Topptipset tips måndag 27 juni 2022

Svensk fotboll dominerar måndagens Topptips där återstartade Allsvenskan ståtar med hela fyra drabbningar. Superettan, Ettan Södra och en irländsk ligamatch fyller upp. Hela 250 000 extra kronor finns i potten och då är det så klart läge att göra analysen noga. Här kommer den!

Spelstopp 18:59

1. Malmö FF – Helsingborg 1
Det vankas Skånederby i Malmö där Helsingborg spås få det hett om öronen. Våren gick inte som gästerna hade tänkt sig då offensiven hackade samtidigt som oerhört billiga mål rann in bakvägen. Ejupi har lämnat för den österrikiska ligan och frågetecken finns dessutom för Suljic och Gigovic som dragits med skadeproblem under uppehållet. Då blir det inte lätt att hävda sig på Stadion. Malmö FF har i sin tur Lewicki som ett potentiellt avbräck, men i övrigt kan Milojevic välja och vraka bland lirare som alla hade gått rakt in i Helsingborgs startelva. MFF är normalt en urkraft på eget gräs och med stundande Champions League-kval runt hörnet växlar de himmelsblå upp under måndagen. Vrålstark etta som spikas trots hård streckning.

2. Kalmar FF – Värnamo X
En förmodat välspelad historia väntar på Guldfågeln Arena där Kalmar brakar samman med Värnamo. De förstnämnda har fina skalper mot både Djurgården och Hammarby på eget gräs, men när KFF förväntats dominera matchbilden har de stundtals haft problem denna säsong. Lyckas Värnamo isolera Oliver Berg är mycket vunnet i Småland. Nykomlingarna har snabbt etablerat sig som ett svårslaget lag i finrummet och med lirare som Johansson och Antonsson i de främre leden krävs inte mycket för att Hellbergs mannar ska hitta nätet. Den vänstervridna streckningen synas omgående med samtliga tecken.

3. Sirius – IFK Göteborg 1
0-4 i brakan mot Djurgården var vändpunkten för Sirius. Efter det pinsamma nederlaget jagade Daniel Bäckström liv i sina mannar med blåslampa. Sju poäng på de fyra senaste är klart godkänt för de blåsvarta som trivs mot motståndare som vågar kliva högt i sin press. Det ger ytor för kvicka lirare som Zeidan, Kouakou och Karlsson Lagemyr. De två sistnämnda ställs här mot sin gamla arbetsgivare. IFK Göteborg avslutade våren med 2-0 mot Sundsvall men Stahres mannar har mycket att jobba på innan de är att räkna med på den övre halvan. Över 90 minuter tenderar orken att tryta hos Blåvitt och här lockar smygvärdet i västerled klart mest. Ettan går först, garderingar följer sedan från höger.

4. Elfsborg – Varberg X
Västkustmöte från Borås Arena där Elfsborg fyller 118 år. En fullsatt plastborg väntar Varberg som med det sagt inte ska känna sig slagna på förhand. Sedan Jocke Persson och company tog sig upp i Allsvenskan har de bara förlorat ett av de fyra senaste inbördes mötena med de gulsvarta. Persson är en mästare på att få en matchbild dit han vill och när ettan nosar på 80 procent är det läge att dra öronen åt sig. Elfsborgs underliggande statistik är imponerande men det ska också sägas att boråsarna underpresterat densamma sedan säsongen drog igång. Får de inte utdelning tidigt i denna kraftmätning är ettan en favorit i fara. Måla tvärs över och håll tummarna för en knall.

5. Landskrona – Örebro 2
Svartvit batalj från Landskrona IP där Billy Magnusson begår hjärnornas kamp med Axel Kjäll och dennes Örebro. Närkingarna gick på pumpen mot Brommapojkarna innan uppehållet och bara en triumf på fyra bortamatcher är en fingervisning om var gästerna har sina problem. Viktige Seger saknas denna afton och Landskrona ska inte underskattas. BoIS saknar i sin tur stortalangen Heier men gynnas med det sagt av underlaget på den egna marken. Örebro trivs inte nämnvärt på gräs och i vad som kan bli en böljande tillställning känns gubben (etta-tvåa) som ett klokt val.

6. Brommapojkarna – Öster 1
Brommapojkarna är med i kampen om kvalplatsen mot Allsvenskan trots att de är nykomlingar inför denna säsong. 4-1-0 hemma på Grimsta är anledningen till varför och Öster lär trots sin fina bortastatistik få problem denna afton. Leach Holm och Pettersson är skickliga spelare i BP:s offensiv som ska kunna fira stora triumfer mot ett stundtals alldeles för framåtlutat motstånd. När Öster får spelet att stämma är det få lag i Superettan som kan stå emot, men här går det inte att blunda för ettans fina procent. Börja till vänster och gardera med plånbokens tillåtelse.

7. Falkenberg – Ängelholm 1
Spännande drabbning från Ettan Södra där det är vansinnigt jämnt bakom GAIS i toppen av tabellen. Falkenberg och Ängelholm har båda vittring på kvalplatsen inför uppehållet, men i längden tror vi allra mest på de förstnämnda. Efter en sömnig inledning har nykomlingarna från Superettan hittat rätt med fyra segrar och tre oavgjorda på de sju senaste. Firma Hofsö/Kizito är båda matchvinnare av rang och nämnas bör även att FFF ännu inte tagit stryk i egen borg. Ängelholm har gjort det strålande i egenskap av nykomlingar från Division 2, men med handen på hjärtat har Roar Hansens adepter fått med sig mer än de förtjänat. Här slår gästerna ur underläge och ettan är en fin spik upp till minst 55 procent.

8. St. Patrick’s – Shamrock Rovers X
Huvudstadsderby från Premier Division där Shamrock Rovers darrat på manschetten mot slutet. Två förluster på de fyra senaste är ett kvitto på detta och senast de regerande mästarna besökte Richmond Park åkte de hem med 0-1 i brakan. St. Patrick’s hoppas givetvis kunna upprepa den bedriften under måndagen, men att få hål på besökarna är inte enkelt. 2-2 mot Finn Harps var inte mycket att hurra över men här får värdarna åtminstone en mer passande matchbild framför sig. Små marginaler lär fälla avgörandet i detta derby. Krysset lockar mest men alla tecken smakar bäst.

Kassaskåpet! Malmö FF
Ett kokande Stadion och ett vråltaggat Malmö FF väntar Helsingborg som inte rosade marknaden under våren. Med en fullsatt kort- och långsida i ryggen kör MFF över rivalen på den egna mattan.

Varningen! Värnamo
Värnamo har snabbt visat att de hör hemma i Allsvenskan och kommer gästerna upp i nivå i Småland är Kalmar en favorit i fara. X2 ska med till varje pris.

36 rader
1. Malmö – Helsingborg 1
2. Kalmar – Värnamo 1 X 2
3. Sirius – IFK Göteborg 1
4. Elfsborg – Varberg 1 X 2
5. Landskrona – Örebro 1 2
6. Brommapojkarna – Öster 1
7. Falkenberg – Ängelholm 1
8. St. Patrick’s – Shamrock 1 X
216 rader
1. Malmö – Helsingborg 1
2. Kalmar – Värnamo 1 X 2
3. Sirius – IFK Göteborg 1 2
4. Elfsborg – Varberg 1 X 2
5. Landskrona – Örebro 1 2
6. Brommapojkarna – Öster 1 2
7. Falkenberg – Ängelholm 1
8. St. Patrick’s – Shamrock 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100