Stryktipset tips lördag 14 maj 2022

Lördagens Stryktips innehåller mängder av svensk fotboll när Allsvenskan, Ettan Norra och Ettan Södra ska synas i sömmarna. Serie A och Ligue 1 finns också med på kupongen som inleds av engelsk fotboll och en riktig smällkaramell från Wembley. Häng med på äventyret som startar med FA-cupfinalen!

Spelstopp 15:59

1. Chelsea – Liverpool 2
Rykande het FA-cupfinal från Wembley där Chelsea får finna sig i att slå ur underläge trots neutral plan. Tuchels gäng har successivt försämrat sig under våren samtidigt som Liverpool fortsatt köra gasen i botten. Flera spelare i de rödkläddas offensiva led visar toppform och ska kunna hota ett Chelsea som störs av interna stridigheter, men framför allt frågetecken för Kanté och Kovacic möjlighet till medverkan. Kommer ingen av dessa herrar till start påverkas det centrala mittfältet negativt. Det i kombination med att flera svajiga insatser radats upp under våren gör att detta är Liverpools titel att förlora. Håller sig tvåan i trakter runt 50 procent finns ingen anledning att leta garderingar på nationalarenan.

2. Sheffield United – Nottingham 1
Man vet att sommaren är nära när det vankas playoff i The Championship. Sheffield United formtoppade under vintern och var faktiskt på väg att missa playoff när prestationerna dalade under våren. Paul Heckingbottoms mannar repade dock mod och grejade topp 6, men det blir inte enkelt att brottas med Nottingham över två möten. Sherifferna har gått fram som en ångvält den senaste tiden och får definitivt klassas som laget att slå i detta playoff. Keinan Davis är ett frågetecken för gästerna som trots det ska kunna bjuda upp till dans i stålstaden. 1X går först, helst alla tecken på större system.

3. Mansfield – Northampton 1
Northampton avslutade League Two i rasande fart. 13 poäng på de fem senaste vittnar om detta, men i den sista omgången tappade förstaslipsen Roberts fattningen och såg rött mot Barrow. Utan sin ordinarie burväktare får The Cobblers ingen rolig lördag framför sig på One Call Stadium. Mansfield är hemmahörandes på denna arena och det var faktiskt bara Tranmere som var bättre i spelet på eget gräs under säsongens gång. Värdarnas styrka framför de egna fansen ska kunna bära långt även denna gång. Strecka från vänster i Nottinghamshire.

4. Sirius – Elfsborg X
Två aktörer med sina främsta styrkor i offensiven går i klinch på Studenternas. Sirius bröt en negativ trend när de slog Varberg med 2-0 på främmande gräs, men siffrorna var inte en avspegling av matchbilden. De blåsvarta släppte till farligt nära 2,0 i xG och behöver omgående skärpa till sin defensiv när Elfsborg står på andra sidan. Offensivt finns det med det sagt spets hos värdarna och Elfsborg är inget herrskap att lita på i de bakre leden. Jimmy Thelins framtunga gäng ska vara glada över poängen mot Djurgården (0-0) då boråsarna bjöd på både det ena och det tredje framför egen kasse. Här är frontmannen Per Frick dessutom avstängd. Tvåan är ändå troligast, men då den ser ut att streckas hårt är det inte fel att helgardera och jaga de stora pengarna. Alla tecken!

5. Hammarby TFF – Motala 1
Hammarby Talangfotbollsförening var bara målskillnad från att få kvala sig kvar i Ettan Norra i fjol. De orutinerade värdarna ser så här långt inte ut att ha lärt sig sin läxa. Bara en seger på de sex försök och blott fyra gjorda mål är ett kvitto på detta, men det går samtidigt inte att komma ifrån lördagens på förhand lämpliga uppgift. Motala har överraskat positivt i egenskap av nykomlingar, åtminstone i egen borg där gästerna gått rent. Bortaspelet har däremot gått åt skogen där noll poäng och totalt 1-8 i brakan är usla siffror. I en förmodat svängig tillställning är gubben (etta-tvåa) en vettig lösning.

6. Sylvia – IF Karlstad 2
Karlstad var en hårsmån från kval mot Superettan i fjol och hoppas vara med i toppen även den här säsongen. Värmlänningarna har inlett positivt med bara en förlust och är faktiskt det lag – tillsammans med Sandviken – som gjort flest mål så här långt. Speciella målskytten Oskar Alvers, fem pytsar, är en bidragande orsak till detta och målmakaren är en möjlig matchvinnare på Platinumcars Arena. Sylvia har hittills tagit lika många poäng som lördagens opponenter, men i det långa loppet råder det inget tu tal om att Karlstad är det starkare laget. Det bevisar gästerna denna eftermiddag. Tvåan spikas till trevlig procent.

7. GAIS – Lunds BK 1
GAIS har inlett Ettan Södra urstarkt och tycks ha lagt det mörka fjolåret bakom sig. Makrillarna gav Torn en lektion (5-1) i den senaste omgången där både Henriksson och Morris hittade nätet. Duon besitter stort individuellt kunnande och när det väntas storpublik på Gamla Ullevi ligger också en stark prestation i luften när Lunds BK kommer på visit. Skåningarna har tappat sin skyttekung Bohman till Olympic vilket gått ut över gästernas anfallsspel. Bara en viktoria på sex försök blir inte fler i den sjunde omgången. LBK – som trivs bättre på konstgräs – har inget att sätta emot. Ettan singlas trots hög streckning.

8. Falkenberg – Oskarshamn 2
Falkenberg gjorde inget större väsen av sig under övergångsfönstret. Inledningen på äventyret i Ettan Södra har också blivit därefter. Fyra nederlag på de fem senaste är dystra papper och värdarnas offensiv är tillsammans med ett par andra den sämsta i hela serien. Lyckas Oskarshamn ligga rätt i sina positioner går det absolut att störa FFF på den alkoholfria arenan. De tillresta föll på toppstridens mållinje i fjol och har för avsikt att bråka i samma skikt den här gången. Inledningen har varit medioker men här finns större poängchans än vad streckningen visar. Avslag på den övervärderade ettan!

9. Qviding – Åtvidaberg 1
Åtvidaberg är mil och åter mil från fornstora dagar. I fjol fick gästerna kvala sig kvar i Ettan Södra och inte mycket talar för att det ska bli annorlunda den här säsongen. Blott två inspelade poäng på sex försök skrämmer ingen motståndare på denna nivå. Qviding ser heller inte mycket ut för världen, men i kraft av hemmaplan ska detta anses vara en lämplig uppgift för göteborgarna. De vinröda var på vippen att ta poäng av Trollhättan senast, kan de komma upp i samma nivå här är mycket vunnet. Trolig etta i skötets östra delar.

10. Ängelholm – Vänersborg X
Ängelholm var fullkomligen överlägsna i sin Division 2-serie i fjol och har även inlett Ettan Södra på starkt vis. Fyra segrar på de fem senaste gör Roar Hansen till en belåten tränare, men prestationen mot jumbon IFK Malmö (2-1) var inte mycket att skriva hem om. Är det något som inte imponerat hos värdarna är det defensiven och Vänersborg är ingen opponent som bara skojas bort. De tillresta har redan stått för flera starka prestationer och var en hårsmån från att knycka poäng av serieledarna Oddevold i den senaste omgången. Revanschsugna som attan ska Vänersborg inte räknas bort i Skåne. Måla tvärs över och jobba in den värdemässigt fina högersidan.

11. Udinese – Spezia 2
Udinese fick med sig en sen poäng mot Sassuolo när Nuytinck skickade in 1-1. Prestationen som sådan var dock i paritet med Zebrornas placering i ingenmansland. När värdarna varken kan blicka upp eller ner under avslutningen är det läge att ifrågasätta den hårt ansatta ettan. Spezia behöver tre poäng till för att vara matematiskt säkra på nytt kontrakt och Mottas lirare ska inte känna sig slagna på förhand i Udine. Trots fyra raka förluster har gästerna stått för fina insatser mot starkt motstånd och ska det bli pengar av denna kupong får X2 inte missas. Ettan gör sig inte besvär förrän på större bongar.

12. Rennes – Marseille 1
Förutsättningarna är enkla i toppen av Ligue 1. Marseille behöver fyra poäng på de två avslutande omgångarna för att säkra en direktplats till Champions League. Med tanke på att Les Olympiens bland annat är ligans bästa bortalag är det en överkomlig uppgift, men under lördagen väntar en marig kamp på Roazhon Park. Rennes – ett av ligans bästa hemmalag – kommer otroligt taggade efter den snöpliga förlusten mot Nantes och har siktet inställt på minst en kvalplats mot Champions League. Lyckas lirare som Laborde och Terrier hitta upp i närheten av sin högstanivå gillas ettan klart mest. Upp till 50 procent är det en klok spik.

13. Strasbourg – Clermont 1
Strasbourg har stått för en kanonsäsong och är med och bråkar om en Europaplats. Sex poäng kommer troligen att krävas av värdarna för att slå sig in bland topp 6 och lördagens uppgift är absolut en lämplig sådan. Clermont kämpar betydligt längre ner i tabellen där en blygsam offensiv gjort att gästerna ännu inte har kontraktet i hamn. Med fem poäng ner till återkval ska det mycket till för att det inte ska gå vägen, men här får grabbarna från bergsstaden finna sig i att slå ur stort underläge. Trolig etta, garderingar övervägs med hänsyn till värdet.

Kassaskåpet! GAIS
GAIS har tidigt visat att de är ett lag för den absoluta toppstriden i Ettan Södra. Lunds BK är inte detsamma och gästerna trivs inte särskilt bra på främmande gräs. Ohotad etta.

Varningen! Spezia
Spezia har ännu inte säkrat nytt kontrakt och de motiverade gästerna ska inte räknas bort mot ett utcheckat Udinese. Värdet till höger är av yppersta vikt.

144 rader
1. Chelsea – Liverpool 2
2. Sheffield U – Nottingham 1 X
3. Mansfield – Northampton 1
4. Sirius – Elfsborg 1 X 2
5. Hammarby TFF – Motala 1 2
6. Sylvia – IF Karlstad 2
7. GAIS – Lunds BK 1
8. Falkenberg – Oskarshamn X 2
9. Qviding – Åtvidaberg 1
10. Ängelholm – Vänersborg 1 X 2
11. Udinese – Spezia X 2
12. Rennes – Marseille 1
13. Strasbourg – Clermont 1
1296 rader
1. Chelsea – Liverpool 2
2. Sheffield U – Nottingham 1 X 2
3. Mansfield – Northampton 1 X
4. Sirius – Elfsborg 1 X 2
5. Hammarby TFF – Motala 1 2
6. Sylvia – IF Karlstad 2
7. GAIS – Lunds BK 1
8. Falkenberg – Oskarshamn X 2
9. Qviding – Åtvidaberg 1
10. Ängelholm – Vänersborg 1 X 2
11. Udinese – Spezia 1 X 2
12. Rennes – Marseille 1
13. Strasbourg – Clermont 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100