Stryktipset tips lördag 18 mars 2023

Tips-SM når vägs ände denna lördag och med 16 miljoner i jackpot är det en salig kupong vi har att göra med. Manchester City blir av förklarliga skäl enorma favoriter i FA-cupen men i övrigt finns flera fällbara favoriter. Premier League och The Championship står för merparten av underhållningen. Let’s go!

Spelstopp 15:59

1. Chelsea – Everton 1
Graham Potter och dennes Chelsea har ryckt upp sig mot slutet via tre raka segrar i alla tävlingar. Enzo Fernández har visat sig vara en kanonförstärkning på mittfältet som tillsammans med Havertz och Chilwell ger de blåklädda starkt bett i sin offensiv. Defensiven är också den på plats och det kommer att krävas mycket av Everton för att hänga med i svängarna på Stamford Bridge. Calvert-Lewin tränar fortfarande inte med laget och Sean Dyches gäng ska vara glada över de tre poängen mot Brentford. The Toffees förlorade xG klart och får finna sig i att slå ur större underläge i London. Ettan är trolig, krysset kan övervägas som säkerhetsbälte.

2. Southampton – Tottenham X
Efter uttåget ur Champions League kvarstår bara kampen om Champions League-platserna för Tottenham. Med Harry Kane på topp är Spurs en obehaglig motståndare men spelmässigt ser det inget vidare ut för Contes mannar. Mot ett desperat Southampton blir det därför svårt att ställa sig bakom den betrodda tvåan. The Saints kommer närmast från 0-2 i baken mot Brentford men dessförinnan var 0-0 mot Manchester United en bedrift som torde innebära att det fortfarande finns självförtroende hos de rödvita. Värdarna har bara torskat ett av de tre senaste inbördes mötena och ska inte räknas bort här heller. Måla tvärs över och jobba in minst en hemmapinne.

3. Brentford – Leicester X
Brentford reste sig snabbt efter förlusten mot Everton när Southampton betvingades med 2-0. Thomas Franks gäng är fortfarande en het potatis i jakten på Europaplatserna, men här blir också det västliga favoritskapet väl tilltaget. Leicester har haft stora problem i sin defensiv men lyckas gästerna stänga ner Ivan Toney är mycket vunnet. Maddison och Iheanacho kan hitta på mycket åt andra hållet och när spelvärde finns att skörda till höger lockar X2 allra mest i London. Den försiktige tar med alla tecken på större systembyggen.

4. Wolverhampton – Leeds 2
Att Wolverhampton är spelmässigt förbättrade under Julen Lopetegui är uppenbart. Det spelar dock föga roll när “Vargarna” har förtvivlat svårt att nå trepoängare. Avsaknaden av en målskytt är huvudanledningen till detta och säkra går definitivt inte värdarna när ett defensivt förbättrat Leeds kommer på besök. Javi Gracia har stramat åt de bakre leden hos gästerna som imponerade i 2-2-matchen mot Brighton. Lyckas Gracia vinna den taktiska spanska kampen mot Lopetegui står hans adepter absolut inte utan chans på Molineux. Bamford är en möjlig gubben i lådan för de vitklädda vars procent faller oss i smaken. X2 är en fräck lösning.

5. Aston Villa – Bournemouth X
Efter mängder av insläppta mål har Unai Emery äntligen lyckats skruva åt Aston Villas defensiv. Bara ett insläppt mål på de tre senaste är starka papper, men värdarna har med det sagt haft marginalerna med sig mot på pappret tacksamt motstånd. Bournemouth är ytterligare ett sådant men här tar vi höjd för att Fru Fortuna inte håller Villa i handen. Bournemouth imponerade i 1-0-segern mot Liverpool där Gary O’Neils matchplan fungerade till punkt och pricka. Senesi och Neto är viktiga pjäser i de bakre leden och framåt finns spets i bland andra Solanke, Billing och Ouattara. Den sistnämnda trion kan mycket väl vålla problem för opponenterna i Birmingham. Helgardera och håll en tumme för värdemässigt fina X2.

6. Manchester City – Burnley 1
Vincent Kompany skolades under Pep Guardiola och det belgaren gjort med Burnley är minst sagt imponerande. Väldigt snart har gästerna säkrat återkomsten till Premier League och på tal om återkomster blir Kompanys dito till Etihad ett välkommet sådant. På det gröna schackbrädet får dock gästerna stora problem. City visade sitt enorma kunnande mot RB Leipzig där en viss Haaland stod för inte mindre än fem mål. Kraftig rotation skulle inte förvåna från Peps sida men det räcker ändå till ett behagligt avancemang. Ettan är en given spik.

7. Blackpool – Coventry 2
Blackpools 6-1-seger mot Queens Park Rangers var både oväntad och välkommen i bottenstriden av The Championship. Precis allting gick The Seasiders väg men det ska inte dras för stora växlar på en enda ketchupeffekt. Värdarna är fortfarande ett klart sämre lag än Coventry och det skulle inte förvåna om veckans triumf innebär att tipparna ser till att gästerna hålls inom rimliga procentuella gränser. Viktor Gyökeres är en enorm x-faktor i The Sky Blues offensiv och som helhet ska de tillresta hållas ett snäpp högre än Blackpool trots nackdelen av bortaplan. Kan tvåan hålla sig i trakter omkring 45 procent är det en fullt godkänd spik.

8. Middlesbrough – Preston 1
Preston har skapat sig viss känning på en playoff-plats tack vare en lång period utan förluster. Två raka segrar vittnar om gryende form men det finns samtidigt uppenbar risk att gästernas positiva springande tar slut denna lördag. Middlesbrough är ett av ligans allra bäst lag under Michael Carricks ledning och resan till toppen är minst sagt imponerande. Spelmässigt ser Boro ut att vara redo för Premier League och i spelare som Akpom och Archer finns spets som inte motsvaras på andra sidan. Särskilt inte när målkungen Riis går skadad. Förmodat hård streckning till trots är ettan en het spikkandidat.

9. QPR – Birmingham 1
Queens Park Rangers 1-6-förlust mot Blackpool var hemsk ur precis varenda synvinkel. Gareth Ainsworth har fått en hemsk start på sitt äventyr hos de blåvita och bättring krävs om The Hoops inte ska dras in i striden om nytt kontrakt. Dykes, Adomah och Johansen är spelare som ska se till att det lyfter och nämnas bör att värdarna vann sin senaste hemmamatch mot Watford med 1-0. Birmingham är inget lag som skrämmer, särskilt inte på främmande mark där The Blues har spelmässigt stora bekymmer. 0-3 i baken mot Watford gjorde inte susen för självförtroendet och här slår Eustaces gäng ur underläge. Ettan först, krysset sedan.

10. Reading – Hull 2
Det är inte helt lätt att förstå sig på tipparnas favorisering av Reading när Hull kommer på besök. Paul Inces gäng har inte imponerat på ett bra tag, fyra raka förluster är svaga siffror och bara ett gjort mål under denna period innebär att det är dags att blicka österut på Madejski Stadium. Hull är normalt inget lag att hålla i handen på resande fot men här får “Tigrarna” en förmodat tacksam matchbild framför sig. Prestationen mot Burnley var värd betydligt mer än 1-3 i nacken och lyckas Rosenior motivera sina adepter till en liknande insats här är mycket vunnet. Spelvärdet till höger ska prioriteras! X2 gillas.

11. Rotherham – Cardiff X
Viktiga poäng står på spel på New York Stadium där Rotherham och Cardiff drabbar samman. Dessa aktörer ligger närmast nedflyttningsstrecket och att något av lagen öppnar upp sig denna lördag känns föga troligt. Cardiff agerar inte sällan solitt men offensiven slår det inga gnistor om. Viktor Johansson, nybliven landslagsman, ska således kunna spika igen där bak men svensken får troligen inte se sina anfallare briljera mot en tight kombattant. I en förmodat målsnål akt är krysset nära förestående. Ur en värdemässig synpunkt ska tvåan finnas med, men var inte blyg för att helgardera.

12. Stoke – Norwich 1
Stoke har rest sig på nio och med sju inspelade poäng på de tre senaste finns en liten, väldigt liten, chans att nå playoff. 1-1 mot Middlesbrough var en fin fjäder i hatten för Alex Neils gäng som ska kunna stå för ytterligare en stark insats när ett svajigt Norwich står på andra sidan. The Canaries har inte fått önskad effekt på anställningen av David Wagner, tyskens inträde till trots varierar fortfarande prestationerna alldeles för mycket. För att kunna nå playoff behöver de gulgröna gå för segern i Stoke-on-Trent och det kan onekligen straffa sig. Ettan är en fräck spikkandidat.

13. Sunderland – Luton 2
Rob Edwards och dennes Luton har spikat igen de bakre leden vid ett perfekt tillfälle. Fyra 1-0-segrar på de fem senaste är oerhört imponerande och när skickliga anfallsduon Adebayo/Morris finns att tillgå längst fram är gästerna en obehaglig motståndare att tas med. Sköter de tillresta sina kort rätt får Sunderland problem. The Black Cats mår inte som bäst just nu men i en inspirerande uppgift ska hemmaplan vägas in som en faktor. X2 ger en bra feeling men finns ekonomisk backning är det inte dumt att stoppa in hela spannet.

Kassaskåpet! Manchester City
Manchester City visade inte RB Leipzig någon pardon och inte heller Burnley missar den ljusblå motorsågen. Given spiketta på Etihad.

Varningen! Leeds
Leeds kämpar med sina poängplock men mot ett offensivt svagt Wolverhampton ska The Peacocks inte skojas bort. X2 är ett fint drag som rensar friskt.

144 rader
1. Chelsea – Everton 1
2. Southamp. – Tottenham 1 X 2
3. Brentford – Leicester X 2
4. Wolves – Leeds X 2
5. Aston Villa – Bournem. 1 X 2
6. Man City – Burnley 1
7. Blackpool – Coventry 2
8. Mboro – Preston 1
9. QPR – Birmingham 1
10. Reading – Hull 2
11. Rotherham – Cardiff X 2
12. Stoke – Norwich 1
13. Sunderland – Luton X 2
1296 rader
1. Chelsea – Everton 1
2. Southamp. – Tottenham 1 X 2
3. Brentford – Leicester 1 X 2
4. Wolves – Leeds X 2
5. Aston Villa – Bournem. 1 X 2
6. Man City – Burnley 1
7. Blackpool – Coventry 2
8. Mboro – Preston 1
9. QPR – Birmingham 1 X
10. Reading – Hull X 2
11. Rotherham – Cardiff 1 X 2
12. Stoke – Norwich 1
13. Sunderland – Luton X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100