Topptipset tips måndag 4 december 2023

Måndagens Topptips blir starten på en fullsmockad fotbollsvecka. Härligt är bara förnamnet. Serie A och La Liga bjuder på saftiga tillställningar där vi ska titta till mötena mellan Torino och Atalanta samt Celta Vigo mot Cádiz. Det låter väl inte helt fel? Det finns dessutom ett danskt lokalderby att se fram emot!

Spelstopp 18:59

1. Torino – Atalanta 1
Atalanta fick så sent som i torsdags nöja sig med 1-1 mot Sporting. Det räckte emellertid för avancemang i Europa League, men med kort tid för återhämtning går det inte att utesluta slitna ben hos gästerna när de tar sig an Torino i Turin. Ivan Juric mannar har i sin tur fått gott om vila efter 0-2-förlusten mot Bologna. Då åstadkom “Tjurarna” inte särskilt mycket i offensiven, men under måndagen tror vi att Atalanta kan spela värdarna i händerna. Zapata, Sanabria och Ilic är bara några av lirarna som kan såra La Dea på egen hand. De Ketelaere, Palomino, Tolói och Zappacosta kan alla missa mötet för gästernas del. Då klassas den spelvärda ettan som ett guldtecken. Spiketta eller 1X.

2. Celta Vigo – Cádiz 1
Stackars Celta Vigo har inte alls fått med sig det de har förtjänat i La Liga så här långt. Rafael Benítez har coachat fram flera fina insatser från galicierna, men väldigt sena avgöranden eller utvisningar har ställt till det för värdarna. Med det sagt var 0-0 senast mot Valencia ett viktigt trendbrott och hemma mot Cádiz kan Celta inte be om bättre förutsättningar. “Den gula ubåten” gör sig inte alls på bortaplan och besitter dessutom ligans blekaste offensiv. Det bör Aspas med kamrater kunna utnyttja till sin fördel. Ettan gillas skarpt till 60 procent. Spik!

3. Midtjylland – Viborg X
Lokalderby från centrala Jylland där Midtjylland och Viborg går i klinch. Maxade kontraster är att vänta på MCH Arena där Midtjylland som väntat ges stort favoritskap. För stor om ni frågar oss. “Vargarna” står förvisso noterade för fem raka segrar i ligaspelet, men Thomasbergs mannar har en förmåga att gå bort sig över 90 minuter. Viborg är en sämre upplaga jämfört med tidigare säsonger, men här gynnas gästerna av både matchbild och förutsättningar. I en kamp där de grönklädda inte har någonting att förlora vill vi inte räkna bort spelvärda X2. Viborg tog trots allt en poäng (2-2) senast dessa lag drabbade samman. Alla tecken och skrälljobb!

4. AEK Aten – Aris Thessaloniki X
AEK Aten var ett av väldigt många lag som var i farten i torsdagens Europaspel. Matías Almeydas manskap spelade skjortan av Brighton i 45 minuter. Betalningen uteblev dock och i den andra halvleken kunde The Seagulls göra 1-0 och se till att hela kakan åkte med hem till England. Förlusten var blytung för AEK som får svårt att ladda om både fysik och psyken till mötet med Aris Thessaloniki. Morón visar toppform i gästernas offensiva led där spanjoren är en möjlig matchvinnare mot en sliten opponent. Det tar vi höjd för i streckningen. Måla tvärs över!

5. Villarreal B – Eibar 2
Villarreal B kan stoltsera med att de för bara några säsonger sedan coachades av Xabi Alonso. Medan spanjoren flyttat till Bundesliga och gjort succé med Bayer Leverkusen tampas Villarreal B i botten av Segunda División. Hemma i Vila-real gör de gulklädda ungdomarna det bra efter sina förutsättningar, men mot ett lag av Eibars kaliber slår värdarna ur underläge. 3-1 mot Levante var en skön islossning för gästerna från Baskien som har en potentiell matchvinnare i Stoichkov. Anfallaren är en av ligans allra bästa spelare när han har sin dag. Tvåan är en solid utgång.

6. Jong Utrecht – Telstar 2
Bottenmöte från Eerste Divisie där fighten mellan Jong Utrecht och Telstar är precis lika oviss som oddsmarknaden säger. De sistnämnda har torskat elva av sina 16 matcher, men i grund och botten besitter de tillresta ett något större kunnande än måndagens kombattanter. Jong Utrecht kan i viss mån luta sig mot fördelen av hemmaplan, men att föra en matchbild tillhör inte ungdomarnas signum. Blott 15 gjorda mål är faktiskt näst sämst i klassen efter Top Oss. Tvåan smyggillas men gardera gärna rikligt.

7. Jong PSV Eindhoven – NAC Breda 2
NAC Breda har varit uppe och vänt i Eredivisie i modern nutid. Gästerna hoppas gå uppflyttning till mötes den här säsongen men då behöver spelet på resande fot förbättras. Där har NAC ännu inte imponerat även om 4-1 borta mot Maastricht var ett klart steg i rätt riktning. Victor Wernersson stod för en assist som svensken hoppas upprepa när trippen går till Eindhoven. Jong PSV Eindhoven har inte samma förutsättningar som kvällens kombattanter vilket syns i tabellen. De rödvita har bara fem segrar på 16 försök och slår givetvis ur underläge framför sin publik. Till runt 50-55 procent är tvåan spikmaterial.

8. Feirense – Mafra 1
Tight och tillknäppt är ingen vild gissning när det spelas fotboll i Portugal. Segunda Liga följer samma målsnåla mönster som Primeira Liga och det lär inte hagla målchanser när Feirense och Mafra går i klinch denna måndagsafton. Inget av lagen kommer att ha med uppflyttning att göra, istället handlar säsongen om att så snabbt som möjligt skapa sig ett behagligt avstånd ned till bottenstriden. Feirense har hittills lyckats sämst med detta, men fördelen av hemmaplan går med det sagt inte att underskatta. Inte minst då Mafra inte skövlat fram utanför sina hemtrakter. 1X går först. Om råd alla tecken.

Kassaskåpet! Celta Vigo
Celta Vigo har förtjänat betydligt mer än vad de hittills fått med sig. Sköter Benítez mannar sina kort rätt mot Cádiz kommer tre efterlängtade poäng. Stark etta.

Varningen! Viborg
Lokalderbyt på MCH Arena blir väldigt vänstervridet i streckningen. Viborg trivs med den förmodade matchbilden mot Midtjylland och spelvärda X2 får inte missas.

36 rader
1. Torino – Atalanta 1
2. Celta Vigo – Cádiz 1
3. Midtjylland – Viborg 1 X 2
4. AEK Aten – Aris 1 X 2
5. Villarreal B – Eibar 2
6. Jong Utrecht – Telstar 1 2
7. Jong PSV – NAC Breda 2
8. Feirense – Mafra 1 X
216 rader
1. Torino – Atalanta 1 X
2. Celta Vigo – Cádiz 1
3. Midtjylland – Viborg 1 X 2
4. AEK Aten – Aris 1 X 2
5. Villarreal B – Eibar X 2
6. Jong Utrecht – Telstar 1 X 2
7. Jong PSV – NAC Breda 2
8. Feirense – Mafra 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100