Topptipset tips måndag 29 maj 2023

Måndagar innebär svensk fotboll och måndagens Topptips innebär svensk fotboll i massor. Sju matcher från Svedala tar plats på kupongen som avrundas med en fight i Eliteserien. Derbyn från Göteborg och Trestad är bara några godbitar som sticker ut. Nu åker vi!

Spelstopp 18:59

1. Häcken – IFK Göteborg 1
Häcken föll hemma mot IFK Göteborg i fjol trots att Mackan Berg missade straff i den matchen. De gulsvarta tog dock gruvlig revansch under hösten när de krossade Blåvitt med 4-0 på Gamla Ullevi, en match som tydligt demonstrerade vilket lag som dominerar västkusten och hela Sverige för den delen. Nu är Simon Gustafson tillbaka i truppen igen och med honom på mittfältet blir Häcken ännu vassare. Blåvitt får klara sig utan sina två bästa spelare i Gustav Svensson (avstängd) och skadade Sebastian Ohlsson. Då har de inget att hämta på Hisingen. Given etta.

2. Hammarby – Värnamo 2
Hammarby har haft svårt att övertyga under inledningen av säsongen och även fast de har fyra raka omgångar utan förlust har varken prestationen mot IFK Göteborg eller mot Degerfors varit tillräckligt bra. Kurtulus är nu tillbaka, men Adjei och Hammar är skadade. Bajen känns ganska tunna och kan få bekymmer nu. Värnamo har inte fått med sig resultaten mot slutet, men med spelare som Engvall, Thern och Netinho är de ett hot mot vilket lag som helst i denna serie. Den lågt streckade tvåan lockar mest, men visst ska detta helgarderas.

3. Degerfors – Varberg 1
Varberg ser onekligen ut som seriens klart sämsta lag. Fyra inspelade poäng och inte en enda seger finns på kontot efter nio omgångar. Jocke Persson har inga verktyg kvar i lådan och det känns som att hallänningarnas framgångssaga tar slut här och nu. Degerfors blandar och ger en del, men på hemmaplan är de oftast solida. De två senaste matcherna på Stora Valla har gett fyra poäng mot AIK och Hammarby. Örqvist, Vukojevic och Campos sänker ett sämre Varberg. Ettan kan gott lämnas ensam.

4. Kristianstad – Hammarby 1
Toppmöte i damernas allsvenska härnäst mellan två klubbar på samma poäng. Kristianstad har gått som tåget på hemmaplan med maximala 15 poäng och en målskillnad på 16-3. Evelyne Viens öser in mål och anfallaren från Kanada är en lirare att se upp med nu också. Hammarby har samtidigt Vinberg och Janogy som offensiva hot och med Jonna Anderssons magiska vänsterfot är de ett hot på alla fasta situationer. Vi lär bjudas på mål i detta möte och då är ett-två en vettig start. Krysset är sista tecken in.

5. Djurgården – Vittsjö 2
Djurgården föll med 1-4 mot Kristianstad och utan skadade Lindahl mellan stolparna har Blåränderna fallit ur ramen fullständigt. En enda pinne på de fem senaste omgångarna oroar minst sagt och nu väntar ett riktigt tufft motstånd. Vittsjö har fyra segrar och ett kryss på sina fem senaste och har riktiga matchvinnare i Rantala, Gorry och Ekengren. Här lär de ha det mesta av spelet, men det minst sagt dåliga underlaget på Stadion kan möjligen ställa till med bekymmer. Börja med tvåan och gardera efter storleken på plånboken.

6. Oddevold – Trollhättan 1
Det ska spelas ett derby och en ren seriefinal i Ettan Södra. Oddevold har börjat äta ikapp Trollhättans försprång i toppen genom fem raka segrar. Kalludra och Tornblad är två giftiga spelare med ett stort register och den duon kan mycket väl bli tungan på vågen här. Pontus Johanssons avstängning är ett aber, men det finns dugliga ersättare i truppen. Trollhättan förlitar sig på Alievs mål, men mot seriens bästa försvar kan han mycket väl stånga pannan blodig. Börja med ettan i Uddevalla.

7. Norrby – Vänersborg 2
Norrby klättrar i tabellen efter fyra poäng på de två senaste omgångarna och har egentligen en trupp för åtminstone den övre halvan av Ettan. En del skador stör dock och Osmanagic är avstängd under måndagen. Då är boråsarna inte alls lika klara vinnare som tipparna vill få det till. Vänersborg ligger sist i serien, men det är inte speciellt långt upp till säker mark. Seger här och gästerna passerar faktiskt fyra lag. Då hade det också bara skiljt tre poäng upp till Norrby. Detta är öppnare än vad tipparna tycks tro. Missa inte högersidan.

8. Ham-Kam – Lilleström 2
Lilleström föll nyligen i finalen av Norska Cupen och även i ligan blev det förlust i senaste omgången. Det är dock ingen fara på taket, totalt sett har de gulsvarta gjort en fantastisk vår och LSK hänger på i toppen av den norska ligan. Akor Adams får såklart mest rubriker för sin målproduktion, men även Hoff och Gabrielsen övertygar. Ham-Kam är ett av seriens allra sämsta lag som dessutom inte har vunnit en match mot Lilleström sedan 2004. Den sviten tar knappast skut nu. Strecka från höger.

Kassaskåpet! Häcken
Det är få, om ens någon, spelare i IFK som hade klivit in i Häckens elva. Här visar de gulsvarta vilket som är stadens klart bästa fotbollslag. Given etta på Bravida Arena.

Varningen! Vänersborg
Skillnaden mellan Norrby och Vänersborg är betydligt mindre än vad tabellplaceringen skvallrar om. Bra skrällchans i Borås.

36 rader
1. Häcken – IFK Göteborg 1
2. Hammarby – Värnamo 1 X 2
3. Degerfors – Varberg 1
4. Kristianstad – Hammarby 1 2
5. Djurgården – Vittsjö 2
6. Oddevold – Trollhättan 1 X
7. Norrby – Vänersborg 1 X 2
8. Ham-Kam – Lilleström 2
216 rader
1. Häcken – IFK Göteborg 1
2. Hammarby – Värnamo 1 X 2
3. Degerfors – Varberg 1
4. Kristianstad – Hammarby 1 X 2
5. Djurgården – Vittsjö X 2
6. Oddevold – Trollhättan 1 X
7. Norrby – Vänersborg 1 X 2
8. Ham-Kam – Lilleström X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100