Topptipset tips fredag 9 december 2022

Fredagens Topptips har inte mindre än tre smällkarameller som alla dukas upp i Qatar. Rivalmötet mellan Nederländerna och Argentina, favoriten Portugal mot underdogen Marocko samt stormötet mellan England och Frankrike är för bra för att vara sant. Engelsk och portugisisk fotboll ser till att lappen blir komplett. Avanti!

Spelstopp 19:59

1. Nederländerna – Argentina 2
Förhållandevis oviss kvartsfinal från Lusail Iconic Stadium där två rivaler ska göra upp om en semifinalplats. Louis van Gaal har inte förlorat en mästerskapsmatch över 90 minuter sedan 2001 och förbundskaptenens förmåga att ingjuta självförtroende i en spelartrupp saknar motstycke i modern fotbollshistoria. Nederländerna hoppas givetvis att trenden håller i sig även mot Argentina, men Messi och company får trots allt bära ett relativt klart favoritskap. “La Albiceleste” har visat upp en högstanivå som nederländarna hittills inte matchat och kan Messi, Di María och Álvarez få backlinjen på andra sidan att jobba felvänd är mycket vunnet i den nybyggda staden. Tvåan agerar utgång men krysset bör hänga med så fort som möjligt.

2. Crawley Town – Hartlepool X
Bottenmöte från League Two där man inte ska låta sig luras av tabellen. Crawley Town är nio poäng före Hartlepool i densamma men faktum är att värdarna är sämre än fredagens kombattanter sett till xPoints. Förr eller senare kommer verkligheten att hinna ikapp de hemmahörande som är en favorit i fara till överdriven procent. Hartlepool hade ingenting att sätta emot Stockport (0-5) senast men här ska gästerna trots allt kunna bjuda upp till tango. Vänstervriden streckning innebär heltäckningsmatta och skrälljobb.

3. Famalicao – Tondela X
Famalicao har stått för två svala insatser i Taca da Liga och det är bara att slå fast att de senaste årens plundring av värdarnas trupp tagit hårt på slagkraften. Spelmässigt är Fama inte så pjåkiga men utan spetsspelare blir det svårt att hävda sig i såväl cupspel som i Primeira Liga. Tondela tillhörde finrummet så sent som i fjol och även om gästerna befinner sig långt ner i Segunda Liga ska det påpekas att de bara förlorat en enda match så här långt. Skrälläget gillas i denna cupmatch där alla tecken letar sig in redan på mindre system.

4. Blackburn – Preston 2
Blackburn återstartar The Championship i egenskap av ett topplag men det har de faktiskt inte förtjänat. Jon Dahl Tomassons mannar har tagit alldeles för många poäng sett till vad prestationerna lovat och under den kommande tiden skulle det inte förvåna om Rovers rasar i tabellen. Preston lär inte heller ha något med playoff-platserna att göra men i ett rent och skärt Lancashire-derby ska The Lilywhites kunna stå upp betydligt bättre än vad streckningen vittnar om. Emil Riis är en potentiell matchvinnare för de tillresta och X2 är ett fräckt val till sanslöst spelvärde.

5. Rotherham – Bristol City 2
Rotherham stod för en inspirerande höst i egenskap av nykomlingar. Att återstarta på säker mark är en morot för The Millers som med det sagt har sprungit en bra bit över sin förmåga. Både xGA och xPoints skvallrar om att en dystrare verklighet ligger runt hörnet och hittar lördagens kombattanter, Bristol City, upp i närheten av sin högstanivå kan de utan tvekan lägga Viktor Johansson och company på rygg. Weimann och Conway är spetsspelare vars egenskaper inte motsvaras hos Rotherham och stannar tvåan runt 40 prollar är det en gjuten utgång.

6. Shrewsbury – Bolton 2
Bolton har ett gäng minst sagt tuffa år i ryggen där både ägare och ekonomi försatt klubben i en jobbig sits. Den här säsongen ser dock Big Sams gamla lag ut att vara på rätt väg där gästerna via en stark defensiv bitit sig fast i toppstriden av League One. Afolayan är en skicklig anfallare som har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och han kan på egen hand skjuta Shrewsbury i sank. The Shrews kommer närmast från 2-0 mot Lincoln men här blir det ett par hack tuffare emot. Till priser runt 40 procent är tvåan en solid spik.

7. Marocko – Portugal 2
Marocko stod för en historisk insats när Spanien förpassades efter straffar i åttondelsfinalen. Aldrig tidigare har nordafrikanerna tagit sig till en kvartsfinal i ett världsmästerskap, men här lutar vi åt att resan tar slut. Flera bärande pjäser dras med frågetecken och värst tycks läget vara för viktige Aguerd som får svårt att komma till spel mot Portugal. Fernando Santos gäng har ett massivt publiktryck emot sig att hantera men lyckas de hitta ytor bakom Marockos backlinje blir uppförsbacken brant för Regraguis mannar. Ramos, Fernandes och Félix är bara några av européernas individuellt skickliga spelare som kan avgöra detta på egen hand. Tvåan streckas hårt men det kan inte hjälpas. Spik!

8. England – Frankrike X
England – Frankrike är sannerligen en fight som inte går av för hackor. Bortsett sömnpillret mot USA har Gareth Southgate hamnat helt rätt i sina laguttagningar och den engelske förbundskaptenen har mer att laborera med när det vankas byten och eventuella förändringar av en matchbild än Didier Deschamps. Den sistnämnda har med det sagt en mer slagkraftig startelva till sitt förfogande där inte minst Mbappé sticker ut. Skytteligaledaren är i strålande slag och matchen i matchen mellan honom och Kyle Walker kan mycket väl bli den avgörande faktorn i denna kvartsfinal. Detta är dock två nationer som trivs som bäst i omställningsspelet och viss risk finns för att rädslan att förlora tar överhanden på viljan att vinna. Krysset känns högaktuellt, vid garderingar bör det börjas i österled.

Kassaskåpet! Portugal
Med fräscha ben och en ruskigt spetsig trupp ska Portugal vara numret större än ett slitet Marocko. En ansenlig insats av portugiserna räcker för en semifinalplats.

Varningen! Preston
Preston värderas som ett klart sämre lag än Blackburn av tipparna som inte kunde vara mer fel ute. De spelskickliga gästerna bör synas tidigt till utsökt spelvärde.

36 rader
1. Nederländerna – Argentina 2
2. Crawley Town – Hartlepool 1 X 2
3. Famalicao – Tondela 1 X 2
4. Blackburn – Preston X 2
5. Rotherham – Bristol City 2
6. Shrewsbury – Bolton 2
7. Marocko – Portugal 2
8. England – Frankrike X 2
216 rader
1. Nederländerna – Argentina X 2
2. Crawley Town – Hartlepool 1 X 2
3. Famalicao – Tondela 1 X 2
4. Blackburn – Preston X 2
5. Rotherham – Bristol City X 2
6. Shrewsbury – Bolton 2
7. Marocko – Portugal 2
8. England – Frankrike 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100