Stryktipset tips lördag 18 november 2023

League One och League Two dominerar lördagens Stryktips vars känsla förs tillbaka till gamla tider. Swindon är bland annat ett lag som ska analyseras. EM-kvalet och en vänskapslandskamp från Berlin finns också med i leken där vi jagar 13 gröna bockar. Häng med på resan!

Spelstopp 15:59

1. Nederländerna – Irland 1
Irland har en spännande generation på gång men har inte alls fått utväxling under Stephen Kennys styre. Den pragmatiska fotbollen passar illa när gästernas styrka ligger i offensiven och för att få generationen att blomma ut behövs ett skifte på förbundskaptensposten. Nederländerna står i sin tur och stampar under Koemans vingar, men Oranje har åtminstone toppchans att kunna nå EM. Trots avbräck som de Jong, Aké och Depay ska de hemmahörande kunna ta tag i detta från start och vinna komfortabelt. Spikettan är odiskutabel.

2. Israel – Rumänien 1
Israel visade prov på stor moral när de kvitterade i slutskedet mot Schweiz. Med tanke på de hemska omständigheterna som råder tvingas Zahavi och company att ta sig an Rumänien i Ungern. Det är en nackdel men rumänerna är å andra sidan inte ett landslag det slår gnistor om. Defensiven är stabil men så länge de gulklädda inte får omställningar att spela på händer inte mycket i offensiv riktning. Israels moral kan räcka långt och här gillas 1X klart mest. Tvåan känns avslagen när Rumänien klarar sig till EM vid händelse av en poäng.

3. Schweiz – Kosovo 1
Schweiz har fortfarande EM-biljetten i egna händer trots att fyra oavgjorda på åtta försök i en svag grupp är allt annat än imponerande. Förlustnollan är dock intakt och så länge Xhaka med kamrater står för en ansenlig prestation mot Kosovo ska det kunna gå vägen. Gästerna saknar Rrahmani, Zhegrova samt Muriqi vilket innebär att landets tre bästa spelare inte finns med. Det är långt ifrån optimalt och mot ett lag av Schweiz kaliber ska Kosovo normalt ha väldigt lite att sätta emot. Ettan är en högaktuell spik.

4. Tyskland – Turkiet 1
Halvt rivalmöte mellan två länder som kommer att delta i EM nästa sommar. Tyskland är redan där i egenskap av värdnation och här vänder Nagelsmann för första gången hem efter att ha tagit över som förbundskapten. Den första samlingen var godkänd och efter att den tyska varit svältfödd på ansenliga prestationer mot slutet bör Nagelsmann ta detta på största allvar. Musiala finns inte med, men Turkiet får likväl finna sig i att slå ur underläge. Montella säkrade gästernas EM-biljett via två segrar i föregående samling, men här blir det tufft emot. Ettan går först, gardera i samråd med plånboken.

5. Blackpool – Shrewsbury 1
Blackpool räckte inte till i The Championship i fjol. The Seasiders trillade som bekant ur andraligan inför den här säsongen, men sköter de orangeklädda sina kort rätt finns alla möjligheter att göra sejouren i League One till en ettårig sådan. Hemma på sydkusten är Blackpool erkänt starka och sett till Expected Points skiljer det väldigt mycket mellan värdarna och Shrewsbury. Gästerna kommer från en inspirerande vändning mot Reading, men lördagens kombattanter är något annat. Ettan är en stabil spik att luta sig mot.

6. Stevenage – Lincoln X
Stevenage har gjort det väldigt bra som nykomlingar i League One. Pågarna från Hertfordshire har gasat hela vägen till en playoff-plats, men förr eller senare är en motigare period att vänta. Bara tre vinster på åtta hemmamatcher är ett klent facit och mot ett skickligt Lincoln går Stevenage inte säkra. Gästerna har underpresterat sina underliggande siffror och när tipparna riskerar att fastna för tabellen bjuder X2 på spelvärde. Alla tecken nyttjas i en på förhand ganska oviss kamp.

7. Accrington Stanley – Wrexham 1
Wrexham går starkt i League Two efter att i fjol ha slagit poängrekord i National League. Poplaget från Wales har en slagkraftig offensiv, men i de bakre leden lämnas alldeles för mycket till slumpen. Med tanke på den mediala uppmärksamhet som Wrexham ges är det heller inte förvånande att de går hem hos det svenska folket. Accrington Stanley ska dock inte underskattas. Sett till Expected Points skiljer det inte alltför mycket mellan dessa lag och hemmaplansfördelen ska verkligen inte glömmas bort. Accy Stanley har en möjlig matchvinnare i Andrews som kan sänka Wrexham på egen hand. Spelvärda 1X prioriteras.

8. Barrow – Crawley 2
Blott tre förluster efter 17 omgångar har lett till en playoff-plats för Barrow. Den underliggande statistiken slår dock ner på de hemmahörande som förr snarare än senare går en motreaktion till mötes. När ettan övervärderas tar vi höjd för att den kan komma denna lördag. Crawley är ett lag som blandar och ger, men med den förmodade matchbilden i åtanke bör gästerna gilla förutsättningarna i Barrow-in-Furness. Orsi-Dadomo är en pjäs med näsa för mål och han behöver Barrow se upp med. Dryga 60 procent på ettan är föga intressant – X2!

9. Forest Green – Grimsby 1
Forest Green rasade ur League One med dunder och brak. Eländet har fortsatt i League Two där miljövetarna befinner sig på nedflyttningsplats inför lördagens möte med Grimsby. Troy Deeney är dessutom avstängd, men det ska raskt påpekas att värdarna förtjänat mer än vad tabellen och resultaten visar. Grimsby är också ett bottenlag, men även om Forest Greens defensiv läcker kommer gästerna att få det tufft emot på The New Lawn. Är det någonstans det ska vända för Duncan Fergusons gamla lag är det här. Ettan går först.

10. Gillingham – Salford X
Salford imponerade stort i FA-cupen där de höll jämna steg med Peterborough – topplag i League One – över 180 minuter. Kan gästerna prestera på samma nivå när de tar sig an Gillingham på bortaplan är den betrodda ettan definitivt en favorit i fara. The Gills har tre förluster på sina fyra senaste tävlingsmatcher där offensiven lämnat en hel del att önska. Med det i åtanke går det inte att lägga alla ägg i den vänstra korgen. Helgardera och håll en tumme för den spelvärda högersidan. Gärna tvåan.

11. Harrogate – Swindon 2
Harrogate sladdar på den nedre halvan i League Two där värdarna tycks helt oförmögna till kontinuerliga prestationer. 7-1-9 är en hårresande resultatrad och enligt underliggande statistik är Harrogates nivå inte högre än så här. Swindon kan däremot betydligt mer än vad de hittills har visat. Det forna Premier League-laget har en vass poängspelare i Jake Young som har en förmåga att kunna avgöra matcher på egen hand. Swindon har haft marginalerna emot sig ett bra tag, men här ges en ypperlig möjlighet att vända på skutan. Tvåan sticker ut som en dold spik!

12. Mansfield – Newport X
Mansfield var nära att ta klivet upp i League One i fjol. Värdarna föll på det berömda målsnöret, men efter 16(!) raka omgångar utan förlust tycks det här vara säsongen då det är dags för uppflyttning. Defensiven är väldigt stabil och det ska till något extra för att Newport ska få med sig något från Nottinghamshire denna lördag. Med det sagt kan ettan inte köpas till vilken procent som helst. Gästerna från Wales har rest sig mot slutet och med en på förhand passande matchbild framför sig vill vi inte stänga dörren för den väldigt rensande högersidan. Här går vi för de stora pengarna – alla tecken!

13. Sutton – Tranmere 1
Tranmere har förlorat alla åtta bortamatcher sedan säsongen drog igång. Uselheten utanför Liverpool är remarkabel och så länge Rovers inte får ordning på prestationerna på främmande mark blir det oerhört svårt att lämna bottenstriden. Sutton är inte heller ett lag det slår gnistor om, men här ska värdarna åtminstone kunna dra nytta av hemmaplansfördelen. Tranmere var i farten i FA-cupen i veckan och får således några dagars färre vila. Det gör utgångsettan till en sund sådan.

Kassaskåpet! Nederländerna
Nederländerna har haft ett hackigt EM-kval, men när biljetten kan säkras hemma i Amsterdam görs inga misstag mot Irland. Ettan är gjuten i betong.

Varningen! Crawley
Barrow har haft marginalerna på sin sida mot slutet och går inte säkra mot ett skickligt Crawley. När högersidan undervärderas är X2 ett måste.

144 rader
1. Nederländerna – Irland 1
2. Israel – Rumänien 1 X
3. Schweiz – Kosovo 1
4. Tyskland – Turkiet 1
5. Blackpool – Shrewsbury 1
6. Stevenage – Lincoln 1 X 2
7. Accrington – Wrexham 1 X
8. Barrow – Crawley X 2
9. Forest Green – Grimsby 1
10. Gillingham – Salford 1 X 2
11. Harrogate – Swindon 2
12. Mansfield – Newport 1 X
13. Sutton – Tranmere 1
1296 rader
1. Nederländerna – Irland 1
2. Israel – Rumänien 1 X
3. Schweiz – Kosovo 1
4. Tyskland – Turkiet 1 X
5. Blackpool – Shrewsbury 1
6. Stevenage – Lincoln 1 X 2
7. Accrington – Wrexham 1 X 2
8. Barrow – Crawley X 2
9. Forest Green – Grimsby 1 2
10. Gillingham – Salford 1 X 2
11. Harrogate – Swindon 2
12. Mansfield – Newport 1 X 2
13. Sutton – Tranmere 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100