Topptipset tips fredag 28 juni 2024

Dagen före åttondelsfinalerna i fotbolls-EM drar igång riktas blickarna mot den nordiska scenen. Superettan och norska Eliteserien bjuder på flera härliga kamper innan kupongen går i mål med två nattmackor från Copa América. Analyserat och klart, mot åtta rätt!

Spelstopp 18:59

1. Helsingborg – Varberg 1
Det har varken varit Helsingborg eller Varbergs säsong så här långt. HIF föll med hela 0-4 borta mot Öster tidigare i veckan och det är uppenbart att skåningarna har en bra bit upp till toppen. Truppen är med det sagt en av seriens bättre. Varberg har gaskat upp sig efter den jobbiga starten och börjat klättra i tabellen. Insatsen senast mot Gefle (4-3) var dock långt ifrån felfri där BoIS gjorde mål på i princip varenda chans. Att Robin Tranberg är tillbaka från botbänken är ett plus men på Olympia får ändå HIF hållas som knappa favoriter. Ettan först.

2. Brage – Gefle 1
Gefle föll med flaggan i toppen mot Varberg häromsistens. Formstarka spelare som Constantino Capotondi och Leo Englund visade klass och gästrikarnas toppgubbar bör även kunna skapa en del bekymmer för IK Brage. Det blev proppen ur för Borlänges stolthet i den förra omgången då ett svagt Sundsvall slaktades med 5-0 på Domnarvsvallen. I närtid har dock IKB haft en hel del problem med målskyttet och utöver Ieltsin Camoes är det få som kan bryta mönstret i offensiven. Landar Brage över 60-strecket välkomnas garderingar.

3. Brann – Strömsgodset 1
Efter ett par veckors uppehåll återupptas Eliteserien. Precis som i fjol ser Brann ut att vara den stora utmanare till Bodö/Glimt. Hemma på Brann Stadion har Bård Finne och company vunnit fem av sju matcher och i genrepet slaktades Kristiansund med hela 5-0 i hemmaborgen. Strömsgodset är långt ifrån lika skickliga. Godset har haft det svårt för topplagen och ska SIF få med sig något från Bergen måste de överträffa sig själva. På Brann Stadion har inte besökarna fått smaka på segerns sötma sedan 2014. Ettan lämnas allena.

4. Sarpsborg – Bodö/Glimt 1
Toppgänget Bodö/Glimt gick på uppehåll med rätt knackig form. De gulsvarta avslutade vårsäsongen med blott en vinst på de fyra avslutande fajterna. Målkungen Amahl Pellegrino lämnade klubben i början av året och Bodö känns inte riktigt lika starka som tidigare upplagor. Sarpsborg har haft riktigt usel utdelning så här långt och Stefan Billborn har nyligen lämnat för IFK Göteborg. Det finns emellertid stor potential i truppen och när hemmasidan rensar kanon är det skrälljobb som gäller. Alla tecken.

5. Odds – Kristiansund 1
Kristiansund stod på åtta raka matcher utan seger innan vinsten mot Sarpsborg innan uppehållet. KBK har alltjämt ett gäng skador i backlinjen och i genrepet mot Brann blev det som tidigare nämnts torsk med hela 0-5. Gästerna slår även från ett underläge på Skagerak Arena. Odds BK avslutade vårsäsongen bättre. 17-åringen Fanuel Tewelde ser bara bättre och bättre ut, dessutom finns det sparkapital i Mikael Ingebrigtsen, som inte motsvarade förväntningarna i våras. Ettan gillas.

6. Tromsö – Molde X
Molde är som brukligt med och slåss i toppskiktet. Mästarna från 2022 har en slagkraftig trupp och även riktigt fina underliggande siffror. Med det sagt har Erling Moes gäng ett gäng poäng upp till Bodö/Glimt och Brann och ikväll väntar en tuff bortamatch uppe i “Nordens Paris”. Tromsö brukar vara väldigt svårspelade uppe i norr och faktum är att värdarna har tagit nio av sina tio poäng hemma på Romssa Arena. Här fick MFK stryk i fjol och känslan är att detta kan sluta hur som helst. 1X2.

7. Colombia – Costa Rica 1
Costa Rica ställde ut bussen i den första omgången mot Brasilien, och costaricanerna lyckades på ett mirakulöst sätt hålla 0-0 i Kalifornien. Truppen är en av mästerskapets sämre och troligen kommer det att bli en liknande matchbild mot Colombia. Los Cafeteros har varit ett av världens bästa landslag sedan Néstor Lorenzo tog över. Colombianerna har inte förlorat en landskamp sedan början av 2022 och i premiärsegern mot Paraguay visade James Rodríguez hög klass. Väldigt trolig etta.

8. Paraguay – Brasilien 2
Med brasilianska mått mätt känns årets upplaga av Selecao medioker. Varken Casemiro, Jesus, Richarlison eller Neymar finns med i Copa América. Brassarna kryssade mot USA i genrepet och som tidigare nämnts lyckades inte Dorival Júniors mannar få hål på Costa Rica i premiären. Det kan även bli tufft att bryta ner Paraguay. De polkagrisfärgade är ett svårforcerat landslag som sällan faller ur ramen. Efter sex omgångar av det sydamerikanska VM-kvalet har Paraguay bara släppt in tre mål. 0-0 känns inte som ett otänkbart resultat och tvåan kompletteras helt sonika med krysset.

Kassaskåpet! Colombia
Colombia har varit ett av världens bästa landslag sedan Néstor Lorenzo tog över. Ett i grunden svagt Costa Rica väger rimligtvis för lätt i Kalifornien.

Varningen! Sarpsborg
Bodö/Glimt är inte lika överlägsna som i fjol och i Sarpsborg blir de regerande mästarna lite väl hårt streckade. Värdet på underhunden missas inte.

108 rader
1. Helsingborg – Varberg 1 X
2. Brage – Gefle 1 X 2
3. Brann – Strömsgodset 1
4. Sarpsborg – Bodö/Glimt 1 X 2
5. Odds – Kristiansund 1
6. Tromsö – Molde 1 X 2
7. Colombia – Costa Rica 1
8. Paraguay – Brasilien X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100