Europatipset tips torsdag 5 september 2024

Nations League sveper in på bred front under torsdag och fredag. Hela elva drabbningar från de olika divisionerna tar plats på Europatipset som även rymmer två VM-kvalfajter från Sydamerika. Sverige, Spanien, Frankrike och Argentina är några av länderna i spel. Mycket välkommen!

Spelstopp 17:59

1. Azerbajdzjan – Sverige X
I väntan på den bra mycket mer spännande Formel 1-fajt som Azerbajdzjan Grand Prix dukar upp nästa helg begår Jon Dahl tävlingsdebut under blågul flagg. Förhoppningar finns, men undertecknad har reservationer för vad många Premier League-vurmare beskriver som den bästa svenska generationen någonsin. Om Isak, Kulusevski, Lindelöf(skadad nu) med flera osar det förlorare – det är inga Max Verstappens vi har att göra med – och det är knappast en slump att trippla torsk noterats under Tomassons första fyra träningslandskamper. Jag utesluter inte nya problem i Baku. Senast Gulo Gulo var på besök – i november i fjol – fick man vända hem med 0-3 i näsan och skämskudde på planet. Sveriges första match i Nations Leagues C-division garderas pronto.

2. Portugal – Kroatien 1
Åren verkar till slut komma ikapp även Kroatien. Modric med vänner stod inte att känna igen i sommarens EM och mycket talar för att de än en gång får bekymmer. Kanske inte med Polen och Skottland, som är de andra två lagen i gruppen, men definitivt med Portugal. Senast det begav sig i tävlingssammanhang dessa lag emellan förlorade schackrutorna såväl borta som hemma. Även då i Nations Leagues A-division. Portugiserna rök på straffar mot Frankrike i somras men har en trupp och kunnande som detta Kroatien får svårt att matcha. Ettan singlas.

3. Danmark – Schweiz 1
Uefa är möjligtvis något på spåret. Om Sverige är en C-nation är Danmark en A-nation. Vårt västra grannland gör det bättre – på alla fronter. Handboll, fotboll, energiförsörjning, brottsbekämpning och allmän ekonomi. I Minkland tar de emot en annan välpresterande A-nation. Schweiz får förvisso klara sig utan Xherdan Shaqiris pensionerade hockeyröv från och med nu men stabilitet finns och de är aldrig ett enkelt möte. Bortaspelet är med det sagt en akilleshäl. Höstens tre avslutande bortamatcher i EM-kvalet genererade blott två pinnar mot Kosovo, Israel samt Rumänien och i den notoriskt svåra bortamatchen på Parken får de tillresta finna sig att vara underdog. Strecka från vänster.

4. Skottland – Polen 1
Skottland kom inte till sin rätt i EM. Försvarsmuren, som ihop med hemmaspelet normalt sett är deras allra starkaste gren, föll direkt i premiären och hade därefter svårt att hämta sig. När de nu får vända ut mot ön igen tror jag att de sent om sider repar mod. Motståndarna Polen är högst överkomliga i nuvarande skepnad. Wojciech Szczesny har hängt upp handskarna och återväxten är svag rent generellt. Precis som i EM ser Lewandowski ut att bli helt ensam och känslan är att rödvita gäster får svårt att lösa mer än ett kryss. 1X.

5. Serbien – Spanien 2
Spanien tar över fotbollsvärlden. Damer, herrar, juniorer och seniorer. Tränare, landslag och klubblag. De regerande mästarna dominerar i princip allt, Nations League inkluderat, vann varenda match i EM i Tyskland och var ganska överlägset skickligast. Yamal och gänget har inte blivit sämre sedan dess, snarare tvärtom. En liten baksmälla skulle med det sagt kunna ligga i korten. Helt enkelt att ladda om blir det inte och att resa till Belgrad och hämta hem tre pinnar gör man inte hejsvejs. Serbien har en del att bevisa hemmafansen efter EM och kommer inte lägga sig lätt. Tvåan garderas med kryss.

6. Estland – Slovakien 2
Nivån på lagen går ner i och med Estlands möte med Slovakien. Som av en händelse spelar de i Sveriges grupp. Vad gäller slovakerna är de däremot inte i träsket för att stanna. Francesco Calzona har ett strålande trevligt lagbygge att ställa på benen och vi minns sommarens EM där de tog sig vidare från gruppen och sedan bara var någon minut från att slå ut England. Gemensamt för matcherna i Tyskland var dock att Slovakien slapp driva spelet själva och hur bekvämt det egentligen ser ut när de blir tvungna är inte glasklart. Estland är ingen stor fotbollsnation men när tvåan rullar upp mot 80 procent är ett rensande kryss på sin plats.

7. Nordirland – Luxemburg X
C-divisionen är i spel även i Belfast där Nordirland möter Luxemburg. Framförallt de sistnämnda aspirerar på uppflyttning. Det lilla landet har tagit enorma kliv på senare år med fina EM-kvalskalper mot bland annat Island (fyra poäng på två matcher) och Bosnien (sex poäng) under bältet i närtid. Nordirland står å sin sida och stampar på en medioker nivå. Några större kliv tas varken individuellt eller kollektivt. Hemmaspelet på klassiska Windsor Park är en relativ usp men precis som oddsrörelserna, där ettan tar sig tydligt uppåt, antyder förtjänar de absolut inte tipparnas enorma favoritskap. X2 gillas i utgång.

8. San Marino – Liechtenstein 2
San Marino, Gibraltar och Liechtenstein. Det är inga tungviktare som gör upp i divisionen med stort D. Bäst av de sämsta ska emellertid de sistnämnda vara. Alpnationen står generellt sett upp klart bättre mot de starkare nationerna än de övriga två och noterade bland annat ett kryss mot EM-laddande succén Rumänien i början av juni. San Marino har vunnit blott en enda match, lustigt nog mot just Liechtenstein i början av 2000-talet, och slår ur underläge trots hemmabana. X2 blir bra.

9. Bolivia – Venezuela 1
Venezuela har fått en fin start på det Sydamerikanska VM-kvalet. Den inflationshärjade, superkorrupta oljenationen har plockat nio poäng på sex försök och det är klart mer än brukligt för en nation som aldrig tidigare kvalificerat sig för slutspel. Först och främst är det dock på hemmaplan de börjat göra resultat. På resande fot är de alltjämt svaga och det är en trend som med största sannolikhet inte bryts i La Paz. På hög höjd (drygt 3600 m.ö.h) i huvudstaden är det i stort sett bara de riktigt stora nationerna – Brasilien, Argentina – som kommer, ser och segrar med någon typ av frekvens. Motsvarande inbördes möte i föregående VM-kval vann Bolivia med 3-1. Något liknande är att vänta nu med. Ettan spikas.

10. Argentina – Chile 1
Sydamerikas svar på Spanien fortsätter att skörda. Messis mannar hämtade hem sin tredje raka mästerskapstitel i och med segern i sommarens Copa América. Messi är skadad nu och nyckelgubben Dí María har förvisso vikt in hovarna sedan dess men den vägvinnande organisationen står fortsatt stark och återväxten är klart duglig med miljardmän likt Julian Alvaréz. Los Albicelestes leder kvalgruppen inför och kommer så göra även efter. Chile är i dåligt slag och rådande upplaga känns inte särskilt vass. Blott en seger har bärgats och tre kassar har gjorts på de sex matcher som spelats hitills i detta kval och precis som i sommarens Copa, från vilken Chile gick mållösa, är anfallsspelet ett aber. De räcker inte till här. Ettan spelas.

11. Frankrike – Italien 1
Det lossnade till slut för Kylian Mbappe. Även om det sista straffmålet var en sedvanligt tydlig VAR-skänk från domarkåren på Bernabéu skingrade de dubbla kassarna mot Betis i den avslutande ligamatchen innan denna samling säkerligen ett par hjärnspöken. Återstår bara att göra detsamma i Les Bleus. Fransosernas EM-turnering är något vi tidigt ska glömma och det faktum att ett spelande lag – låt oss hoppas på en trend – vann kan inte underskattas, men visst finns fler växlar att lägga i även hos enbart individdrivna gäng som Frankrike. Som visat i EM har Italien varken kollektiv eller individer att luta sig mot. Insatsen var svag och truppen, här utan Barella, är Gli Azzuris mest anonyma i modern tid. Etta.

12. Kazakstan – Norge 1
Erling Haaland visar sagolik form i Manchester City. Baggen gör mål på allt och lite till. Att replikera snittet i landslagsdress ter sig däremot desto svårare. Leveransen är på en helt annan nivå hos de ljusblå än här och som en följd har Norge haft väldigt svårt att få till resultaten. Precis som Sverige missas nu mästerskap efter mästerskap och även om skeppet inte sjunker riktigt lika lågt, detta är trots allt B-divisionen, är det något som skaver. Att besegra Kazakstan på bortamark är ingen enkel sak. Fråga bara de bästa av nordborna, danskarna, som förlorade här i EM-kvalet senast. Norrmännen går inte säkra – alla tecken används i skrälljobbet.

13. Wales – Turkiet 1
B-division i spel även i Wales där ett överskattat Turkiet kommer på besök. Jag blev inte alls lika imponerad av turkarna som gemene man i somras och frågan är om inte walesarna är på samma sida. De båda nationerna möttes i den åsyftade EM-turneringen och matchen slutade lika på ett, men med viss brittisk mersmak. Mersmak har de allt som oftast också hemma på sin ö. I Cardiff är walesarna svårbemästrade sedan gammalt och när vänstersidan tycks erbjuda smakfulla streck är ettan en given start.

Kassaskåpet! Argentina
Även Bolivia är ett bra val men Argentina ges förtroendet hemma mot ett ålderstiget, formsvagt och offensivt imponent Chile. Bank!

Varningen! Kazakstan
Kazakerna är att räkna med hemma i Astana och för ett ojämnt Norge som ofta svajar när det blåser väntar ingen enkel match. Vänstersidan missas inte.

144 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige 1 X 2
2. Portugal – Kroatien 1
3. Danmark – Schweiz 1
4. Skottland – Polen 1 X
5. Serbien – Spanien X 2
6. Estland – Slovakien 2
7. Nordirland – Luxemburg X 2
8. San Marino – Liechtenst. X 2
9. Bolivia – Venezuela 1
10. Argentina – Chile 1
11. Frankrike – Italien 1
12. Kazakstan – Norge 1 X 2
13. Wales – Turkiet 1
1296 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige 1 X 2
2. Portugal – Kroatien 1
3. Danmark – Schweiz 1 X 2
4. Skottland – Polen 1 X
5. Serbien – Spanien X 2
6. Estland – Slovakien X 2
7. Nordirland – Luxemburg 1 X 2
8. San Marino – Liechtenst. X 2
9. Bolivia – Venezuela 1
10. Argentina – Chile 1
11. Frankrike – Italien 1
12. Kazakstan – Norge 1 X 2
13. Wales – Turkiet 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100