Stryktipset tips söndag 25 juni 2023

Veckan avrundas med ett Stryktips under söndagen där svensk och norsk fotboll står i fokus. Ettan-serierna och Eliteserien sticker ut precis som de två matcherna från U21-EM. Ett par fina drag tornar upp längs resans väg och vilka det är finner ni i nedanstående analys. Avanti!

Spelstopp 15:59

1. Karlstad – Dalkurd 2
Karlstad är Division 1-Norras största besvikelse. Truppen är välbyggd och hoppet om en toppstrid fanns hela vägen in mot seriestart. Därefter kunde inte värmlänningarna leva upp till förväntningarna och istället hittar vi klubben som ett botten 4-lag. Sista matchen innan uppehållet blir mot Dalkurd. Ett bortalag med serieledning under sina fötter och ett DFF med ruggig utdelning på allt man tagit sig för. Uppsala-laget ska ha allra bäst chans att få med sig samtliga poäng. Gardera från mitten vid större byggen.

2. Örebro Syrianska – Sollentuna 2
Örebro Syrianska hade en period av sämre insatser innan Närke-laget lyckades få med sig en 2-1-seger mot Motala. Första trean på över en månad var därmed i hamn. Sollentuna väntar härnäst. En match där arrangörsklubben kommer få kicka boll utan bland annat Mohamed Youla (avstängd) och mot ett lag i utomjordisk form. Stockholmarna ser sylvassa ut framåt och har fällt bjässar på löpande band på slutet. På Mellringe IP är det helt givet att öppna med pennan från höger.

3. Oddevold – Ariana 1
Nykomlingarna från Malmö, Ariana, kan se tillbaka på en jättefin vårsäsong. Gästerna huserar i mitten av tabellen och har roffat åt sig poäng vid åtta av 13 tillfällen. Nu går ändå skåningarna bet. Oddevold är ett av ligans bästa lag och hemma på Arwidsroplanen så är också laget obesegrade. Underliggande siffror är lysande och truppen mer eller mindre intakt. När Ariana dessutom har både Arnshed och Zadran på botbänken så är ettan inte mycket att diskutera.

4. Ängelholm – Oskarshamn 2
En ångestmatch utspelar sig i Ängelholm. ÄFF bottnar den södra Division 1-serien och mycket av detta beror givetvis på hemmalagets obegripligt usla offensiv. Fem strutar har det hittills blivit vilket är samma antal som Oskarshamn mäktade med att göra i sin senaste hemmamatch. Smålänningarna vann nämligen med 5-1 mot Ahlafors efter att det underpresterande bortalaget fått lite islossning. Viktigt för besökarna att Crona dessutom fick näta dubblet upp. Tvåan är helt given att öppna upp med.

5. Rosenborg – Sarpsborg X
Sarpsborg under Stefan Billborns ledning är ett stabilt och strukturerat mittenlag i det norska finrummet. “08:orna” har grejat poäng vid sju av tio tillfällen och ska inte på något sätt stå utan chans i Trondheim. Rosenborg har fått spela både andra- och tredjefiolen i Eliteserien de senaste åren. Molde och Bodö/Glimt har sprungit ifrån Trollungarna och inför denna match på Lerkendal är värdarna inte bättre än nia. Att ettan kliver iväg mot 60 procent är obegripligt då detta är en, på förhand, mer eller mindre jämn match. X2 går i bräschen, hela först om strålarna verkligen räcker.

6. Tromsö – Stabaek X
Tromsö har gjort en jättebra säsong och befinner sig som ett av lagen strax bakom omöjliga Bodö/Glimt i topp. Gänget från Nordnorge har dock svajat en aning på hemmaplan. En seger på fyra raka försök är ett minst sagt tveksam utfall. Stabaek är nykomlingar i ligan och har gjort det med beröm godkänt. Gästerna har löst poäng i majoriteten av alla matcher och har flera riktigt intressanta spelare. Däribland Bakenga och givetvis också svenske keepern Isak Pettersson. Värdemässigt blir högersidan otroligt bra. Den djärve klipper bandet helt till ettan, övriga pangar på med 1X2 och traskar vidare.

7. Strömsgodset – Bodö/Glimt 2
Skandinaviens bästa lag för stunden är Bodö/Glimt. De gulklädda från norra Norge har varit helt ostoppbara så långt och besitter både kvalitéer bakåt likväl som i framkant. Totalt sett denna säsong har Glimt lämnat ifrån sig två av 33 poäng och defilerar mot titeln. Strömsgodset går knackigt och kommer tvingas slåss med näbbar och klor för att rädda kontraktet i år. Drammen-grabbarna vann visserligen mot Vålerenga häromsistens och fick därmed lite påfyllt hopp. Någon seger Marienlyst är det inte tal om men en pinne finns ändå inom visst räckhåll. X2 är ett lås.

8. Ham-Kam – Odds BK 2
Ham-Kam är ett av Elitseriens sämsta lag. Kamraterna från Hamar har inte fått någon träff alls under våren och med 2,6 mål i snitt bakåt finns det inget annat lag som är i närheten av att vara sämre. Nu ställs dessutom värdarna mot ett Odd som är allt annat än en önskemotståndare. OBK vann båda matcherna i fjol och därtill skrällde besökarna rejält i förra omgången då stora stygga Molde fick på läppen via en 1-0-seger på Skagerak Arena. Tvåan kommer säkerligen stanna runt 35-40 procent vilket i våra ögon är en kanonfin chansspik.

9. Molde – Haugesund 1
Redan innan halva serien är spelad så kan vi konstatera att Moldes planer på att försvara sitt guld från i fjol gått i stöpet. Avståndet upp till Bodö/Glimt i topp är milsvid och istället så gäller det för Moes mannar att ge sig själva chansen och nypa en topp 3-plats för möjlighet till Europaspel. Haugesund hemma är hursomhelst en munsbit för detta, i grunden, väldigt skickliga lag. Fiskmåsarna, som besökarna kallas, har löst 1,2 poäng i snitt hittills och inbördes finns inte mindre än tolv gånger i alla tävlingar. Ettan är spikad och klar.

10. Tjeckien – Tyskland 2
Tyskland är regerande Europamästare i U21 men någon kanonstart för tyskarna var det inte tal om i gruppspelets första omgång. 1-1 mot Israel är såklart en stor missräkning. Dubbla straffmissar och därtill flera tunga missar låg till grund för enpoängaren. Nu är det Tjeckien på motsatt sida och en seger för Moukoko och company vore givetvis på sin plats. Tjeckerna kunde inte stoppa ett bra England i sin första strid och lämnade med en tvåmålsförlust. Liknande siffror nu. Tvåan är spikad.

11. Schweiz – Italien 2
Mycket viktigt möte för Italien. Gli Azzurrini fick stryk av Frankrike i sin öppningsmatch och nu är goda råd dyra. Italienarna behöver vinna här för att inte uppdraget ska bli omöjligt och Schweiz är också ett sällskap som ett i grund och botten bättre italienskt U21-lag ska fixa. Alpgrabbarna vann dock första matchen mot Norge och därmed så kan ett kryss räcka väldigt långt för Ndoye och hans lagkompisar i den rödvita dressen. Med andra ord petar vi tidigt in en gardering från mitten till den favorittyngda tvåan.

12. Järfälla – Arlanda 1
Arlanda har gjort en utmärkt tid som nykomlingar i Division 2. Gästerna ligger stadigt i mitten av Division 2-Norra Svealands tabell. Nu stöter ändå gänget från flygplatsstaden på patrull. Järfälla misslyckades visserligen med att vinna mot bottenlaget Kvarnsveden häromsistens men 1-3-torsken speglade knappast matchen. Hemmalaget har en mycket stark grund att stå på med flera spelare ämnade för lir högre upp i seriepyramiden. Detta vinner FCJ. Ettan sitter utan större darr på ribban.

13. Nordvärmland – Zenith X
Nordvärmland har växt in fint i säsongen efter en mager start. Tre raka vinster har skjutit upp klubben från Ambjörby från en bottenplats till säkrare mark. Nu gästar en nykomling värmlänningarna. Zenith från Hisingen tar sig norröver och det är ett grönvitt sällskap med bra klös i grejerna. Gästerna slog i veckan ut Oddevold ur Svenska Cupen och i seriespelet har IKZ fixat poäng vid tre av fyra tillfällen sedan slutet av maj. Svårtippad och böljande strid att vänta med lite småskönt spelvärde till höger. Alla tecken rekommenderas men givetvis håller vi en extra tumme eller två för bortapoäng.

Kassaskåpet! Oddevold
Ariana har gjort det över förväntan i Division 1 i år men borta mot ett av ligans bästa lag går Malmöklubben bet. Fin spiketta.

Varningen! Stabaek
Tromsö är riktigt vassa men får på tok för stort förtroende hemma mot ett riktigt spännande Stabaek. Högersidan är kanon och inget som någon får missa.

144 rader
1. Karlstad – Dalkurd 2
2. Örebro Syr. – Sollentuna X 2
3. Oddevold – Ariana 1
4. Ängelholm – Oskarshamn 2
5. Rosenborg – Sarpsborg X 2
6. Tromsö – Stabaek 1 X 2
7. Strömsgodset – Bodö/Glimt X 2
8. Ham-Kam – Odds BK 2
9. Molde – Haugesund 1
10. Tjeckien – Tyskland 2
11. Schweiz – Italien X 2
12. Järfälla – Arlanda 1
13. Nordvärmland – Zenith 1 X 2
1296 rader
1. Karlstad – Dalkurd X 2
2. Örebro Syr. – Sollentuna 1 X 2
3. Oddevold – Ariana 1
4. Ängelholm – Oskarshamn X 2
5. Rosenborg – Sarpsborg 1 X 2
6. Tromsö – Stabaek 1 X 2
7. Strömsgodset – Bodö/Glimt X 2
8. Ham-Kam – Odds BK 2
9. Molde – Haugesund 1
10. Tjeckien – Tyskland 2
11. Schweiz – Italien X 2
12. Järfälla – Arlanda 1
13. Nordvärmland – Zenith 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100