Topptipset tips fredag 24 mars 2023

Fredagens Topptips inleds av fem mustiga EM-kvalmatcher. Sverige – Belgien sticker givetvis ut på Friends Arena där Janne Anderssons gäng hoppas inleda kvalspelet på bästa sätt. Därefter avslutas kupongen med ett gäng fighter från andraligor i Spanien och Skottland. Häng med!

Spelstopp 20:44

1. Sverige – Belgien 1
Sverige ska köra igång sitt EM-kval och det är ett något osäkert landslag som springer ut på Friends Arena efter höstens svaga Nations League. Samtidigt kan våra blågula hjältar luta sig mot att Sverige inte har torskat en enda kvalmatch på hemmaplan under Janne Anderssons ledning. Offensivt ser det riktigt bra ut med Kulusevski, Isak, Karlsson, Gyökeres, Elanga, Forsberg och Zlatan som alternativ. Belgien gjorde ett uselt VM och startar nu om under ny ledning. Tedesco har tagit ut spelare som Lukaku, Trossard och De Bruyne och det är såklart stora hot mot Sveriges skakiga backlinje, men här undervärderas de svenska hjältarna rejält. 1X är en spännande lösning i Solna!

2. Frankrike – Nederländerna 1
Ronald Koeman har tagit över Nederländerna som nu ska starta sitt EM-kval på svårast tänkbara sätt. Oranje reser nämligen till Paris för att ställas mot VM-finalisterna Frankrike. Bakåt ser de stabilt ut med pjäser som Aké, Van Dijk och De Ligt. Offensivt finns det dock en del frågetecken och Nederländerna är beroende av att Gakpo spelar lika bra som i Qatar. Frankrike har desto fler alternativ på alla positioner och lär starta med Griezmann, Mbappé och Giroud på topp samt Rabiot, Camavinga och Tchouaméni på mittfältet. Det räcker väldigt långt. Les Bleus visar klassen framför hemmapubliken och inleder kvalet på bästa sätt. Klar etta!

3. Tjeckien – Polen 1
Polen gjorde vad som kunde förväntas av dem och lite till när de tog sig till åttondelsfinal i Qatar-VM. Spelmässigt var det dock ett svagt Polen vi fick se. När Lewandowski och Zielinski inte lyckas göra något på egen hand ser detta Polen direkt svaga ut. Nu saknar de vitröda spelare som Glik, Krychowiak, Grosicki och Bereszynski. Tjeckien har med sig Hlozek som vet vart målet är beläget. Längre bak i banan hittas mäktiga Soucek på mittfältet och han kommer dominera händelserna i denna match. Hemma i Prag är tjeckerna alltid svårstoppade och det luktar hemmaseger lång väg om denna match. Ettan spikas.

4. Österrike – Azerbajdzjan X
Österrike hade ingen lycka i VM-valet och satsar nu på att ta sig till EM på Sveriges bekostnad. Första steget på vägen är hemmamötet med Azerbajdzjan. Österrike har en stark trupp med sig med flera spelare från Bundesliga samt de rutinerade kuggarna Alaba och Arnautovic. I Wien ska de rödvita såklart gälla som favoriter, men motståndet ska inte underskattas. Azerbajdzjans trupp består främst av spelare från den inhemska ligan, men det finns några intressanta pjäser. Sheydayev och Dadashov vet båda vart målet är beläget. Ettan är såklart troligast, men den streckas lite väl hårt. Finns resurser är det därför läge att måla hela vägen i hopp om lite kupongrens.

5. Moldavien – Färöarna 2
Moldavien och Färöarna känner till varandra väl efter att ha mötts i senaste VM-kvalet. Då tog Färöarna fyra poäng av moldaverna och Håkan Ericsons grabbar lär knappast ge slaget förlorat på förhand denna gång heller. Visst får Åbys pojk klara sig utan en del viktiga spelare, men organisationen som han har satt är värt mycket. Färöarna faller aldrig ur ramen och kommer göra en 100-procentig insats under fredagen. Moldavien vet man aldrig vad man får av och de avslutade 2022 med att ta stryk med 0-5 hemma mot Rumänien. Ettan streckas märkligt hårt av tipparna och då är det sista tecken in. Strecka från höger.

6. Cartagena – Lugo 1
Lugo är på väg ur Segunda med dunder och brak. Ingen seger finns noterad under hela 2023 och det skiljer nu tolv poäng upp till säker mark. En stor anledning till kräftgången är det usla bortaspelet där endast två av 16 resor har slutat med seger. Den siffran ökar knappast under fredagen. Cartagena har visserligen två raka förluster i bagaget, men är ett lag som kan blanda sig i kampen om playoff-platserna. Ett par avstängningar stör visserligen, men den disponibla elvan är ändå starkare än Lugos dito. Börja med ettan.

7. Inverness – Partick Thistle 2
Partick Thistle har sex raka omgångar utan förlust och har därmed gett sig själva chansen att kvala upp mot högstaligan i Skottland. Det är dock väldigt tätt om platserna i toppen så det finns ingen tid till att tappa fart. Rutinerade Brian Graham har varit väldigt bra på topp med elva mål och fem assist och är en pjäs som mycket väl kan fälla avgörandet i denna batalj. Inverness ligger i mitten av tabellen och har ganska långt till alla streck. Motivationen bör således inte vara lika hög hos värdarna och då är det tvåan som ska ritas ned först även fast gästerna saknar Cole McKinnon som är iväg och ska möta Sverige med det skotska U21-landslaget.

8. Queen’s Park – Arbroath 2
Anförda av Grant Savoury har Queen’s Park gjort en strålande säsong och de toppar faktiskt den skotska andraligan med fyra poäng ner till Dundee FC på andraplatsen. Fem raka utan förlust finns i bagaget och det är seriens bästa hemmalag. Samtidigt är detta en jämn serie och Queen’s Park har trots allt tappat poäng i sex av 15 omgångar på det egna gräset. Arbroath kämpar i motsatt del av tabellen och har fyra raka kryss i ryggen. När lagen möttes på den här arenan i oktober slutade det 1-1 och då ettan överstreckas är det högersidan som lockar mest. Den försiktige plockar dock med alla tecken.

Kassaskåpet! Frankrike
Didier Deschamps förfogar över världsklass på alla positioner och är bara Mbappé på humör sänker han Nederländerna utan problem. Given etta.

Varningen! Arbroath
Arbroath löste en pinne på den här arenan i oktober och har fyra raka omgångar utan förlust. Tipparna stirrar för mycket tabell och då får inte värdet till höger missas i kupongens sista match.

36 rader
1. Sverige – Belgien 1 X
2. Frankrike – Nederländ. 1
3. Tjeckien – Polen 1
4. Österrike – Azerbajd. 1 X 2
5. Moldavien – Färöarna X 2
6. Cartagena – Lugo 1
7. Inverness – Partick T. 2
8. Queen’s Park – Arbroath 1 X 2
216 rader
1. Sverige – Belgien 1 X
2. Frankrike – Nederländ. 1
3. Tjeckien – Polen 1
4. Österrike – Azerbajd. 1 X 2
5. Moldavien – Färöarna 1 X 2
6. Cartagena – Lugo 1 X
7. Inverness – Partick T. X 2
8. Queen’s Park – Arbroath 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100