Topptipset tips fredag 4 december 2020

Fredagen den 4 december 2020 bjuder på ett Topptips som tar oss ut i Europa. Sju olika länder ska besökas i jakten på åtta rätt och visst finns det både fina skrällar och salta spikar på den här kupongen. Vi inleder i vackra Bilbao där Celta Vigo ska försöka bryta en 14 år lång förbannelse. Vi kör!

Spelstopp: 19.59

1. Athletic Bilbao – Celta Vigo X
Äntligen fick Celta Vigo allt att stämma. De ljusblå har på pappret ett mycket trevligt lag med Aspas och Nolito i spetsen, men resultaten har inte gått med under hösten. Mot Granada kunde Celta dock plocka säsongens andra seger och det var en väldigt övertygande sådan. Gott självförtroende således hos gästerna och det kommer de behöva, här har de nämligen inte vunnit i ligan på 14 år. Bilbao är normalt sett urstarka på hemmaplan och vann med 4-0 mot Betis för två helger sedan. Spelare för spelare skiljer det dock inte så mycket mellan dessa två lag och med en högt streckad etta är det läge att måla på med alla tecken.

2. Hertha Berlin – Union Berlin 1
Det ska spelas ett stekhett derby i Tysklands huvudstad under fredagen. Hertha Berlin har haft det jobbigt och bara vunnit två av nio omgångar av Bundesliga men har enorm kapacitet i sitt lag. Guendouzi är ett mycket intressant nyförvärv som bara kommer bli bättre och med Piatek på topp finns det en riktig målmaskin. Union Berlin har inlett säsongen klart bättre och det kan de främst tacka Max Kruse för som dunkat in fem bollar på sina fyra senaste framträdanden för klubben. Union har dock inte samma stjärnglans i sitt lag och här bör det bli svårt. Ettan lämnas ensam till trevlig procent.

3. Nimes – Marseille 1
Marseille visar ruggig form för tillfället med fyra raka segrar i Ligue 1 och dessutom en färsk triumf från Champions League-mötet mot Olympiakos. Den matchen lär ha kostat en del kraft och nu behöver fransmännen rotera. Nästa vecka väntar nämligen Manchester City och Marseille behöver poäng där om chansen till Europa League ska finnas. Ett splittrat bortalag således. En öppning för Nimes och inte minst Niclas Eliasson som nuförtiden tillhör “Krokodilerna”. Nimes har en del skador i sin trupp men är alltid luriga på Stade des Costières. Den lågt streckade ettan måste med, men helst ska alla tecken ges plats.

4. Sparta Rotterdam – FC Emmen 1
FC Emmen går iskallt i Eredivisie och hade som väntat inte en chans mot Ajax förra helgen. 0-5 slutade den matchen och det var inte mycket att säga om. Tibblings gäng har nu släppt in 16 mål på sina fem senaste fajter i ligan och förlorat samtliga. Det gör att Emmen ligger sist i tabellen inför fredagens matcher. Sparta Rotterdam visar bättre form och föll med knappa 0-1 mot PSV i sin senaste ligamatch. Dessförinnan hade Sparta två raka segrar där 6-0 mot Den Haag sticker ut. Lennart Thy noterades för två mål då och är en väldigt duglig striker. Han blir tungan på vågen här. Ettan lämnas ensam.

5. Zulte/Waregem – Anderlecht 2
Anderlecht var inte bra i fjol och har inlett denna säsong tveksamt med. Det positiva är att den forna storklubben bara har förlorat två av 14 ligamatcher och truppmässigt ser det intressant ut. Mukairu, Nmecha och Dimata är tre spelare som vet vart målet är beläget och som bör kunna utnyttja hålen i Zultes försvar. Värdarna kommer från en mycket fin 3-0-seger över Gent där rutinerade Jelle Vossen nätade. Zulte har dock haft svårt mot Anderlecht på senare år. Nio förluster och en oavgjord på de tio senaste inbördes mötena talar sitt tydliga språk. Utgå från tvåan.

6. Ascoli – Pescara 1
Pescara fick kvala sig kvar i Serie B i fjol och hoppades på något bättre denna säsong. Det har dock inte alls börjat bra för Delfinerna som torskat sju av nio ligamatcher. På bortaplan har det blivit fyra förluster på fyra försök och tolv insläppta mål. Inget bra facit inför fredagens tillställning. Ascoli har inte heller rosat marknaden men har åtminstone lyckats plocka in fyra pinnar på sina tre senaste hemmamatcher. Brosco är avstängd men å andra sidan får värdarna tillbaka Corbo och Büchel i laget. Knapp hemmafördel, strecka från vänster.

7. Helmond Sport – Go Ahead Eagles 2
En lurig match väntar i den holländska andradivisionen Eerste Divisie. Helmond Sport hade en hemsk start på säsongen men har spelat upp sig mot slutet, inte minst på hemmaplan där de tagit poäng i tre raka omgångar. 1-0-segern mot Jong PSV var dock något turlig, det var en helt jämn historia. Go Ahead Eagles har ett något bättre spelarmaterial i grunden även om Örnarna kommer från två raka förluster. Det är också gästerna som brukar dra det längsta strået när dessa två lag möts vilket fem segrar och fyra kryss på de nio senaste inbördes vittnar om. Tvåan är första tecken att rita ner, men gardera efter storleken på plånboken.

8. Queen of South – Inverness X
Skotska Championship är inte en liga vi tittar till speciellt ofta men nu är det dags. Queen of South, som heter så för att staden Dumfries där klubben hör hemma kallas för Queen of the South, har haft svårt att hålla tätt inledningsvis. Elva insläppta på fem omgångar är såklart lite för mycket. Åtta gjorda mål är dock inte så pjåkigt och veteranen Stephen Dobbie har visat att han fortfarande har näsa för mål. Tre fullträffar har det blivit för honom. Inverness blandar och ger och har förlorat båda sina bortamatcher i ligaspelet, även om det ska nämnas att de fajterna varit mot Dunfermline och Hearts som rankas högst i serien. Väldigt ovisst. Spänn på hela säkerhetsbältet för säkerhets skull.

Kassaskåpet! – Sparta Rotterdam
Emmen håller inte på den här nivån och lär vara ett av de lag som slåss kring nedflyttningsplatserna när serien summeras. Sparta Rotterdam är bättre och får tipset på hemmaplan.

Varningen! – Nimes
Ett hårt matchat Marseille kan mycket väl få problem mot ett mer utvilat Nimes. Kliver Eliasson fram? Ettan måste i vilket fall som helst ges plats på kupongen.

36 rader
1. A.Bilbao – Celta Vigo 1X2
2. H.Berlin – U.Berlin 1
3. Nimes – Marseille 1X2
4. Sparta – FC Emmen 1
5. Zulte – Anderlecht 2
6. Ascoli – Pescara 1X
7. Helmond – Go Ahead 2
8. Queen of South – Invern. X2

216 rader
1. A.Bilbao – Celta Vigo 1X2
2. H.Berlin – U.Berlin 1
3. Nimes – Marseille 1X2
4. Sparta – FC Emmen 1
5. Zulte – Anderlecht X2
6. Ascoli – Pescara 1X
7. Helmond – Go Ahead X2
8. Queen of South – Invern. 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100