Stryktipset tips söndag 19 maj 2024

Den sista omgången av Premier League går av stapeln denna söndag och samtliga matcher hittar självfallet in på kupongen. Manchester City och Arsenal ska göra upp om ligatiteln och det finns även ett par Europaplatser att spela om. Serie A, La Liga och Ligue 1 fullbordar bongen med vardera inslag. Analysen är klar, häng med!

Spelstopp 16:59

1. Arsenal – Everton 1
Arsenal måste vinna bataljen på Emirates Stadium för att ha chansen att stjäla ligatiteln från Manchester City. Det torde Mikel Artetas manskap lösa mot Everton även om Sean Dyches adepter har varit i gott gry under säsongsupptakten. En exceptionell försvarsinsats kommer krävas från Merseyside-klubben om det ska bli match av detta för “The Gunners” kommer mata på från start till slut. Bukayo Saka och company har sällan problem med att luckra upp försvarslås och ska vinna detta komfortabelt. Högst trolig etta.

2. Manchester City – West Ham 1
Manchester City sitter alltså i förarsätet och vid seger så säkrar “The Citizens” sin fjärde (!) raka ligatitel. Delad ära kommer av allt att döma inte räcka såvida Everton inte hjälper Pep Guardiolas manskap på traven vilket är osannolikt. Även här har vi väldigt svårt att se ett annat utfall än en hemmaseger. West Ham kommer att sluta nia i tabellen alldeles oavsett och det råder inga tvivel om att värdskapet kommer dominera matchbilden. Detta ska vara avgjort redan vid halvtidsvila – bergetta!

3. Liverpool – Wolverhampton 1
Våren har inte gått som planerat för Liverpool som inte bara har försvunnit från titelstriden i Premier League utan även blivit utslagna ur Europa League och FA-cupen. Tredjeplatsen är redan fastställd men det är trots allt Jürgen Klopps sista match som tränare och den får spelas hemma på Anfield. Ett känslosamt möte för tysken som säkerligen vill avsluta sejouren med en seger. Merseysideklubben har med det sagt endast vunnit en av de senaste fyra omgångarna där värdskapets försvarsspel har lämnat en del att önska. Ettan är trolig men i jakt på högre utdelning så plockar vi fram garderingspennan.

4. Brentford – Newcastle 2
Newcastle tappade sjätteplatsen i och med onsdagens nederlag mot Manchester United. Skatorna behöver således besegra Brentford för att ha möjligheten att återta Europaplatsen från Chelsea som i sin tur behöver förlora mot Bournemouth. Sjundeplatsen kan potentiellt utmynna i Europaspel ska sägas, beroende på hur FA-cupfinalen slutar. Brentford gör en rätt så svag säsong men till arrangörens försvar så har skador och Ivan Toneys åtta månader långa avstängning ställt till det för Thomas Franks adepter. Truppläget har sett bättre ut mot slutet och då har även resultaten förbättrats. Arrangören är generellt sett svårslagna i sin hemmaborg och även om de svartvita har mer att spela för så blickar vi gärna brett i västra London.

5. Brighton – Manchester United 1
Manchester United tog en moralhöjande seger hemma mot Newcastle tidigare under veckan där Amad Diallo imponerade. Ivorianen blev både målskytt och assistmakare i sin blott andra Premier League-start för säsongen och har säkerligen spelat till sig en plats i söndagens startelva. “The Red Devils” fortsätter dock att läcka bakåt där Andre Onana inte har fått hålla nollan intakt på drygt två månader. Det lär han inte heller göra på AmEx Stadium. Brighton vann höstens vändande möte på Old Trafford vilket var rättvist och ska återigen ses med toppchans. Ettan inleder, tvåan följer på större system.

6. Chelsea – Bournemouth 1
Chelsea är i gott slag med fyra raka segrar i bagaget och har just tagit kommando över sjätteplatsen. En poäng krävs för att säkra Europaspel nästa säsong och det får betraktas som sannolikt men vi har fortfarande svårt att lita fullt ut på Mauricio Pochettinos manskap. Segrarna mot Nottingham och Brighton var med darr på ribban och Bournemouth har visat prov på en hög högstanivå med målfarlige Dominic Solanke i spetsen. Strecka från vänster, gärna hela vägen.

7. Sheffield United – Tottenham 2
Tottenham har förlorat fem av de senaste sex omgångarna men det är inga dåliga klubbar som Spurs har torskat mot under denna period. Söndagens uppgift är desto enklare när tabelljumbon Sheffield United ska besökas och här ska Ange Postecoglous manskap givetvis inte lämna tomhänta. Arrangören har varit ligans i särklass sämsta lag och det har sett väldigt glanslöst ut mot slutet där “The Blades” står noterade för 13 raka utan seger varav sex nederlag i följd. Med X2 så sitter vi tryggt i South Yorkshire.

8. Crystal Palace – Aston Villa 1
Crystal Palace har gått från klarhet till klarhet med Oliver Glasner vid rodret och Örnarna har varit riktigt bra under säsongsavslutningen. Arrangören har vunnit fem av de senaste sex omgångarna och har bland annat besegrat Liverpool, Newcastle och Manchester United under denna period. Värdskapet har varit riktigt bra på offensiv väg där trojkan Eze, Olise och Mateta imponerar stort. Aston Villa gör i sin helhet en väldigt fin säsong men dagsformen är desto sämre och med Champions League-platsen redan säkrad så tror vi att Birmingham-klubben får det tufft i huvudstaden. Spikettan kittlar kring 50 prollar.

9. Luton – Fulham 2
Luton har kämpat tappert och vem vet hur tabellen hade sett ut vid det här laget om “The Hatters” inte hade åkt på så många skador under våren. Rob Edwards manskap inledde ju kalenderåret så himla fint men med en så pass begränsad trupp så är det svårt att vara konkurrenskraftiga när tongivande spelare som Lokonga och Adebayo går sönder. De defensiva bristerna har givetvis inte underlättat i jakten på ett nytt kontrakt där arrangören inte har hållit nollan intakt sedan januari månad. Fulham hade som väntat inte mycket att säga till om mot Manchester City senast men stod dessförinnan upp väl mot Crystal Palace och Brentford. Tvåan är ett spikalternativ kring 40 procent.

10. Burnley – Nottingham X
Bataljen på Turf Moor kunde ha blivit en riktig rysare om Burnley hade besegrat Tottenham förra helgen men Vincent Kompanys manskap tappade sin 1-0-ledning och förlorade i slutändan med 2-1. Det står således klart att “The Clarets” återvänder till The Championship nästa säsong. Nottingham sitter i praktiken säkert och behöver egentligen bara fokusera på att hålla siffrorna nere i Lancashire. Krysset är en vettig utgång i detta svårsiade möte men täck gärna upp på båda flanker.

11. Inter – Lazio 1
Inter har fullständigt dominerat Serie A denna säsong och även med titeln säkrad så bjuder Simone Inzaghis adepter allt som oftast på solida prestationer. De blåsvarta har med det sagt förlorat mot Sassuolo i närtid och ett formstarkt Lazio ska absolut inte ses utan chans på San Siro. Gästerna har fått sig ett lyft sedan Igor Tudor tog över rodret och med 13 poäng från de senaste fem omgångarna så har Örnarna kopplat ett järngrepp om den ena Europa League-biljetten men än är den inte säkrad. Motivationsfaktorn talar i gästernas favör och då ser den rensande högersidan inte så tokig ut. Vi helgarderar!

12. Real Betis – Real Sociedad X
Viktiga poäng står på spel på Estadio Benito Villamarin. Dessa antagonister gör upp om sjätteplatsen i La Liga vilket kommer att rendera i en Europa League-biljett. Real Sociedad sitter för närvarande i förarsätet med en poäng mer och behöver undvika nederlag i Andalusien för att så även ska vara fallet inför den sista omgången. Arrangörens poängtapp borta mot Las Palmas senast var en rejäl missräkning och för att strö salt på såret så klev formstarke Isco av med en allvarligare skada i den matchen. De grönvita är ett betydligt sämre fotbollslag utan sin kreatör och 32-åringens frånvaro lär vara påtaglig när de bortastarka baskerna kommer på besök. X2!

13. Lille – Nice 1
Nice är inte längre med i racet om Champions League-platserna och kommer sluta femma oavsett utfall i den sista omgången. Lille och Brest gör istället upp om vem som tar sig raka vägen till gruppspelsfasen och vem som får kvala. Med 58 poäng vardera så är det sannolikt målskillnad som kommer att avgöra där LOSC har en något bättre målskillnad inför den sista omgången. Arrangören behöver potentiellt vinna med mer än uddamålet för att behålla tredjeplatsen och med rådande förutsättningar så är det fullt möjligt att de blåröda löser just det. Spiketta!

Kassaskåpet! Manchester City
Detta är inte första gången som Manchester City ska avgöra en titelstrid i den sista omgången. Med Pep Guardiola vid rodret så har det skett vid två tillfällen och “The Citizens” har hållit nerverna i styr båda gångerna. De himmelsblåa var illa ute mot Aston Villa för två år sedan men detta torde bli en enklare resa.

Varningen! Lazio
Lazio har imponerat på oss sedan Igor Tudor tog över rodret. Örnarna är på god väg att säkra en Europa League-biljett och vi utesluter inte att Romklubben löser det mot Inter som redan har säkrat Scudetton. Tvåan rensar fint bland kupongerna!

144 rader
1. Arsenal – Everton 1
2. Man City – West Ham 1
3. Liverpool – Wolves 1 X
4. Brentford – Newcastle 2
5. Brighton – Man United 1
6. Chelsea – Bournemouth 1 X
7. Sheffield U – Tottenham X 2
8. Crystal P – Aston Villa 1
9. Luton – Fulham 2
10. Burnley – Nottingham 1 X 2
11. Inter – Lazio 1 X 2
12. Real Betis – Sociedad X 2
13. Lille – Nice 1
1296 rader
1. Arsenal – Everton 1
2. Man City – West Ham 1
3. Liverpool – Wolves 1 X 2
4. Brentford – Newcastle 2
5. Brighton – Man United 1 2
6. Chelsea – Bournemouth 1 X 2
7. Sheffield U – Tottenham X 2
8. Crystal P – Aston Villa 1
9. Luton – Fulham X 2
10. Burnley – Nottingham 1 X 2
11. Inter – Lazio 1 X 2
12. Real Betis – Sociedad X 2
13. Lille – Nice 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100