Topptipset tips fredag 12 augusti 2022

Vi tar en rejäl runda runt Europa för fredagens Topptips då hela åtta olika länder ska besökas. La Liga gör bland annat smygpremiär. Häng med på våra bästa drag och spikar!

Spelstopp 19:59

1. Freiburg – Dortmund 1
Freiburg stod för en storstilad premiär när de körde över Augsburg med 4-0. Christian Streich kunde glädjas åt att tre nyförvärv hittade nätmaskorna och de svartvita värdarna är tillräckligt bra för att slåss om Europaplatser även den här säsongen. Doan, Gregoritsch och Grifo är en trio som kan vålla Dortmund stora problem. Edin Terzic mannar segrade i sin tur med 1-0 mot Leverkusen, men det ska påpekas att det var en triumf som hängde på en skör tråd. Haller och Adeyemi är båda borta från spel denna afton vilket gör BVB till en favorit i fara. 1X gillas mest även om alla tecken föredras.

2. Osasuna – Sevilla 1
Det vankas premiär i La Liga där Sevilla inleder säsongen med att resa till Pamplona. Det gör andalusierna utan sina normalt givna mittbackar Koundé och Carlos som båda lämnat för andra uppgifter. Duon har inte ersatts så här långt och så länge gästerna inte åtgärdar problemet är de ingen favorit att hålla i handen mot ett erkänt hemmastarkt Osasuna. Värdarna stod för en stabil säsong i fjol och tar inte sällan lejonparten av sina poäng på egen mark. När tipparna ger störst förtroende åt tvåan vänder vi inledningsvis på klacken. Värdemässigt fina 1X går först.

3. Nantes – Lille X
Nantes var en av fjolårssäsongens stora behållningar i Ligue 1. Antoine Koumbouaré formerade en svårslagen maskin av “Kanariefåglarna” som inledde den här säsongen med att hålla tätt mot Angers. Framåt hände dock inte mycket och rykten gör gällande att viktige Blas är på väg bort. Lille fick i sin tur proppen ur direkt när Les Dogues körde över nykomlingen Auxerre med 4-1. Jonathan David var en av målskyttarna och kanadensaren är redan nu tillräckligt bra för att tillhöra en europeisk toppklubb. Nantes nyckel ligger i att hålla anfallaren i strama tyglar. Krysset går först på Stade de la Beaujoire, men här ska man inte skämmas för att täcka upp.

4. Watford – Burnley 1
Spännande toppmöte från Vicarage Road där Watford inlett poängmässigt starkt. Fyra pinnar av sex möjliga trots blygsamt eget spel mot Sheffield United och West Bromwich är starka papper. Får Rob Edwards igång maskineriet blir The Hornets onekligen jobbiga att tas med i toppstriden. Burnley har i sin tur övertygat över i princip hela banan på det gröna schackbrädet, utom i den sista tredjedelen. Kompanys offensiva armada är skadedrabbad och med bara en utgången Ashley Barnes att förlita sig till räcker The Clarets inte till mot Watford. Den sunt streckade ettan lämnas allena.

5. Excelsior – Vitesse 2
Excelsior kvalade sig upp till Eredivisie i fjol och inledde säsongen med en välkommen trepoängare mot Cambuur. Sett till matchbilden var det dock ett regelrätt rån som begicks av grabbarna från Rotterdam. Cambuur spelade skjortan av de hemmahörande och Vitesse är onekligen ett kompani som ska kunna göra om den bedriften. 2-5 i nacken mot Feyenoord var inte mycket att skryta med, men det är inte mot ett av ligans allra bästa lag som gästerna ska skina som mest. Baden Frederiksen är en möjlig matchvinnare för de gulsvarta som går att knipa till fin procent. Singlad tvåa!

6. Oostende – Gent 2
Gent har en både kuslig och jobbig förmåga att kunna blanda och ge över 90 minuter. Besökarna släppte tidigt in 0-1 senast mot Westerlo men visade spets när de lyckades vända på steken till 2-1. Detta trots att en klasspelare som Tissoudali dras med skadebekymmer. Fofana och Cuypers är istället herrarna som ska göra det i de främre leden, men Oostende är inga duvungar. Värdarna trivdes bra mot Gent i fjol och kommer med gott om självförtroende efter den starka 3-1-segern mot Charleroi. Tvåan ligger närmast till hands men blir ospikbar när procenten springer iväg. Gardera efter plånbok.

7. FC Köpenhamn – Randers X
FC Köpenhamn har blandat högt med lågt i inledningen av Superligaen. 2-4 i brakan mot Viborg följdes upp av 4-1 i huvudstadsderbyt mot Bröndby där Pep Biel stod för ett hattrick. Det ska dock föras till protokollet att FCK ställdes mot ärkerivalen vid ett perfekt tillfälle då Bröndby dubbelspelar i kvalet mot Europa Conference League. Randers har däremot fått gott om vila i benen efter 1-0-segern mot Horsens. Den hållna nollan var Patrik Carlgrens andra raka rena lakan och framför sig har svensken sina landsmän Hugo- och Adam Andersson. Kan de blågula herrarna ligga rätt i sina positioner går det att störa FCK på Parken. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

8. Famalicao – Braga 2
Famalicao tillhörde bottenskiktet av Primeira Liga i fjol och inledde inte denna säsong särskilt muntert. 0-2 i ändan mot Estoril vittnar om detta och värdarna ser framför allt tama ut i de offensiva leden. Det gör däremot inte gästande Braga. 3-3 mot Sporting var ett styrkebesked, inte minst då “Ärkebiskoparna” hämtade upp underläge till delad pott vid inte mindre än tre tillfällen. Får Simon Banza hålla sig skadefri är han en lirare som kan skjuta gästerna rakt in i striden om topp 3. Stark utgångstvåa i Portugals norra delar.

Kassaskåpet! Watford
Burnley är på rätt väg men det saknas spets för att kunna utnyttja det stora bollinnehavet. Watford besitter spets i överflöd och behöver inte spela särskilt bra för att nå tre poäng. Hemmaplan är också en tung faktor. Solid etta.

Varningen! Freiburg
Freiburg har ett optimalt truppläge och gott om självförtroende efter 4-0 mot Augsburg. Dortmund levde farligt mot Leverkusen och dras med ett par tunga avbräck som gör tvåan till en bräcklig favorit. 1X är av yppersta vikt.

36 rader
1. Freiburg – Dortmund 1 X 2
2. Osasuna – Sevilla 1 X
3. Nantes – Lille X
4. Watford – Burnley 1
5. Excelsior – Vitesse 2
6. Oostende – Gent 1 2
7. Köpenhamn – Randers 1 X 2
8. Famalicao – Braga 2
216 rader
1. Freiburg – Dortmund 1 X 2
2. Osasuna – Sevilla 1 X
3. Nantes – Lille X 2
4. Watford – Burnley 1
5. Excelsior – Vitesse 2
6. Oostende – Gent 1 X 2
7. Köpenhamn – Randers 1 X 2
8. Famalicao – Braga X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100