Stryktipset tips lördag 16 september 2023

Den engelska fotbollen gör bejublad comeback på lördagens Stryktips. Sex härliga matcher från Premier League och en hel drös ovissa strider i The Championship är vad som står på menyn. Häng med i analysen för att ta del av våra bästa drag i jakten på 13 rätt!

Spelstopp 15:59

1. Newcastle – Brentford 1
Lagom till återstarten börjar Newcastles schema att vända till det bättre. Bara en seger på fyra matcher är knappast vad varken ledningen, Eddie Howe eller spelartruppen hade förväntat sig, men det ska sägas att motståndet var tuffast möjliga. Brentford blir inte heller en enkel nöt att knäcka, men hemma på St James’ Park är The Magpies samtidigt svåra att rå på. De rödvita gästerna har haft det tufft mot Newcastle i modern nutid och bör få så även denna gång. Lyckas Franks gäng lösa en pinne ska de vara nöjda. Spiketta eller 1X.

2. Manchester United – Brighton 1
Manchester United hade en svajig inledning och det har även svajat betänkligt i truppen. Erik ten Hag håller på med en utrensning som ledningen ställt till med och nederländaren kommer troligen att behöva ett eller två fönster till innan truppen behagar. Med det sagt är United starka hemma på Old Trafford där Rashford bör kunna såra Brightons svaga högerkant. Där har Roberto De Zerbi en akilleshäl, men å andra sidan är gästernas offensiv sylvass. Inget lag har skapat så många målchanser eller så hög xG som The Seagulls och den lågt streckade tvåan bör finnas med i leken. Ettan först, tvåan sedan.

3. West Ham – Manchester City 2
Spännande möte från London där West Ham fått en smakstart på säsongen. Försäljningen av Rice till trots har spelare som Ward-Prowse och Álvarez klivit in och visat att de minsann kan bilda ett lika starkt mittfält tillsammans med Paquetá. The Hammers har dock haft magisk utdelning så här långt och det finns onekligen fog för att tro på ändring mot Manchester City. Guardiola är tillbaka på tränarbänken men får klara sig utan De Bruyne och kanske även Stones samt Grealish. Är det någon trupp som klarar av avbräck likt dessa är det dock City. Tolv poäng av tolv möjliga trots ett inte klanderfritt spel vittnar om gästernas storhet. Här fortsätter de ljusblå på segrande väg. West Ham räcker inte till – spikad tvåa.

4. Tottenham – Sheffield United 1
Sheffield United har tillsammans med Luton sett ut som de två klart sämsta lagen i Premier League så här långt. The Blades höll förvisso siffrorna nere mot Manchester City, men det berodde snarare på att de regerande mästarna slarvade i sina avslut. Bortaplan är ett aber för de rödvita som får svårt att räcka till mot ett förbättrat Tottenham. Ange Postecoglou har vänt upp och ner på Spurs som numera spelar en fartfylld och offensiv fotboll. Maddison, Son och Solomon trivs med detta och det skulle inte förvåna om trion ser till att Sheffield United får lida i norra London. Odiskutabel etta.

5. Aston Villa – Crystal Palace X
Aston Villa avslutade fjolårssäsongen urstarkt och ljusglimtar har funnits även under inledningen av 2023/24. Emerys mannar är framför allt väldigt starka på Villa Park, men det ska också sägas att spanjorens defensiv stundtals varit direkt naiv. Att stå med en hög backlinje kan straffa sig mot alla lag och Crystal Palace är inget undantag. The Eagles har spets i bland annat Eze och Édouard som på egen hand kan riva upp Villas bakre led. Roy Hodgson förtjänar beröm för hur han tagit sig an sitt nygamla jobb och här ska Palace inte känna sig chanslösa. När ettan sticker iväg är det dags att dra öronen åt sig. Alla tecken och injobb av minst en bortapinne är rätt väg att gå.

6. Fulham – Luton X
Minderby från Craven Cottage där Fulham tar emot Luton. De sistnämndas inledning på säsongen har knappast lovat gott, men bara för att The Hatters står noterade för noll poäng betyder inte denna resa noll poäng per automatik. Särskilt inte mot ett sårbart Fulham. The Cottagers har stundtals visat upp en hädisk defensiv som vid inte mindre än tre av fyra tillfällen släppt till över 3,0 xGA. Det är inget annat än anskrämliga siffror. Agerar Silvas manskap med samma naivitet som tidigare kan även Luton åstadkomma saker på Craven Cottage. Den vänstervridna streckningen gillas inte. Helgardera och håll en tumme för högersidan.

7. Blackburn – Middlesbrough 2
Det ser ut att vara samma gamla Blackburn den här säsongen som det var i fjol. Jon Dahl Tomasson med adepter skötte sig mer än väl när Watford lades på rygg med 1-0 i London. I nästföljande ligamatch gick Rovers på pumpen med 0-3 mot Plymouth. Siffrorna motsvarade förvisso inte matchbilden, men värdarna tycks återigen ha svårt med kontinuiteten. Då ska ettan knappast nosa på några 50 procent. Middlesbrough är bättre än Blackburn sett till underliggande statistik och fortsätter Carrick och company på samma väg är det bara en tidsfråga innan det lossnar. Latte Lath behöver komma igång med målskyttet och här ser vi anfallaren som en potentiell matchvinnare. Oddsmarknaden vittnar om en vidöppen historia men det svenska folket går hårt åt ettan. Då tornar tvåan upp som en spelvärd chansspik för den vågade.

8. Bristol City – West Bromwich 1
Bristol City har tidigare gjort sig kända som ett raggargäng med hawaiifotboll som adelsmärke. Den tiden tycks dock vara förbi. The Robins spelar mycket mer disciplinerat den här säsongen och faktum är att värdarnas underliggande siffror för en gångs skull är i paritet med vad de presterat. Medan Pearsons gäng nosar på playoff ser West Bromwich desto sämre ut. Carlos Corberáns magi från tiden i Huddersfield tycks inte finnas kvar och The Baggies ser faktiskt inte ut att vara något annat än ett mittenlag till dags datum. Truppen besitter större kvaliteter än så, men innan det vänder för de blåvita blickar vi västerut. 1X först, om råd alla tecken.

9. Norwich – Stoke 2
Just när Norwich såg ut att ha tvättat bort stämpeln som ett ojämnt lag kom smällen. 1-2 i nacken borta mot Rotherham var inte rättvist, men de gulgröna lär samtidigt inte ha gått på uppehåll med boostat självförtroende. Trots det målas ettan upp som skyhög favorit när ett kapabelt Stoke gästar Carrow Road denna lördag. Så kan vi inte ha det. The Potters blandar och ger och står framför allt för sina bästa insatser hemma i Stoke-on-Trent. Att det fortsätter i samma stil är dock inte skrivet i sten och till kraftigt vänstervridna streck tror vi gärna på att gästerna mäktar med en stark prestation utanför hemtrakterna. Värdemässigt fina X2 räknas tidigt.

10. Preston – Plymouth 2
Preston gick på uppehåll som serieledare i The Championship. Det trodde inte många innan säsongen drog igång. Förmodligen inte ens Ryan Lowe. Tränaren har dock sett till att The Lilywhites fått med sig mängder av poäng, alldeles för många sett till prestationerna. Preston har sprungit med gudarna och det skulle inte alls förvåna om uppehållet gjort att formtoppen runnit de hemmahörande ur händerna. Sett till underliggande statistik är Plymouth på ungefär samma nivå som Preston. Steven Schumachers mannar har plockat poäng av betydligt bättre lag än lördagens motståndare och ska inte be om ursäkt för sin existens på Deepdale. Skrälläget gillas skarpt och det är bud på att lämna ettan därhän. X2 prioriteras.

11. QPR – Sunderland 2
Queens Park Rangers fick med sig en ruskigt skön viktoria när Middlesbrough besegrades med 2-0 innan uppehållet. Rättvist var dock segern inte och det ser alltjämt mörkt ut för optimisten Ainsworth och dennes mannar. Prestationsnivån måste höjas betänkligt om QPR ska ha i The Championship att göra även nästa säsong. Sunderland kommer definitivt att hålla sig kvar. The Black Cats underliggande siffror motsvarar ett topplag och i matchen mot Southampton visade gästerna varför. 5-0(!) var en styrkedemonstration utan dess like som lär ha givit en boost även inför denna drabbning. Mer spets finns hos gästerna som bör kunna trivas med den förmodade matchbilden. Tvåan är en spik som gillas.

12. Sheffield Wednesday – Ipswich X
Nykomlingsmöte från Hillsborough där vi inte är beredda att skriva under på Ipswichs stora favoritskap. The Tractor Boys förtjänar beröm för hur de tagit sig an The Championship, men nära två gånger pengarna och en bit över 50 procent rimmar inte med styrkeförhållandena dessa lag emellan. Sheffield Wednesday fick det inte alls att stämma i inledningen, men 0-0 mot Leeds innan uppehållet var ett fall framåt. Det finns risk att formtoppen runnit ur Ipswich som betraktas som en favorit i fara i stålstaden. Vi ser gärna att detta helgarderas så fort som möjligt.

13. Watford – Birmingham 1
Watford blandade i vanlig ordning och gav innan uppehållet. Valerién Ismaëls manskap visade dock höga höjder och kan familjen Pozzo för en gångs skull ge en tränare den tid som krävs är vi övertygade om att Ismaël är rätt man för jobbet. 3-3 mot Coventry var i viss mån imponerande och viktigt för Rajovic var att inleda med en doppietta. Har anfallaren en bra dag kan han sänka Birmingham på egen hand. The Blues flög i sin tur väldigt högt innan uppehållet. Eustaces mannar trivs som bäst när de slipper föra matchbilden, men även om det väntar på Vicarage Road är detta Watfords match att förlora. Strecka från vänster.

Kassaskåpet! Tottenham
Tottenham har bjudit på sprakande fotboll så här långt och hemma mot Sheffield United fortsätter festen. Gästerna räcker inte till. Oerhört stabil etta i London.

Varningen! Plymouth
Preston har överpresterat sin underliggande statistik så det räcker och blir över. Plymouth kan mycket väl få med sig något från Deepdale. X2 är guldtecken.

144 rader
1. Newcastle – Brentford 1
2. Man United – Brighton 1 2
3. West Ham – Man City 2
4. Tottenham – Sheff U 1
5. Aston Villa – Crystal P 1 X 2
6. Fulham – Luton 1 X 2
7. Blackburn – Mboro 2
8. Bristol City – West Brom 1
9. Norwich – Stoke X 2
10. Preston – Plymouth X 2
11. QPR – Sunderland 2
12. Sheffield W – Ipswich X 2
13. Watford – Birmingham 1
1296 rader
1. Newcastle – Brentford 1
2. Man United – Brighton 1 2
3. West Ham – Man City 2
4. Tottenham – Sheff U 1
5. Aston Villa – Crystal P 1 X 2
6. Fulham – Luton 1 X 2
7. Blackburn – Mboro 2
8. Bristol City – West Brom 1 X
9. Norwich – Stoke 1 X 2
10. Preston – Plymouth X 2
11. QPR – Sunderland 2
12. Sheffield W – Ipswich 1 X 2
13. Watford – Birmingham 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100