Topptipset tips måndag 11 oktober 2021

Efter en kortare är VM-kvalet tillbaka igen och vi ska titta till åtta matcher under måndagens Topptips. Norge och Kroatien är favoriter som vi ämnar att fälla medans Tyskland och Rumänien ska ses med god vinstchans båda två. Nu sätter vi fart mot åtta gröna bockar!

Spelstopp 20:44

1. Norge – Montenegro X
Norge ligger tvåa i sin kvalgrupp och har faktiskt fortfarande allt i egna händer då de har ettan Nederländerna kvar att möta. Norrmännen kan dock lika gärna sluta fyra i kvalet och det får sägas vara troligare än att de ska passera Oranje. Denna samling har varit strulig för Solbakken som åkt på mängder av skador och inte kan nyttja Håland, Sörloth eller King för att nämna några. Dessutom är Thorsby avstängd. Montenegro ligger tre pinnar bakom Norge och kommer med ett helt okej landslag där Marusic, Mugosa och inte minst Jovetic sticker ut. Den trion kan mycket väl lösa poäng mot ett reservbetonat hemmalag på Ullevål. Alla tecken behövs i Oslo.

2. Nordmakedonien – Tyskland 2
Tyskland har förlorat en match i kvalet och det var hemma mot just Nordmakedonien i våras. En usel match av Die Mannschaft som dock har fått ett lyft efter Hansi Flicks intåg. Hans satsning på kärnan av Bayern-spelare har gett utdelning. I segermatchen mot Rumänien startade Gnabry, Sané, Kimmich, Goretzka och Süle. Dessutom hoppade Müller in och avgjorde kalaset. Krydda dessa spelare med Reus och Werner så har vi ett landslag av yppersta världsklass. Nordmakedonien har ett gäng fina lirare, men normalt sett räcker de inte till mot tyskarna. Besökarna får sin revansch och tvåan lämnas ensam.

3. Kroatien – Slovakien X
Slovakien ser ut att missa VM efter förlusten mot Ryssland. Det var en bitter sådan, för slovakerna var det bättre laget och vann till exempel xG:n överlägset. Hamsik, Kucka och Duda spelade ut Rysslands mittfält och lite mer effektivitet bara från Schranz och Bozenik så hade det blivit poäng. Retroaktiv utdelning nu månne? Kroatien har på pappret ett ruggigt lag med stjärnor som Modric, Brozovic, Perisic och Kramaric. De får dock klara sig utan avstängda Kovacic och dessutom saknas både Lovren och Rebic under denna samling. De rödvita schackrutorna blir övervärderade hemma i Osijek och ettan får snabbt följe av resterande tecken.

4. Rumänien – Armenien 1
Kampen om andraplatsen bakom Tyskland är stenhård och står mellan Nordmakedonien, Rumänien och Armenien. De två sistnämnda möts nu och hemmalaget måste gå för poäng. En förlust här skulle innebära att rumänerna är avhängda. Närmast kommer de från en stark insats borta mot Tyskland även om det slutade med förlust. Hagi nätade och även spelare som Marin och Stanciu var vassa. Även fast Puscas är avstängd nu kommer värdnationen ha spets framåt. Armenien har tappat farten och kommer från fyra raka kvalmatcher utan seger. Den sviten utökas under måndagen. Ettan kan med fördel spikas.

5. Slovenien – Ryssland 1
Ryssland var riktigt dåliga hemma mot Slovakien och kom undan med blotta förskräckelsen efter att Skriniar styrt in matchens enda mål i egen bur. Det väldigt landet i öst saknar viktiga kuggar som Dzyuba och Cheryshev som inte är med i samlingen. Dessutom var Ionov, Golovin, Karavayev och Magkeyev alla så pass skadade att de inte kunde delta då och den kvartetten ser ut att saknas igen. Med så många matcher borta är Ryssland en medioker nation. Slovenien har toppspelare som Ilicic, Verbic, Kurtic och Sporar. På hemmaplan ska de ses med hyfsad chans att skjuta ett skadedrabbat Ryssland i sank. Vänstersidan är av högsta prioritet, men räcker plånboken till åker alla tecken med.

6. Belarus – Tjeckien 2
Belarus torskade borta mot Estland med 0-2 och har ingen vidare samling. Skador och sjukdomar stör truppen och nu väntar en betydligt tuffare motståndare än Estland. Tjeckien ligger lite pyrt till efter att bara ha löst 2-2 hemma mot Wales. Britterna jagar bakom på samma poäng och med en match mindre spelad. Det finns med andra ord inget utrymme alls till att tappa några pinnar i denna match. Barák är avstängd, men gästerna ska ställa en tillräckligt bra elva på benen ändå för att det ska räcka. Soucek, Král och Schick fixar troligen biffen. Tvåan är en given utgång.

7. Estland – Wales 2
Wales saknar storstjärnan Gareth Bale, men löste ändå en tung poäng i Prag för några dagar sedan. Aaron Ramsey var en jätte på mitten, och löste också en balja, medan Daniel James och Kieffer Moore löpte på allt längst fram. Den trion måste vara på topp igen om Wales ska lösa tre helt nödvändiga poäng. Estland spelade faktiskt 0-0 borta mot Wales under den senaste samlingen och kommer närmast från en 2-0-seger över Belarus. Efter fem kvalmatcher har balterna faktiskt nätat fler gånger än måndagens kombattanter och helt ska de inte räknas bort, även om Wales såklart är stora favoriter. Börja från höger, men måla gärna hela vägen.

8. Lettland – Turkiet 2
Turkiets nya förbundskapten Stefan Kuntz har tagit ut mängder av orutinerade spelare i truppen för att täcka upp för lirare som inte fanns tillgängliga i den första matchen. Nu är dock Söyüncü och Kabak tillbaka från sin avstängning och det gör genast laget stabilare. Framåt finns det redan spets i Calhanoglu, Yilmaz, Ünder och Karaman. Lettland kan såklart inte mäta sig med Turkiet rent namnmässigt, men balterna har ett par bra landskamper i ryggen. 0-0 mot Montenegro och 0-1 mot Nederländerna är inget att skämmas för. Dessutom spelade letterna oavgjort i bortamatchen mot Turkiet tidigare under året. Tvåan är trolig, men finns det kräm i plånkan får den gärna ha sällskap.

Kassaskåpet! Tyskland
Hansi Flick fick lite grus i det tyska maskineriet mot Rumänien, men vann ändå. Kommer de vitklädda upp i nivå är det få landslag i världen som kan mäta sig med dem. Mot Nordmakedonien bör nästa triumf komma.

Varningen! Slovakien
Slovakien stod för en riktigt bra insats mot Ryssland och ska inte räknas bort mot ett Kroatien som haft vissa problem med att hitta nätet under kvalet. TVåan måste ges utrymme.

36 rader
1. Norge – Montenegro 1 X 2
2. Nordmak. – Tyskland 2
3. Kroatien – Slovakien 1 X 2
4. Rumänien – Armenien 1
5. Slovenien – Ryssland 1 X
6. Belarus – Tjeckien 2
7. Estland – Wales X 2
8. Lettland – Turkiet 2
216 rader
1. Norge – Montenegro 1 X 2
2. Nordmak. – Tyskland 2
3. Kroatien – Slovakien 1 X 2
4. Rumänien – Armenien 1
5. Slovenien – Ryssland 1 X 2
6. Belarus – Tjeckien X 2
7. Estland – Wales X 2
8. Lettland – Turkiet X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100