Topptipset tips fredag 17 mars 2023

Fredagens Topptips är en spännande blandning med bidrag från Europas fem största ligor. Nottingham – Newcastle sticker ut från mängden innan det är dags att ta äventyret i mål via League One, Jupiler League samt Primeira Liga. Nu startar vi detta kalas!

Spelstopp 20:29

1. Nottingham – Newcastle 2
Nottingham räckte inte till mot Tottenham och med blott en seger på de sju senaste i Premier League börjar det lukta bottenstrid om värdarna. Trots gedigna resultat hemma på City Ground tror jag att nykomlingarna får svårt att räcka till även denna fredag. Newcastle bröt en negativ trend när Wolverhampton besegrades med 2-1 och bland segerorganisatörerna fanns i allra högsta grad Alexander Isak. Svensken stod för sin kanske bästa insats i svartvit dress och är en möjlig matchvinnare även denna afton. The Magpies defensiv är urstark och i kombination med Isak och övriga offensiva pjäser gör Howes mannar vad som krävs för att stanna kvar på vinnande väg. Tvåan singlas.

2. Atalanta – Empoli X
Atalanta fullkomligen vräkte in mål efter uppehållet men den senaste tiden har det gått troll i Gasperinis maskineri. Blott tre gjorda mål på de sju(!) senaste tävlingsmatcherna är under all kritik och utan nyckelpjäsen Koopmeiners vill jag inte lita på en betrodd etta. Empoli rosar heller inte marknaden men när gästerna får slå ur underläge fungerar de som allra bäst. Det bevisades inte minst i den senaste trippen till Gewiss Arena som vanns med 1-0. När streckningen lutar åt vänster välkomnar jag hela spannet och håller tummarna för en favorit i repris. 1X2!

3. Mönchengladbach – Werder Bremen 1
Det slår inte gnistor om varken Mönchengladbach eller Werder Bremen just nu. De förstnämnda har bara en inspelad poäng på sina tre senaste och noterbart är att Farkes gäng är mållösa under samma period. Kapacitet finns dock i bland andra Pléa, Thuram och Hofmann som alla kan sänka Werder Bremen på egen hand. Markus Rosenbergs gamla lag sätter i sin tur stort hopp till målmaskinen Füllkrug, men lyckas Gladbach hålla honom i schack är mycket vunnet. Hemmaplan är en faktor och till sund procent kan ettan gott lämnas allena.

4. Valladolid – Athletic Bilbao 2
Valladolid håller sig alltjämt flytande ovanför bottenstriden men fyra poäng på de två senaste är ett sken som bedrar. 1-1 senast mot Elche var en stöld av de lilavita som möjligen går en motreaktion till mötes när Athletic Bilbao kommer på visit. Baskerna trivs inte som bäst på resande fot men kan de upprepa insatsen de stod för mot Barcelona får Valladolid problem. Viktige Sancet är åter efter avstängning och tillsammans med bröderna Williams är det en potentiell matchvinnare. Fin utgångstvåa!

5. Lyon – Nantes X
Lyon – eller snarare Alexandre Lacazette – räddade i grevens tid 3-3 mot Lille. Anfallaren betyder oerhört mycket för Les Gones men liksom resten av laget har Lacazette en förmåga att blanda och ge. Då går det knappast att lita på den överstreckade ettan. Nantes älskar matchbilder där de får ligga lågt och spela på omställningar på vassa Blas och Ganogo. Duon är svåra att få stopp på och när högersidan erbjuder saftigt spelvärde är det dags att dra öronen åt sig. Alla tecken och skrälljobb är korrekt beställning.

6. Sheffield Wednesday – Bolton 2
Två spännande lag gör upp om viktiga poäng på Hillsborough. Sheffield Wednesday toppar League One tack vare en ramstark defensiv och det skulle förvåna om Darren Moores gäng inte är ett av lagen som tar steget upp i The Championship när säsongen är över. Med det sagt saknas Iorfa denna afton och när ettan streckas på tok för hårt är det dags att dra i handbromsen. Bolton kan väldigt mycket i sina bästa stunder och har bland annat spets i United-lånet Shoretire. Den lille snidaren kan på egen hand låsa upp The Owls och här lockar högersidan mest. Om råd alla tecken.

7. Cercle Brugge – Genk 2
Genk toppar fortfarande Jupiler League men efter tappet av Onuachu ser offensiven inte lika högoktanig ut. Utan målkungen har gästerna haft svårt att avgöra matchbilder som står och väger men det finns trots allt stort kunnande i herrar som Trésor, Paintsil och Samatta. Kommer trion upp i nivå får Cercle Brugge problem. I sin hemmaborg är värdföreningen inte oävna men efter 0-2 i brakan mot Anderlecht är inte självförtroendet på topp. Tvåan gillas mest, garderingar rekommenderas i takt med ökad systemstorlek.

8. Santa Clara – Rio Ave 1
Santa Clara har så här långt haft en säsong att radera ur historieböckerna. Pågarna från Santa Clara bottnar Primeira Liga och det börjar bli brådis om de hemmahörande önskar hänga kvar i finrummet. Kunnandet är normalt högt på egen mark och Rio Ave är inget motstånd som ska skrämma slag på ö-laget. Nykomlingarna har stundtals gjort det bra men kommer de ifrån fredagen med en poäng får de vara nöjda. 1X borde räcka hela vägen till grön bock.

Kassaskåpet! Newcastle
Newcastle studsade tillbaka mot Wolves där Isak gick i bräschen för trepoängaren. Det bör svensken kunna göra även mot ett svagt Nottingham. The Magpies är tyngre och vinner detta till fin procent.

Varningen! Nantes
Nantes trivs som absolut bäst i matchbilder där de får ägna sig åt lågt försvarsspel och omställningar. En sådan vankas mot Lyon och den värdemässigt fina högersidan får inte missas.

36 rader
1. Nottingham – Newcastle 2
2. Atalanta – Empoli 1 X 2
3. M-gladbach – W.Bremen 1
4. Valladolid – A.Bilbao 2
5. Lyon – Nantes 1 X 2
6. Sheffield W – Bolton X 2
7. Cercle Brugge – Genk 1 2
8. Santa Clara – Rio Ave 1
216 rader
1. Nottingham – Newcastle 2
2. Atalanta – Empoli 1 X 2
3. M-gladbach – W.Bremen 1
4. Valladolid – A.Bilbao X 2
5. Lyon – Nantes 1 X 2
6. Sheffield W – Bolton 1 X 2
7. Cercle Brugge – Genk 1 2
8. Santa Clara – Rio Ave 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100