Stryktipset tips lördag 14 oktober 2023

11 miljoner i jackpot är en fet krydda till lördagens Stryktips. Tre EM-kvalmatcher och USA – Tyskland står för inledningen innan flyttlasset går till England. League One och League Two bjuder på en maffig avslutning som kulminerar i Wales. Ni hänger väl med på resan?

Spelstopp 15:59

1. Ungern – Serbien 2
De två bästa lagen i Grupp G går under lördagen i klinch i Budapest. Ungern lämnade Belgrad med en mäktig 2-1-seger i det vändande mötet, men sett till matchbilden ska Marco Rossis gäng vara nöjda som fick med sig hela kakan. Italienaren har gjort underverk med värdnationen, men i en match som Szoboszlai och company inte nödvändigtvis behöver vinna ska ettan inte sniffa på några 50 procent. Serbien har det starkare laget på det berömda pappret, detta trots att Vlahovic och Jovic saknas. Gästerna kan avgöra matcher på flera olika sätt och så länge de sköter defensiven finns god chans att ta revansch på Ungern. I en på förhand öppen tillställning lockar den överstreckade ettan föga. Perfekt läge att gå emot och spela X2 istället.

2. Slovenien – Finland X
Det är oerhört jämnt i toppen av Grupp H. Slovenien och Danmark toppar densamma en poäng före Finland och Kazakstan. Avgörandet kommer säkerligen att ske i den sista omgången och fram till dess blir hemmamatcherna av yppersta betydelse. Slovenien tar emot Finland hemma i Ljubljana, men trots publikstödet vill vi inte lägga alla ägg i värdarnas korg. Finland trivs som allra bäst när de slipper föra matchbilden och istället kan fokusera på omställningar. Källman, Pukki och Pohjanpalo kan alla såra slovenerna på egen hand. Helgardering och injobb av minst en bortapinne blir valet.

3. Bulgarien – Litauen X
Bulgarien är flera och åter flera mil från fornstora dagar. Dagens upplaga av värdnationen är inte i närheten av att motsvara gamla storspelare som Stoichkov och Stiliyan Petrov. Mladen Krstajic mannar står ännu utan seger i EM-kvalet och det är inte helt otänkbart att det förblir så fram till målgången i gruppspelet. Litauen låter som en på förhand vettig uppgift, men det ska snabbt nämnas att gästerna klarade delad pott (1-1) i det vändande mötet. Äventyret i den bulgariska huvudstaden blir svårare, men när ettan ser ut att sticka iväg måste man dra öronen åt sig. Alla tecken och skrälljobb är en vettig väg att gå.

4. USA – Tyskland 2
Vänskapslandskamp från Connecticut där USA strålar samman med Tyskland. För att vara en betydelselös match finns ändå många intressanta punkter att ringa in denna lördag. Julian Nagelsmanns debut är den tveklöst största. 36-åringen bör vara ruskigt revanschsugen efter ha fått sparken av Bayern München och Tysklands 2-1-seger mot Frankrike gör att det trots allt finns gott gry i truppen. Nagelsmann lär inte ha skruvat på alltför mycket inför denna fight, men vi räknar med att gästerna tar tag i taktpinnen. USA trivs i sin tur med att ligga lågt och spela på omställningar, men när skölden Adams saknas på mitten riskerar backlinjen att bli synad. Hemmaplan till trots får amerikanerna svårt att mäta sig med tyskarna. Tvåan gillas och spikas till sund procent.

5. Blackpool – Stevenage 2
Nykomlingsmöte från League One där Blackpool tar emot Stevenage. De förstnämnda kommer från degradering från The Championship och ännu har The Seasiders inte blivit varma i kläderna i tredjeligan. Tappet av Yates var tungt och även om Rhodes kunnat fylla luckan som målskytt erbjuder veteranen inte särskilt mycket i det uppställda spelet. På tal om just detta är Stevenage skickliga på att styra matchbilderna dit de vill. Boro behärskar konsten att föra en tillställning och trots sin egenskap som nykomling från League Two ska gästerna inte räknas bort på Bloomfield Road. Spelvärda X2 lockar mest och är ett möjligt drag.

6. Cambridge – Shrewsbury 1
Shrewsbury har haft en jobbig inledning i League One. Gästerna har bara mäktat med fem gjorda mål och att fyra av dessa fallit på hemmaplan säger en hel del om hur The Shrews agerar på resande fot. Cambridge skrämmer inte sett till tabellen, men prestationen senast mot Burton (1-2) lovade betydligt mer än noll poäng. När United får vända hem till universitetsstaden stiger motivationen och vi tycker att det våras för ett trendbrott. Shrewsburys svaga resande fortsätter däremot en vecka till. Ettan spikas trots viss överstreckning.

7. Carlisle – Leyton Orient 1
Dessa aktörer spelade i samma division (League Two) i fjol. Leyton Orient lade då beslag på förstaplatsen i fjärdeligan och har också inlett bäst den här säsongen. Gästerna är med det sagt inget lag som fixar trepoängare på beställning på bortaplan. 2-1 mot Reading var en rejäl urladdning och det skulle inte förvåna om en motreaktion ligger i korten på Brunton Park. Carlisle har underpresterat xPTS men fyra poäng på de två senaste skvallrar om gryende formtopp. 3-1 mot Bolton var ett styrkebesked och i kraft av hemmaplan vänds blickarna främst västerut. Gardera i samråd med plånboken.

8. Lincoln – Burton X
Inte mycket skiljer Lincoln och Burton åt vad gäller tabellen eller underliggande siffror. Ändå blir de förstnämnda uppmålade som ganska klara favoriter av både oddsmakare och poolspelare. Hemmaplan är förvisso en tung fördel, men när ett Burton som inte gått på pumpen i någon av sina fem senaste matcher kommer på besök väljer vi att rycka i handbromsen. Gästerna har tre raka segrar i inbördes möten och i vasse Powell finns en spelare som kan såra Lincoln på egen hand. Hela spannet rekommenderas redan på mindre system.

9. Crewe – Tranmere 2
Ett av kupongens trevligaste skrällägen tornar upp i Cheshire. Crewe är hemmahörandes i detta grevskap och trots två raka förluster – och sju insläppta mål – i alla tävlingar väljer tipparna att måla upp ettan till himlen. Då ska det också tilläggas att värdarna överpresterat Expected Points. Så kan vi inte ha det. Tranmere inledde säsongen svagt, men efter att Southamptons gamla bas, Nigel Adkins, tog över skutan har prestationsnivån höjts. Gästerna från hamnstaden bör kunna klättra ännu mer i tabellen och här bör spelvärda X2 prioriteras. X2 eller alla tecken.

10. Harrogate – Stockport 2
Stockport var snubblande nära på att ta sig upp i League One i fjol. Den gamla plantskolan föll på det berömda målsnöret, men tycks fast beslutna om att undvika samma fadäs i år. Sex raka vinster intygar detta och i 20-årige Barry finns ett namn för framtiden. Förvånande skulle det inte vara om han står som matchvinnare mot Harrogate. Värdföreningen blandar och ger – något raden 5-1-6 vittnar om – och besitter inte samma högstanivå som gästerna. Trots fördelen av hemmaplan tror vi att Stockport tar tag i taktpinnen och dominerar detta från början till slut. Tvåan är en solid spik även om den streckas hårt.

11. Walsall – Gillingham 1
Gillingham har vänt upp och ned på den dystra verkligheten från fjolåret. Då klarade sig The Gills precis kvar i League Two, den här säsongen parkerar gästerna in som tabelltrea. Beröm ska utdelas för scenförändringen, men man ska ha med sig att de tillresta haft magisk effektivitet. Bara elva gjorda mål på tolv matcher är inte ett snitt bördigt ett topplag. Walsall har det motigare på den undre halvan, men oävna är inte de hemmahörande. Draper är en spelare att hålla ögonen på och i den senaste hemmamatchen klarade Walsall 0-0 mot ett i grunden starkt Milton Keynes Dons. Kommer de upp i samma nivå här är mycket vunnet. Utgångsettan gillas till helt jämna streck. Potentiell chansspik.

12. AFC Wimbledon – Bradford 1
Efter ett par tuffa år ser AFC Wimbledon ut att ha prickat rätt den här säsongen. Londonlaget har bara förlorat en av tolv matcher och är med i den absoluta toppstriden. Sett till Expected Points borde The Dons toppa tabellen. Det finns således mer att kräma ur värdarna och Bradford på hemmaplan ska ses som en överkomlig uppgift. Tipparna håller dock med om detta. Gästerna sprattlar till titt som tätt och har två raka segrar i alla tävlingar i ryggsäcken. Ettan är trolig men garderingar övervägs med hänsyn till värdet.

13. Wrexham – Salford 1
Kändistätt i Wales där poplagen Wrexham och Salford drabbar samman. De förstnämnda slog i fjol poängrekord i National League och har visat att de hör hemma även i fjärdeligan. Anfallsduon Lee och Mullin kan åstadkomma väldigt mycket av väldigt lite och så länge Wrexham tätar sin defensiv ska de kunna tampas om ytterligare en uppflyttning. Salford är däremot i League Two för att stanna. Gästerna står förvisso noterade för tre raka segrar, men dessförinnan låg en hel drös förluster som en blöt filt över The Ammies. Oddsmarknaden ger Wrexham tydligt favoritskap och vi anser att det är befogat. Ettan sitter.

Kassaskåpet! Wrexham
Wrexham har snabbt gjort sig hemmastadda i League Two där walesarna är i toppen för att stanna. Salford håller inte samma nivå och får svårt att stå upp i Wales. Fin spiketta.

Varningen! Tranmere
Tranmere kan betydligt mer än vad de hittills har visat. När tipparna väljer att haussa upp Crewe till skyarna är det dags att vända på klacken. Spelvärda X2 gillas skarpt.

144 rader
1. Ungern – Serbien 2
2. Slovenien – Finland 1 X 2
3. Bulgarien – Litauen 1 X
4. USA – Tyskland 2
5. Blackpool – Stevenage X 2
6. Cambridge – Shrewsbury 1
7. Carlisle – Leyton Orient 1
8. Lincoln – Burton 1 X 2
9. Crewe – Tranmere X 2
10. Harrogate – Stockport 2
11. Walsall – Gillingham 1
12. Wimbledon – Bradford 1 2
13. Wrexham – Salford 1
1296 rader
1. Ungern – Serbien X 2
2. Slovenien – Finland 1 X 2
3. Bulgarien – Litauen 1 X 2
4. USA – Tyskland 2
5. Blackpool – Stevenage X 2
6. Cambridge – Shrewsbury 1
7. Carlisle – Leyton Orient 1 X
8. Lincoln – Burton 1 X 2
9. Crewe – Tranmere 1 X 2
10. Harrogate – Stockport 2
11. Walsall – Gillingham 1
12. Wimbledon – Bradford 1 2
13. Wrexham – Salford 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100