Topptipset tips fredag 5 augusti 2022

Härliga premiärer är temat på fredagens Topptips då ett helt gäng europeiska ligor öppnar upp portarna. Störst är givetvis Premier League, men Bundesliga, Ligue 1, Eredivisie och Süper Lig ska inte heller glömmas bort. Premiärer brukar ha en tendens att vara nervösa och tillställningar. Här finns det chans till skrällar och hög utdelning. Mot åtta rätt!

Spelstopp 19:59

1. Crystal Palace – Arsenal 2
Premier League sparkar igång med ett Londonderby från Selhurst Park. Arsenal har stått för en försäsong utan dess like och med flera fina förstärkningar – däribland Gabriel Jesus – har Artetas gäng ställt in siktet på topp 4. Gästernas högstanivå är skyhög och lyckas de behålla fokus över 90 minuter är Crystal Palace en passande opponent. Patrick Vieira tog faktiskt fyra av sex möjliga poäng mot sin gamla arbetsgivare i fjol, men tappet av Gallagher kan mycket väl påverka negativt innan ersättaren Doucouré är varm i kläderna. Tvåan gillas mest i södra London och spikas till runt 55 procent.

2. Birmingham – Huddersfield X
Birmingham stretade emot bra i premiären mot Luton där 0-0 var ett rättvist resultat sett till matchbilden. I tillställningar där “Blånäsorna” förväntas agera mer offensivt har de däremot svårt att leverera. Huddersfield är en sådan uppgift, inte minst då The Terriers såg allt annat än bra ut i deras premiär mot Burnley. Gästerna var fullständigt utspelade och ska vara glada över att siffrorna stannade vid endast 0-1 i nacken. Större poängchans finns på St. Andrew’s, men erbjuder Huddersfield inte mer än senast blir det max en poäng. Börja i mitten och gardera sedan från vänster.

3. Eintracht Frankfurt – Bayern München X
Eintracht Frankfurt gick som bekant hela vägen i Europa League och Glasners gäng tar sig således an premiären av Bundesliga med gott om självförtroende. Götze, Hauge och Knauff gör alla vasse Borré sällskap i offensiven och dessa lirare bör kunna trivas med ytorna som Bayern München lämnar efter sig. De regerande mästarna har tappat Lewandowski till Barcelona och även om Mané är ett spetsigt nyförvärv blir detta inte alls så enkelt som tipparna tycks tro. Eintracht Frankfurt har vunnit två av de tre senaste inbördes mötena och står inte utan chans denna fredag. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

4. Lyon – Ajaccio X
Lyon stod för en hädisk säsong i fjol och har valt att vända sig mot nygamla bekantskaper för att höja sig anno 2022/23. Lacazette och Tolisso är namnstarka nyförvärv som båda förväntas ta en plats i startelvan, men det var ett tag sedan duon presterade på yppersta nivå. Att bryta ner Ajaccio blir heller inte en enkel uppgift. Nykomlingarna snittade blott 0,5 (!) insläppta mål per match i andraligan och det är inte alls otänkbart att gästerna stänger ner ytorna för Lyon på Groupama Stadium. När ettan sticker iväg följer X2 med redan på mindre system.

5. Heerenveen – Sparta Rotterdam 1
Heerenveen har återigen vänt blickarna mot blågult territorium för att förstärka laget. Simon Olsson har anslutit till de blåvita från Elfsborg och det är inte omöjligt att mittfältaren gör bland andra Sarr och Timossi Andersson sällskap i startelvan. Trion besitter kunnande stort nog för att lägga Sparta Rotterdam på rygg på eget manér. Gästerna blandade och gav i fjol och faktum var att bara jumbon Zwolle vann färre matcher än grabbarna från Rotterdam. Det är onekligen något som behöver förbättras i år, men på Abe Lenstra Stadion får Sparta finna sig i att slå ur underläge. Ettan först, gardera efter plånbok.

6. Club Brügge – Zulte Waregem X
Club Brügge inledde fjolårssäsongen svagt och känslan är att de regerande mästarna ännu inte är i full matchform. 3-2-segern mot Genk följdes upp av 1-2 i nacken mot Eupen och tappet av De Ketelaere till Milan kan mycket väl innebära en försvagad offensiv för de hemmahörande. Trots det målas ettan upp i trakter omkring 80 procent när Zulte Waregem kommer på besök. Är det någon gång på säsongen som gästerna ska störa förhandsfavoriten är det nu och till rådande streck lockar skrälljobbet betydligt mer än fulspiken. Måla tvärs över och håll tummarna för minst en bortapinne!

7. Lyngby – Midtjylland 2
Entledigandet av Bo Henriksen fick fart på Midtjylland när de körde över Odense med 5-1 i den senaste omgången av Superligaen. I veckan gick dock “Vargarna” på en ordentlig mina när de åkte till Lissabon och torskade med 1-4 mot Benfica. Något gruppspel i Champions League blir det således inte, men lyckas gästerna ladda om batterierna är Lyngby en på förhand lämplig uppgift. Värdföreningen klarade 2-2 i premiären mot Silkeborg men har därefter noterats för två raka förluster mot ej märkvärdigt motstånd. Även här blir det tufft emot. Strecka från höger.

8. Istanbulspor – Trabzonspor 2
Istanbulspor är en ny bekantskap i Süper Lig då värdarna vann playoffet från andraligan i fjol. Det skulle med det sagt inte förvåna om “Tjurarna” får det tufft i finrummet. Blott åtta triumfer på 18 försök i egen borg var skrala siffror och truppen håller ingen vidare nivå på det berömda pappret. Det gör däremot Trabzonspors. Gästerna tog en överlägsen ligatitel i fjol och har förstärkt på vettigt vis under sommarens transferfönster. Cornelius finns dessutom fortfarande kvar och dansken är en potentiell matchvinnare i huvudstaden. Tvåan duger gott och väl som spik.

Kassaskåpet! Trabzonspor
Trabzonspor vann ligan i överlägsen stil i fjol och får en ytterst lämplig premiär serverad på ett silverfat. Istanbulspor är en nykomling som inte rosade marknaden på eget gräs i fjol. Trabzon inleder med tre poäng!

Varningen! Eintracht Frankfurt
Hemma i flygplatsstaden är Eintracht Frankfurt erkänt starka och Bayern München är en opponent som värdföreningen trivs bra mot i modern nutid. Missa inte vänstersidan!

36 rader
1. Crystal Palace – Arsenal 2
2. Birmingham – Huddersf. X
3. Frankfurt – B.München 1 X 2
4. Lyon – Ajaccio 1 X 2
5. Heerenveen – Sparta 1
6. Club Brügge – Zulte War. 1 X
7. Lyngby – Midtjylland X 2
8. Istanbulspor – Trabzonspor 2
216 rader
1. Crystal Palace – Arsenal 2
2. Birmingham – Huddersf. 1 X
3. Frankfurt – B.München 1 X 2
4. Lyon – Ajaccio 1 X 2
5. Heerenveen – Sparta 1 2
6. Club Brügge – Zulte War. 1 X 2
7. Lyngby – Midtjylland X 2
8. Istanbulspor – Trabzonspor 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100