp. Både Blågults och Kroatiens sista matcher finns med på tisdagens Topptips. Sammanlagt är det fyra fajter från landslagsturneringen innan det häftiga sydamerikanska kvalet tar vid. Mot åttlingen!

Spelstopp: 20.44

1. Frankrike – Sverige X
Sverige stod för en lysande insats mot Kroatien i lördags och vann helt rättvist med 2-1. Segern kunde blivit ännu större men Albin Ekdal missade ett jätteläge i andra halvlek. Nu är Ekdal avstängd men både Svanberg och Larsson är fina alternativ på det centrala mittfältet. Ska Sverige hålla sig kvar i högsta divisionen av Nations League måste Blågult här göra ett måls bättre resultat än vad Kroatien samtidigt gör mot Portugal. Frankrike är redan klara segrare av gruppen efter att Kanté prickat in matchens enda mål mot Portugal. Han är avstängd nu och det är ett större avbräck för Les Bleus än vad Ekdals frånvaro är för Sverige. Blågult kommer ta matchen på betydligt mycket större allvar än Frankrike och ska inte vara chanslösa. Plocka med alla tecken redan från start.

2. Kroatien – Portugal 2
Matchen i Split mellan Kroatien och Portugal är av allra högsta vikt för Sveriges del. Kroatien måste göra ett måls sämre resultat mot Portugal än vad Sverige gör mot Frankrike. När nationerna möttes tidigare under hösten i Lissabon var Portugal fullständigt överlägsna och vann med klara 4-1. Trots att det redan står klart att det blir en andraplats i gruppen för de regerande Europamästarna lär de göra en bra match för att hjälpa Cristiano Ronaldo mot målrekordet i landslagssammanhang. Kroatien har Vida i karantän på grund av corona och saknar dessutom avstängda Caleta-Car. Då blir det svårt att stå emot. Tvåan spikas.

3. Spanien – Tyskland 2
Nu ska det avgöras vilket land som tar sig vidare till slutspel från Grupp 4. Tyskland vände och vann mot Ukraina efter att Sané och Werner glänst. Spelmässigt hackar det fortfarande en del från tyskarnas sida men de har trots allt ännu inte förlorat i denna upplagan av Nations League. Spanien var nära att falla mot Schweiz efter att Sergio Ramos missat två straffsparkar i samma match, men Gerard Moreno kunde kvittera för La Furia Roja. Även spanjorerna har sett tveksamma ut under de senaste månaderna och truppen skrämmer inte, speciellt inte mittfältet som ser ganska svagt ut med spanska mått mätt. Tyskland känns något mer homogena. Strecka från höger.

4. Schweiz – Ukraina 2
Schweiz ligger sist i sin grupp med tre poäng upp till Ukraina inför den avslutande omgången. Då de fick stryk med 1-2 borta mot de blågula kombattanterna behöver alpnationen vinna med 1-0, 2-1 eller med minst två måls marginal här för att passera Ukraina i botten. Tyvärr för värdnationen får de klara sig utan både Elvedi och Freuler som är avstängda. Ukraina trivs ganska bra med att låt Schweiz stånga sig blodiga mot försvarsmuren innan Yaremchuk och company sticker iväg på kontringar. Detta kan mycket väl bli en lurig uppgift för de rödvita. Plocka med alla tecken där tvåan rensar mycket fint.

5. Ecuador – Colombia 1
Ecuador har inlett kvalspelet oerhört frejdigt med sex poäng och sju gjorda mål framåt. Mot Bolivia senast låg Ecuador lite pyrt till men en handsstraff i slutskedet av matchen löste biffen då. Återigen skapade de gulklädda väldigt mycket framåt. Det är svårt att värja sig mot värdnationens intensiva spel med flera löpstarka spelare. Colombia var inte alls påkopplade mot Uruguay utan föll med klara 0-3. En insats det bara är att glömma. Yerry Mina blev utvisad då och är därmed avstängd här. Ett tungt avbräck för Colombia. Ettan lockar allra mest, men gardera tidigt och rejält.

6. Venezuela – Chile 2
Chile såg ruskigt bra ut mot Peru förra veckan och vann helt rättvist med 2-0. Arturo Vidal noterades för båda målen där det första var otroligt vackert. Vidal var överhuvudtaget en jätte på mittfältet i den matchen. Alexis Sánchez började på bänken då men lär starta nu. Då får Venezuela att göra. Värdarna har inlett med noll poäng och noll gjorda mål på tre omgångar. Prestationen borta mot Brasilien var dock fin och 0-1 i Sao Paulo är inget att skämmas över. Chile ska gälla som favoriter men streckas lite väl hårt för att kunna spikas, åtminstone på större system.

7. Uruguay – Brasilien 2
Brasilien vann Copa América på hemmamark förra sommaren och har inlett VM-kvalet riktigt bra med nio poäng och tio gjorda mål. Brasilien har något stort på gång och kommer som vanligt vara en av huvudfavoriterna i Qatar. Mot Venezuela hade de gulklädda svårt att skapa de där riktigt farliga chanserna, men nu väntas Neymar vara tillbaka och det gör massor för detta lag. Uruguay var hypereffektiva i kontringarna mot Colombia och vann med hela 3-0. Suárez och Cavani ska inte underskattas, men spelare för spelare är Brasilien klassen bättre. Tvåan spikas.

8. Peru – Argentina 1
Peru är en nation som gjort bra ifrån sig på senare år. De deltog som bekant i senaste VM och kvalet har inletts helt ok rent spelmässigt även om poängskörden inte varit vad de hade hoppats på. Den enda hemmamatchen hittills förlorades mot Brasilien med 2-4, men det var en match där de rödvita ledde två gånger om och nog förtjänade att få med sig något från. Argentinas spel fortsätter att hacka och att de blåvita står på sju poäng är en gåta. Här blir de alldeles för stora favoriter och då är det en självklarhet att få med ettan i ett tidigt skede. Men helst ska alla tecken ges plats.

Kassaskåpet! – Brasilien
Det är svårt att hitta något riktigt kassaskåp på denna mycket luriga rad. Brasilien ser dock extremt stabila ut och ska ses med bra chans att lösa en trepoängare mot Uruguay.

Varningen! – Peru
Argentina har verkligen inte imponerat spelmässigt och har inte förtjänat den poängskörd de plockat. Peru har hög högstanivå och ska inte räknas bort.

36 rader
1. Frankrike – Sverige 1X2
2. Kroatien – Portugal 2
3. Spanien – Tyskland 2
4. Schweiz – Ukraina 1X2
5. Ecuador – Colombia 1X
6. Venezuela – Chile 2
7. Uruguay – Brasilien 2
8. Peru – Argentina 12

216 rader
1. Frankrike – Sverige 1X2
2. Kroatien – Portugal 2
3. Spanien – Tyskland X2
4. Schweiz – Ukraina 1X2
5. Ecuador – Colombia 1X
6. Venezuela – Chile X2
7. Uruguay – Brasilien 2
8. Peru – Argentina 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100