Topptipset tips onsdag 22 mars 2023

Onsdagens Topptips löper över två dagar där torsdagens matcher enbart hämtas från EM-kvalet. Italien – England blir en riktig munsbit i Neapel. Dessförinnan ska en vänskapslandskamp samt Irland – Lettland synas. PSG – Wolfsburg är det stora dragplåstret under lillelördagen. Nu åker vi!

Spelstopp 20:44

1. PSG – Wolfsburg 1
Ett riktigt kanonmöte väntar i den franska huvudstaden denna onsdag. PSG kom tvåa i sin grupp efter Chelsea under hösten, men det är ändå ett lag som har potential att sopa hem hela Champions League om stjärnorna står rätt. Diani och Martens är anfallare av högsta klass och strax bakom hittas Geyoro och Harraoui. Katoto är dock ett tungt avbräck och dessutom ser Ilestedt ut att saknas denna kväll. Wolfsburg är en av giganterna i denna turnering de senaste tio åren och med Pajor och Popp på topp lär PSG-försvaret få jobba. Gästerna får dock klara sig utan nyskadade Oberdorf och då är känslan att PSG ska kunna vinna slaget om mittfältet. Då är det ettan som lockar mest.

2. Irland – Lettland 2
Kupongens kanske allra bästa skrällchans hittas på den gröna ön. Irland har inte gjort några vidare resultat de senaste åren och truppen är ganska svag. Evan Ferguson, som har slagit igenom i Brighton, är en spännande pjäs för framtiden, men här och nu är det inte många spelare som sticker ut. Detta är också en vänskapslandskamp med allt vad det betyder i form av byten och bristfällig inställning. Lettland tog poäng av både Norge och Turkiet i senaste VM-kvalet och har intressanta anfallare som Ikaunieks och Gutkovskis. Får gästerna till en fullträff ska de inte räknas bort i detta möte. Plocka med alla tecken och jobba in superknallen i Dublin!

3. Mansfield – Grimsby 1
Grimsby har gjort succé i FA-cupen där de tog sig hela vägen till kvartsfinal. Det tog dock stopp mot Brighton i helgen i en match där Grimsby åkte på rejält med pisk. Nu är det ligaspel som väntar och i League Two ligger gästerna långt ifrån alla streck. Det finns således inget att spela för och smällen mot Brighton kan mycket väl sitta i. Mansfield har visat svag form mot slutet, men är inte alls långt från playoff mot League One. Danny Johnson har inte riktigt hittat rätt sedan han kom tillbaka från lånet till Walsall, men där har värdarna en fin målskytt. Det lossnar för Johnson denna onsdag och han skjuter tre poäng till Mansfield. Ettan ser ut att streckas en bit under 50 procent och då är det en utmärkt spik.

4. Italien – England 2
Italien och England har mött varandra ganska många gånger de senaste åren. Det viktigaste mötet var såklart EM-finalen på Wembley som Italien tog hem efter straffläggning. Efter det spelade nationerna i samma Nations League-grupp där Italien tog fyra poäng av Southgates mannar. Nu ska EM-kvalet dra igång och EM-finalisterna från 2020 drabbar samman direkt. Italien saknar flera offensiva pjäser och ser ganska trubbiga ut. Mancini har en del att fundera på där. England ser däremot riktigt starka ut med Kane och Saka i fören och Bellingham strax bakom. Ett revanschsuget bortalag bör inte förlora detta trots att matchen spelas i Neapel. Strecka från höger.

5. Danmark – Finland X
Danmark möter Finland på Parken och det mötet ger nog en och annan kall kår längs med ryggraden hos flera fotbollsälskare. Det var ju just detta möte på just denna arena som avbröts efter att Eriksen drabbats av hjärtstopp på planen under EM 2020. Nu är Eriksen inte med på grund av sin skada och det är nog lika bra det. Danmark kommer från ett fiasko-VM och framåt känns truppen ganska tunn. Det blir spännande att se vad Hjulmands mannar kan uträtta i detta kval. Finland vann EM-matchen mot Danmark till slut för två år sedan och fortfarande är det Pukki och Pohjanpalo som ska stå för grannlåten framåt. Får den duon ett lillfinger tar de hela handen och här ska inte skrällen uteslutas. Plocka med alla tecken och håll en extra tumme för att Berguvarna från öst kan skapa korsdrag bland kuponghögarna.

6. Bosnien – Island 1
Island är fjärran från den nivå som de höll under Lagerbäcks ledning när Gylfi Sigurdsson dominerade på mittfältet och hans namne Ragnar höll tätt bakåt. Nu har ö-nationen försökt sig på ett generationsskifte och det går sådär. Fortfarande är det veteranen Johann Berg Gudmundsson som är lagets viktigaste spelare. På hemmaplan kan islänningarna blixtra till ibland, men på resande tass får de svårt att räcka till. Bosnien visade klassen i Nations League där de tog sig upp till A-divisionen och när Dzeko, Kolasinac och Krunic är på spelhumör är det få landslag som åker till Zenica och plockar enkla poäng. Bosnien siktar mot EM 2024 och får en perfekt start på kvaläventyret. Ettan singlas.

7. Slovakien – Luxemburg 1
Marek Hamsik har tackat för sig i den slovakiska landslagsdressen och en epok har därmed gått i graven. Lobotka ska ta över som mittfältschef och med Kucka, Mak och Duda som alternativ ser slovakernas mittfält ganska vasst ut. Försvaret är också starkt med Skriniar och Pekarik, men offensivt finns inte jättemycket av klass samtidigt som Skriniar saknas på grund av skada. Luxemburg har tagit stora kliv på senare år och är en fotbollsnation att ta på allvar nuförtiden. Rodrigues och Barreiro är två riktigt fina spelare som slovakerna får se upp med. Ettan är första tecken att rita ned, men här får det gärna garderas från start.

8. Nordmakedonien – Malta 1
Nordmakedonien har gjort bra resultat de senaste åren. Först tog de sig till EM 2020 och efter det slutade nordmakedonerna tvåa i sin kvalgrupp mot VM. Där slogs Italien ut i playoff-semin innan Portugal blev för svåra i finalen. Bardhi, Alioski och Nestorovski är tre spelare som ska föra detta landslag mot ännu en kvalframgång. Malta har inget med några slutspel att göra, men nationen från Medelhavet har tagit vissa kliv de senaste åren. Royale Unions kapten Teddy Teuma har ett stort spel i sig och får han utrymme kan det mycket väl smälla i nätet. På större system är det vettigt att få med ett rensande kryss till utgångsettan.

Kassaskåpet! Bosnien
Edin Dzeko ska föra sitt Bosnien till EM och då har de inte råd att tappa poäng mot nationer som Island. Här kommer värdnationen dominera matchbilden från start och ettan är hur säker som helst.

Varningen! Lettland
Vänskapslandskamper är alltid luriga då det är svårt att veta hur hårt spelarna tar på uppgiften. Irland är inget landslag som spelar ut sina motståndare och här lockar inte alls den hårt åtgångna ettan. Få med skrällen i Dublin!

36 rader
1. PSG – Wolfsburg 1 X
2. Irland – Lettland 1 X 2
3. Mansfield – Grimsby 1
4. Italien – England 2
5. Danmark – Finland 1 X 2
6. Bosnien – Island 1
7. Slovakien – Luxemburg 1 X
8. Nordmakedonien – Malta 1
216 rader
1. PSG – Wolfsburg 1 X
2. Irland – Lettland 1 X 2
3. Mansfield – Grimsby 1
4. Italien – England X 2
5. Danmark – Finland 1 X 2
6. Bosnien – Island 1
7. Slovakien – Luxemburg 1 X 2
8. Nordmakedonien – Malta 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100