Stryktipset tips lördag 6 januari 2024

Det blåser upp till lördag igen och på helgens Stryktips är det FA-cupen som gäller för hela slanten. 13 matcher med många stora favoriter ska bemästras i jakten på 13 rätt och vi har gjort grovjobbet för att ge er de bästa dragen. Häng med i analysen för att ta reda på vilka det är!

Spelstopp 15:59

1. Chelsea – Preston 1
Kupongens oddsmässigt största favorit är också den mest befogade. Chelsea har byggt självförtroende efter två raka segrar mot Crystal Palace och Luton där spelare som Palmer, Madueke och Gallagher har stuckit ut. Trion lär vara tilltänkta för startelvan i kommande veckas Ligacup-semifinal, men trots det ska Chelsea bara vara för bra för Preston. The Lilywhites går tungt i The Championship där gästerna dessutom har överpresterat sin underliggande statistik. På Stamford Bridge spelar det ingen roll hur de liljevita presterar. Pochettinos gäng vinner ändå. Spikad etta.

2. Blackburn – Cambridge X
Jon Dahl Tomasson får för närvarande ingenting att stämma i sitt Blackburn. Rovers har bara skrapat ihop en poäng på de fem senaste i The Championship där tåget börjar röra på sig i kampen om topp 6. Ska de blåvita hänga med på detsamma har de troligen inte råd med ett äventyr i FA-cupen. Cambridge har åstadkommit skrällar i denna turnering – 1-0 mot Newcastle – förut och med hänsyn till Blackburns rådande formsvacka vill vi inte räkna bort gästerna här heller. Särskilt inte när Tomassons defensiv ser mer än lovligt virrig ut. Bredmålning önskas på Ewood Park.

3. Stoke – Brighton 2
Brighton är ett av många lag i Premier League som lider av ett tufft truppläge. Mitoma, March och Adingra är några av pjäserna som fattas för Roberto De Zerbi, men italienaren har samtidigt gjort sig själv en tjänst genom att implementera ett väldigt tydligt spelsätt. Det gör The Seagulls mindre sårbara vid rotationer. Stoke har som bekant nytt blod på tränarbänken i form av Steven Schumacher, men så här långt har prestationsnivån inte höjts på anmärkningsvärt vis. Spelare för spelare är The Potters ett klart sämre lag än Brighton som ska ses med vettig vinstchans i Stoke-on-Trent. Tvåan spikas till fin procent.

4. Middlesbrough – Aston Villa 2
Redan nästa vecka väntar en av två Ligacup-semifinaler mot Chelsea för Middlesbrough. Michael Carrick har således en tyngre match runt hörnet att ta hänsyn till samtidigt som engelsmannens truppläge är allt annat än optimalt. Personalstyrkan är mer fulltalig hos Aston Villa där Unai Emery är en erkänt stark cuptränare. Spanjoren och dennes Villa har dock varit svaga på bortaplan där den högt stående backlinjen blir blottad gång efter annan. Given är tvåan inte, men X2 bör trots allt klara sig till grön bock.

5. QPR – Bournemouth 2
Loftus Road hyser en spansk duell på tränarbänken där Martí Cifuentes går upp mot Andoni Iraola. Till en början såg Hammarbys gamla bas ut att ha fått ordning på The Hoops, men den senaste tiden har varken prestationer eller resultat gått värdarnas väg. Trenden bryts troligen inte heller denna lördag. Bournemouth är förvandlade i Premier League där spelartruppen tagit till sig Iraolas filosofi på allvar. Offensiven flyger stundtals fram och vid händelse av en ansenlig insats är The Cherries minst ett nummer för stora för QPR. Tvåan spikas till sund procent.

6. Hull – Birmingham 1
Hull blandar och ger i The Championship där hemmaspelet håller mer än godkänd nivå. Lyckas Liam Rosenior skruva upp nivån på främmande gräs blir “Tigrarna” att räkna med under våren och det råder inget snack om att ettan går först i FA-cupen mot Birmingham. Gästerna har med det sagt brutit med Wayne Rooney och effekten av detta ska inte räknas bort hur som helst. The Blues kan en hel del i sina bästa stunder och i en troligen målrik fight gillas tvåan på större system. Ettan först, tvåan sedan.

7. Sheffield Wednesday – Cardiff 1
Sheffield Wednesday och Cardiff stötte på varandra på Hillsborough under lillejulafton. Trots att de förstnämnda dominerade matchbilden kunde walesarna vända hem med hela kakan, men denna lördag tror vi på revansch för de hemmahörande. Sedan Danny Röhl tog över skutan har The Owls visat större kunnande än Cardiff som rent prestationsmässigt är svaga för stunden. När trivselfaktorn dessutom är normalt högre hemma i draklandet blir det respass ur FA-cupen för gästerna. Ettan spikas till förträfflig procent.

8. Norwich – Bristol Rovers X
När lag från högre divisioner tar sig an lägre rankade motstånd är spelsättet en faktor som ofta väger tungt. Sett till Norwichs offensiv skulle The Canaries kunna slarvsylta av Bristol Rovers, men möjlig rotation samt en usel defensiv är faktorer som gör de gulgröna till en favorit i fara. Bristol Rovers gör det bra i League One och kommer med ett helt annat självförtroende än Norwich till denna uppgift. Tipparna blundar för detta när ettan streckas på i rask takt, men här lockas vi av garderingar. Gärna hela spannet i hopp om en knall.

9. Southampton – Walsall X
Att spika av båda kupongens megafavoriter kommer inte på tal. Chelsea har lämnats allena men Southampton är en drake som vi väljer att gardera. 18 raka omgångar utan förlust är vansinnigt starka papper i The Championship, men när Martin troligtvis roterar i FA-cupen vill vi inte lägga alla ägg i The Saints korg. Walsall kommer från tre raka segrar med totalt 11-2(!) i League Two och kommer att ta sig an denna uppgift med stor inspiration. Lyckas gästerna pricka rätt i sina omställningar går det att såra Southampton. Helgardering och maffigt skrälljobb blir vår rek.

10. Swansea – Morecambe 1
Swansea har haft en motig säsong i The Championship. Walesarna har den senaste tiden sökt efter en ny tränare sedan Michael Duff fick sparken och valet ser ut att landa på spännande Luke Williams från Notts County. Än så länge är ingenting klart, men trots att “Svanarna” står utan permanent tränare är Morecambe ett hinder som enkelt ska kunna passeras i FA-cupen. Gästerna från League Two ståtar med fyra raka utan seger där åtta insläppta mål på mötena med MK Dons samt Notts County skvallrar om en skakig defensiv. Det bör även Swansea kunna utnyttja. Ettan är en solid singel.

11. Newport – Eastleigh 1
Newport är ett lag som förpliktigar i FA-cupen. För tre år sedan spelade walesarna 1-1 mot Brighton i samma turnering och även om mycket hänt sedan dess hoppas fansen på ytterligare ett äventyr denna vinter. Eastleigh är ett lag som värdarna ska kunna besegra, men gästerna från National League har samtidigt en positiv vinter bakom sig så här långt. När ingenting finns att förlora i draklandet litar vi inte gärna på ett betrott Newport. Åtminstone inte på större system. Ettan går först, tvåan hänger med därefter.

12. Gillingham – Sheffield United 1
Sheffield United har det tufft i Premier League där Wilders kompani fightas för att hänga kvar. Om det ska bli möjligt har The Blades troligen inte råd med ett äventyr i FA-cupen. Framför allt inte när försvarsleden – bland annat Egan och Basham saknas – dras med skador. Gillingham gör det bra med små medel i League Two och här kommer värdarna att få matchbilden spelad rakt i händerna. Sheffield United trivs inte som spelförande lag och nivåskillnaden till trots kan vi inte blunda för den trevliga vänstersidan. 1X är ett oerhört spänstigt val. Avslag på tvåan!

13. Watford – Chesterfield X
Kupongen går i mål på Vicarage Road där Watford tar sig an Chesterfield. De sistnämnda befinner sig i National League, men rent spelmässigt finns definitivt kunnande för att ta sig upp i League Two. Här kan Chesterfield dessutom luta sig mot att de inte har någonting att förlora. Watford har en tendens att vika ned sig med jämna mellanrum vilket bevisats mot slutet. Tre raka utan seger och åtta insläppta mål rättfärdigar inte det kraftiga procentuella förtroendet som ges av tipparna. Gardera för skrälljobb i London!

Kassaskåpet! Bournemouth
Bournemouth har verkligen höjt sig i Premier League och ska av bara farten kunna såga sig igenom QPR på Loftus Road. Cifuentes förlorar hjärnornas kamp mot Iraola.

Varningen! Gillingham
Ett Sheffield United utan självförtroende i spelförande kostym är inte mycket att lita på. När gästerna blir betrodda borta mot Gillingham lockas vi av att gå emot. 1X gillas skarpt.

144 rader
1. Chelsea – Preston 1
2. Blackburn – Cambridge 1 2
3. Stoke – Brighton 2
4. Mboro – Aston Villa X 2
5. QPR – Bournemouth 2
6. Hull – Birmingham 1
7. Sheffield W – Cardiff 1
8. Norwich – Bristol R 1 X 2
9. Southampton – Walsall 1 X
10. Swansea – Morecambe 1
11. Newport – Eastleigh 1
12. Gillingham – Sheffield U 1 X
13. Watford – Chesterfield 1 X 2
1296 rader
1. Chelsea – Preston 1
2. Blackburn – Cambridge 1 X 2
3. Stoke – Brighton 2
4. Mboro – Aston Villa X 2
5. QPR – Bournemouth 2
6. Hull – Birmingham 1 2
7. Sheffield W – Cardiff 1
8. Norwich – Bristol R 1 X 2
9. Southampton – Walsall 1 X 2
10. Swansea – Morecambe 1
11. Newport – Eastleigh 1 2
12. Gillingham – Sheffield U 1 X
13. Watford – Chesterfield 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100