Topptipset tips fredag 24 september 2021

Gott och blandat är ett tema som passar väl in på fredagens Topptips. Sverige och England delar broderligt på inledningen innan vi gör enstaka nedslag i Portugal, Turkiet, Irland och Spanien. Via analysen nedan nås åtta gröna bockar!

Spelstopp 18:59

1. Örgryte – AFC Eskilstuna 1
AFC Eskilstuna har haft en märklig vecka där Dmitri Cheryshev, pappa till Valencias Denis, var tränare i tre timmar. Efter en träning ville han dock förändra så mycket att ledningen ansåg det skulle skada mer än gynna truppen och därför lämnade ryssen lika fort som han kom. Passande då han kallades för “Bullet” under sin spelarkarriär. På planen ser det också torftigt ut för AFC, speciellt på bortaplan där endast två poäng spelats in. Nu saknas dessutom Lushaku och Manns på grund av avstängning. Örgryte har betydligt mycket mer harmoni i sin trupp och kommer från sex raka utan förlust. Ettan är helt klart första tecken att rita ned på Gamla Ullevi.

2. West Bromwich – QPR 1
Två lag som vill vara med och slåss om en topp 6-placering i The Championship ställs mot varandra under fredagen. QPR har satsat hårt offensivt med stjärnor som Austin, Dykes, Chair och Willock. Kanske har de glömt att man även behöver försvara i fotboll. Nio bollar i baken på de fyra senaste i alla tävlingar oroar. Det är dessutom svårt att se den statistiken förbättras på The Hawthorns. West Bromwich har tre raka kryss i ryggen, men med spelare som Robinson, Snodgrass och Diangana är det bara en tidsfråga innan segrarna börjar rulla in igen. Tiden är faktiskt inne redan nu. Ettan spikas.

3. Coventry – Peterborough X
Coventry är höstens sensation i The Championship så långt och det märks verkligen att The Sky Blues har gynnats av att flytta hem till Coventry Building Society Arena efter flera år i exil. Samtliga fyra matcher här har slutat med seger. Lagets stora stjärna är tveklöst Viktor Gyökeres som har stått för fem mål och två assist. Ruggiga siffror när man betänker att laget bara har gjort nio totalt. Ett hemmalag med gott självförtroende således, men nio mål på åtta omgångar skrämmer inga motståndare. Peterborough har faktiskt nätat tio gånger, men då de samtidigt har släppt in 17 baljor ligger The Posh betydligt längre ner i tabellen. Förra helgens 3-0-viktoria mot Birmingham var dock ett gigantiskt steg i rätt riktning och då fick Jonson Clarke-Harris näta igen. En spelare med hög kapacitet som Coventry får problem att hantera. Tipparna har lagt märke till Coventrys fina start på säsongen och streckar upp ettan till vansinniga nivåer. Då måste alla tecken med fortast möjligt.

4. Barrow – Newport County 1
Newport County kvalade mot League One förra säsongen, men fick ge sig i finalen mot Morecambe då. Sedan dess har spelaromsättningen varit enorm hos walesarna och det har synts på resultaten. Tre segrar på åtta omgångar var inte vad County hade hoppats på innan seriespelet drog igång. Barrow är däremot troligen hyfsat nöjda med att ha tagit poäng i fem av åtta omgångar med tanke på att de tillhörde botten förra säsongen. Offrande Zanzala har hämtats in från Carlisle och det är en spelare med hög kapacitet. När lagen möttes på den här arenan i fjol vann Barrow med 2-1 och när ettan streckas hyfsat modest är det en spännande spik på en lurig kupong.

5. Gil Vicente – Porto X
Porto har ett väldigt spännande lag på gång. De blåvita har fått behålla Sergio Oliveira, Mehdi Taremi och Luis Díaz som var så bra förra säsongen och kunnat bygga vidare på det. Fyra segrar och två kryss är facit efter sex omgångar av Primeira Liga. Nu väntar Liverpool i Champions League på tisdag och visst kan Drakarna ha en del tankar på den uppgiften redan nu. Gil Vicente är ett stabilt gäng som sällan gör bort sig. De höll 0-0 mot Benfica i 83 minuter hemma i Barcelos för några veckor sedan och för två år sedan vann Gil Vicente över Porto på den här arenan. När tvåan streckas stenhårt väljer vi att plocka med alla tecken för att ta höjd för skrällen.

6. Altay – Besiktas 2
De regerande turkiska mästarna Besiktas ser vassa ut även denna säsong. De är obesegrade i ligaspelet efter sex omgångar och höll jämna steg med Borussia Dortmund i Champions League för en och en halv vecka sedan. Nu väntar Ajax i Amsterdam på tisdag, en uppgift klubben säkerligen redan sneglar på med ett halvt öga. Skadeläget är inte helt optimalt, men spelare som Pjanic, Özyakup och Larin finns tillgängliga och det räcker långt. Altay kommer närmast från en 2-1-seger mot Rizespor och det mest spännande från den matchen ur svensk synvinkel var att Eric Björkander stod för en av fullträffarna. Häftig match nu för honom och hela Altay, men visst slår de ur underläge mot ett i grunden bättre Besiktas. Strecka från höger.

7. St. Patrick’s – Shamrock Rovers 2
I den irländska huvudstaden Dublin ska ett häftigt derby gå av stapeln. Shamrock och St. Patrick’s har lämnat alla andra lag bakom sig i Premier Division och guldstriden står av allt att döma mellan dessa två gäng. St. Patrick’s är piskade att lösa poäng här då det skiljer sex pinnar upp med en match mer spelad. Tur då att att det är hemmaplan som gäller. Här har de vunnit elva gånger på 13 seriematcher och dessutom besegrades Waterford i cupen på Richmond Park för en vecka sedan. Shamrock är samtidigt seriens bästa bortalag och har elva raka inbördes utan förlust. Knapp, knapp fördel Shamrock, men helst ska alla tecken åka med i detta häftiga derby.

8. Almería – Tenerife 1
Almería imponerade stort när de körde över Alcorcón med 4-0 i den senaste omgången. Nigerianen Umar Sadiq hängde två kassar då och kostade dessutom på sig att missa straff. I fjol noterades Sadiq för 20 ligamål och han är redan uppe på fyra baljor denna höst. Han och Portillo, tidigare i Getafe, lär komma till lägen även under fredagen. Tenerife torskade båda matcherna mot Almería i fjol och trivs bäst hemma på ön. Fyra segrar på 21 bortamatcher i senaste upplagan av Segunda talar sitt tydliga språk. Svårt igen för Tenerife. Trolig etta.

Kassaskåpet! West Bromwich
QPR läcker betänkligt bakåt och de får svårt att stå emot ett giftigt WBA på The Hawthorns också. Det är dags för Ismaëls mannar att plocka en trea. Ettan spikas.

Varningen! Peterborough
Coventry har varit omutliga på hemmagräset, men tipparna målar upp hemmalaget som om de vore ett Premier League-lag. Peterborough visade mot Birmingham vilken klass som finns när allt fungerar och ska inte räknas bort. Tvåan måste med!

36 rader
1. Örgryte – AFC Eskils. 1 X
2. West Brom – QPR 1
3. Coventry – Peterborough 1 X 2
4. Barrow – Newport C 1
5. Gil Vicente – Porto 1 X 2
6. Altay – Besiktas 2
7. St. Patrick’s – Shamrock X 2
8. Almería – Tenerife 1
216 rader
1. Örgryte – AFC Eskils. 1 X
2. West Brom – QPR 1
3. Coventry – Peterborough 1 X 2
4. Barrow – Newport C 1
5. Gil Vicente – Porto 1 X 2
6. Altay – Besiktas X 2
7. St. Patrick’s – Shamrock 1 X 2
8. Almería – Tenerife 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100