Topptipset tips fredag 13 maj 2022

Viktiga playoff-matcher från de engelska, italienska och skotska andraligorna dominerar kupongen. Matcher där nerver och press kan spela stor roll. Dessutom ska den spanska Segunda División och Irländsk ligafotboll analyseras. Häng med!

Spelstopp 19:29

1. Luton – Huddersfield 1
Två positiva överraskningar får äran att göra upp om en finalplats i miljardmatchen som stundar på Wembley. Huddersfield har stadigt förbättrats under Carlos Corberáns ledning, men det är också viktigt att påpeka att The Terriers flera gånger överpresterat de underliggande siffrorna under säsongens gång. Luton har ett mer stabilt grundspel att luta sig mot och hemma på Kenilworth Road tar Nathan Jones gäng inga fångar. Lyckas Jones lotsa sina mannar till en ansenlig insats är detta Hattmakarnas fight att förlora. Börja med ettan och gardera efter plånbokens tillåtelse.

2. Ascoli – Benevento X
Brutalt svårsiad historia från playoffet mot Serie A. Benevento såg länge ut som en given kandidat till en av direktplatserna till finrummet, men gästernas svaga avslutning gjorde istället att ett nervigt kvalspel är vägen dit. Casertas mannar besitter i grunden ett högre kunnande än Ascoli, men fyra förluster på de fem senaste gör att vi inledningsvis drar oss för tvåan. Värdföreningen avslutade i sin tur med 13 poäng av 15 möjliga och släppte bara in ett mål under samma period. 1X är således en vettig utgång, men tvåan får gärna ta plats så fort tillfälle ges.

3. Real Sociedad B – Almería 1
Enkla förutsättningar råder i Segunda Divisións sista omgång. Real Sociedad B – som leds av Xabi Alonso – behöver vinna för att kunna hålla sig kvar i andradivisionen och mot en opponent som inte har något att spela för ska baskerna inte skojas bort. Almería har med det sagt varit säsongens genomgående bästa lag och andalusierna – som redan är klara för La Liga – har inte visat några tendenser på att släppa på gasen. Tre raka segrar mot noll skvallrar om detta och det råder i grunden klasskillnad i San Sebastián. Den motiverade ettan går först men ska knappast lämnas allena.

4. Arbroath – Inverness 1
Arbroath var den enda vettiga utmanaren till Kilmarnock i skotska Championship. Det skiljde till slut bara två poäng mellan aktörerna, men trots den missade direktplatsen till finrummet ska värdarna kunna repa mod i stundande playoff. Michael McKenna har visat att han hör hemma på högre nivå och bli inte förvånade om skyttekungen sänker Inverness på egen hand. Gästerna vann bara sex av 18 bortamatcher i grundserien men får ändå ofantligt stort förtroende denna afton. Procenten kommer att jämna ut sig när det vankas spelstopp, men så länge ettan håller sig under 45 procent behövs inga garderingar. Spik!

5. Shelbourne – Drogheda 1
Drogheda United stod för en pigg fjolårssäsong i egenskap av nykomlingar. Kontraktet löstes förvisso bara med två poängs marginal, men bedriften var likväl värd en applåd. Nu stundar det svåra andraåret och med tre raka brakförluster innanför västen visar gästerna inget vidare gry för dagen. Shelbourne kommer närmast från en meriterande trepoängare mot Sligo Rovers (2-1) där nykomlingarna visade att de blir att räkna med i finrummet. Sean Boyd var en av målskyttarna då och han kan mycket väl bli tungan på vågen även denna afton. Strecka från vänster.

6. Shamrock Rovers – Derry City X
Tidig seriefinal från Tallaght Stadium där Shamrock Rovers och Derry City redan dragit ifrån övriga kombattanter. Värdarna, som är regerande mästare, blir svåra att rå på även i år men har trots allt hunnit med poängtapp i en tredjedel av deras fighter. Det gör att vi drar oss för att lämna en hårt åtgången etta på egna ben. Derry City har bara förlorat en av deras 15 första akter och är bäst i såväl offensiv som defensiv riktning. McGonigle och Patching är en duo som kan riva upp stora sår i Shamrocks försvar. Måla tvärs över och jobba in minst en bortapinne!

7. Dundalk – Bohemians 1
Mesta mästarna Dundalk hade en dyster säsong i fjol. Missat Europaspel var inte vad värdarna hade hoppats på, men den här säsongen ser The Railwaymen ut att vilja ställa saker och ting tillrätta. Bara två förluster på de inledande 15 matcherna är ett kvitto på detta och hemma på Oriel Park är Dundalk ännu obesegrade. Det trenden håller i sig även efter fredagens bravader. Bohemians har bara en seger på sina tre senaste och torskade sitt senaste besök på denna arena med 1-2. The Gypsies kammar noll även denna gång. Ettan singlas till fin procent.

8. Finn Harps – UC Dublin 2
Tidig jumbofinal från Finn Park där aktörerna kommer slåss om att undvika sistaplatsen under hela säsongen. Finn Harps var en hårsmån från att få kvala sig kvar i fjol och har inte visat att de är bättre den här gången. Trots det målas värdarna upp som enorma favoriter denna fredag. UC Dublin har som väntat fått det tufft i Premier Division, men här ska nykomlingen absolut inte känna sig slagen på förhand. När ettan sticker upp till månen är X2 kupongens kanske viktigaste tecken. På större system föredras hela spannet.

Kassaskåpet! Dundalk
Dundalk vann fjolårets motsvarande möte mot Bohemians med 2-1 och ska kunna upprepa bedriften efter sin starka inledning. Tvåan gillas starkt under 50 procent.

Varningen! UC Dublin
Finn Harps är inte ett lag som bara går ut och städar av sina motståndare. Fint skrälläge råder på Finn Park där UC Dublin glöms bort av tipparna.

36 rader
1. Luton – Huddersfield 1
2. Ascoli – Benevento 1 X
3. Sociedad B – Almería 1
4. Arbroath – Inverness 1
5. Shelbourne – Drogheda 1 X
6. Shamrock – Derry City 1 X 2
7. Dundalk – Bohemians 1
8. Finn Harps – UC Dublin 1 X 2
216 rader
1. Luton – Huddersfield 1 X
2. Ascoli – Benevento 1 X 2
3. Sociedad B – Almería 1 2
4. Arbroath – Inverness 1
5. Shelbourne – Drogheda 1 X
6. Shamrock – Derry City 1 X 2
7. Dundalk – Bohemians 1
8. Finn Harps – UC Dublin 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100