Topptipset tips fredag 17 november 2023

Spanien, Nederländerna och Brasilien bidrar alla med klubblagsfotboll på fredagens Topptips. Höjdpunkterna hittas däremot i EM-kvalet samt CONCACAF Nations League där länder som Polen, Tjeckien, Danmark och Kanada ska synas i sömmarna. Ni hänger väl med i jakten på åtta gröna bockar?

Spelstopp 20:44

1. Polen – Tjeckien 1
Kolossalt viktiga poäng står på spel i Warszawa där Polen drabbar samman med Tjeckien. Värdarnas nytillträdda förbundskapten, Probierz, fick en bra start i föregående samling när Polen slog tillbaka Färöarna med 2-0. Därefter följde bara 1-1 mot Moldavien vilket innebär att polackernas EM-chans inte längre finns i egna händer. Tjeckien styr däremot över sitt eget öde, men i den polska huvudstaden får gästerna finna sig i att slå ur underläge. Lewandowski är tillbaka i Polens trupp och anfallaren kan onekligen avgöra detta på egen hand. Ettan är en sund spik till låg procent.

2. Italien – Nordmakedonien 1
Nordmakedonien reser under fredagen till Stadio Olimpico i Rom med vetskapen om att de ställt till det för italienarna tidigare. Gästernas trupp var dock betydligt starkare för ett par år sedan och vi har väldigt svårt att se Nordmakedonien få med sig något mot ett starkt Italien. Gli Azzurri har en direkt avgörande fight mot Ukraina i den sista omgången och har inte råd med några snedsteg här. Spalletti må vara relativt ny på sin post, men här lotsar den gamla Napoli-tränaren sitt manskap till en förlösande trepoängare. Ettan är en gjuten spik.

3. Danmark – Slovenien X
Gruppfinal i Grupp H där de båda 19-poängarna Danmark och Slovenien ska mäta svärd. Att höjdarmötet går av stapeln på Parken är en fördel för danskarna, men när spelare som Kjaer, Eriksen, Höjlund och Damsgaard saknas går det inte att förneka att Hjulmands gäng är försvagade. Slovenien har däremot Oblak och Sesko att luta sig mot vilket varit ett framgångsrecept under hela EM-kvalet. Danmark är sårbara vid omställningar och när ettan promenerar över 60 procent är det dags att dra öronen åt sig. Alla tecken och skrälljobb!

4. Valladolid – Leganés X
Valladolid trillade som bekant ur La Liga i fjol men ämnar att ta sig tillbaka per omgående. Under sommarens transferfönster blev dock de lilavita hårt brandskattade och truppen är inte alls lika stark som i fjol. Hemmaplan är fortfarande en fördel mot Leganés, men gästerna har visat att de är på riktigt. I början av säsongen överpresterade de tillresta sin xPTS med råge, men mot slutet har prestationsnivån skruvats upp flera hack. Defensiven är urstark och vi vill inte räkna bort X2 när högersidan skapar drag bland kupongerna. Om råd hela spannet.

5. VVV-Venlo – Willem II 2
Alexander Isaks gamla Willem II toppar Eerste Divisie efter att ha visat upp ett sanslöst starkt hemmaspel. 21 av totalt 29 poäng har tillkommit framför den egna publiken och vi tror att det bara är en tidsfråga innan det lossnar även utanför hemtrakterna. VVV-Venlo blir ingen enkel nöt att knäcka, men med en viss Max Svensson i de främre leden saknar Willem II inte hot. Värdarna är ett lag med ambitioner om toppstrid, men detta är först och främst gästernas kamp att torska. Tvåan går först.

6. Ituano – Chapecoense 2
Det återstår bara två omgångar av Brasileiro Série B där Chapecoense är illa ute. Väldigt illa ute. Inför fredagens möte med Ituano trillar gästerna ur andraligan, men det skiljer samtidigt bara en poäng upp till säker mark. Chape har trots allt tagit poäng i hälften av sina bortamatcher under säsongens gång och när Ituano dras med ett gäng avstängningar ska gästerna inte räknas bort. De hemmahörande har inte heller kontraktet i egna händer, men här gillas den mer motiverade högersidan allra mest. X2 först, alla tecken sedan.

7. Londrina – Novorizontino 2
Londrina har gjort sitt i Brasileiro Série B för den här gången. Värdföreningen kan inte nå säker mark och kommer istället att få börja om i lägre divisioner. Besvikelsen är stor och när det inte finns någonting att spela för ska inte heller hemmaplansfördelen ha alltför stor inverkan när Novorizontino kommer på besök. De tillresta har i sin tur fortfarande chans att nå en av direktplatserna till Série A, men då är seger ett måste denna fredag. Tvåan är en gjuten utgång. Gardera i samråd med plånboken.

8. Jamaica – Kanada X
Kvartsfinal från CONCACAF Nations League där Jamaica och Kanada drabbar samman i ett dubbelmöte. Jamaica har således hemmaplansfördel i den första akten, men spelare för spelare har Kanada det bättre laget. Den nation som lyckas minimera de egna misstagen på bästa sätt lär dra det längsta strået denna fredagsnatt. Om det blir några misstag det vill säga. En tight och väldigt målsnål akt ligger i korten där krysset onekligen känns högintressant. Börja i mitten och gardera sedan från den värdemässigt fina högersidan.

Kassaskåpet! Italien
Italien har en mörk historia mot Nordmakedonien, men denna fredag visar värdarna att de lärt sig av sina misstag. Ettan är gjuten på Olimpico.

Varningen! Slovenien
Danmark har ett ansatt truppläge och bör få det tufft mot ett disciplinerat Slovenien. X2 räknas tidigt på Parken där gästerna är ett spännande skrällbud.

36 rader
1. Polen – Tjeckien 1
2. Italien – Nordmak. 1
3. Danmark – Slovenien 1 X 2
4. Valladolid – Leganés 1 X 2
5. VVV-Venlo – Willem II 2
6. Ituano – Chapecoense X 2
7. Londrina – Novorizontino 2
8. Jamaica – Kanada X 2
216 rader
1. Polen – Tjeckien 1
2. Italien – Nordmak. 1
3. Danmark – Slovenien 1 X 2
4. Valladolid – Leganés 1 X 2
5. VVV-Venlo – Willem II 1 2
6. Ituano – Chapecoense 1 X 2
7. Londrina – Novorizontino X 2
8. Jamaica – Kanada X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100