Powerplay tips torsdag 9 november 2023

När det är uppehåll i de stora ligorna passar landslagen på att inleda uppladdningen inför vårens VM-turnering som spelas på tjeckisk mark. Det tjeckiska landslaget har tagit sig till Vida Arena där ett möte med Tre Kronor står på menyn när Karjala Tournament inleds under torsdagskvällen. Utöver tre landskamper ska fem matcher i NHL synas i jakten på åtta gröna sköna!

Spelstopp 17:29

1. Sverige – Tjeckien X
Det är ett svenskt landslag som till stora delar är stöpt i SHL-kostym som skrinnar ut på isen i Växjö. Sam Hallam är tillbaka på “hemmaplan” och ska med sitt Tre Kronor försöka att skörda ytterligare en Euro Hockey Tour-vinst efter succén i fjol. Att bara köra över Tjeckien denna afton tror vi inte på däremot. Gästerna har ett stabilt lag att kasta ut på isen. Bland annat finns ett bekant ansikte i form av Spacek med och givetvis är också FBK-geniet Tomásek på plats. Fram med breda penseln tidigt och håll en värdemässig tumme för Tjeckien.

2. Schweiz – Finland 2
Det är inget dåligt lagbygge som Finland har med sig till denna Karjala-turnering. Oksanen och Suomela kan möjligen få lira hockey tillsammans och snacka minnen från tiden i Oskarshamn. HV:s Borgström ska få lira för första gången i Lejonens dress dessutom och även ett par ytterligare SHL-lirare finns tillgängliga. Schweiz står på menyn i Tammerfors och det är ett alpgäng som till fullo består av spelare från National League. Inga dåliga spelare såklart men inte heller något som till den grad sticker ut att Finland på hemmaplan ska behöva oroa sig. Tvåan är spikad.

3. Tyskland – Danmark X
Deutschland Cup är tävlingen där bland annat det tyska- och danska landslaget ska gå i klinch. Värdnationen har ett småkul lag, ungefär som alltid, men saknar bland annat Plachta och Noebels till denna samling. Danmark lirade samma tävling i fjol och gjorde en riktigt bra match mot tyskarna. Gaths landslag föll då i förlängning med 2-3 och även i VM i våras så pressade de rödvita Tyskland hela vägen in i kaklet men föll till slut med 4-6. Att ettan seglar iväg mot procent norr om 60 procent innebär att vi givetvis tidigt måste haka på garderingar hela vägen över.

4. Detroit – Montreal 1
Detroit har spelat ut sina kort väl under hösten. Red Wings har tagit poäng vid åtta av 13 tillfällen och befinner sig i skrivande stund som ett lag för övre halvan av den östra konferensen. Dylan Larkin har varit formidabel i sin offensiva roll och även DeBrincat har tagit för sig i sin nya tröja. Förlusten borta mot Rangers nyligen är bara att skaka av sig när Montreal väntar runt hörnet. Canadiens är taffligt defensivt och spelet på främmande isar runt om i Nordamerika är inte heller speciellt bra. Ettan öppnar, gardera därefter från mitten.

5. Boston – New York Islanders 2
Boston sitter inne på ligans bästa målvaktspar. Något annat är svårt att säga då Linus Ullmark också har Jeremy Swayman som sin kompanjon och rival runt målvaktsposten. Den sistnämnda amerikanen spikade igen och nöp 35 av 37 skott då Bruins tog sin tionde seger på tolv försök. De svartklädda är starka men kommer knappast få något gratis denna gång. NY Islanders har vid två raka bortamatcher nollat sina motståndare och med Sorokin/Varlamov mellan stolparna hos New York-klubben finns alla möjligheter i världen att fiskegubbarna från “the Big Apple” kan skrälla. X2 är kanonfina tecken vi tidigt ska måla ner.

6. New York Rangers – Minnesota 1
Minnesota har i fyra matcher, inför duellen i Madison Square Garden, stött på lag med just New York-koppling den senaste tiden. New Jersey, Islanders och Rangers har Wild duellerat emot med blandad framgång. Devils blev för tuffa i back-to-back-matcherna medan både Zibanejad och gänget precis som Islanders fått smaka på Minnesotas fina offensiv med grönklädd framgång. Nu är det så dags för detta Rangers igen och denna gång tror vi inte att Joel Eriksson Ek och övriga i bortatröjan står emot en tilltänk offensiv från arrangörsklubbens sida. Hemmalaget är sylvassa för stunden och vunnit sju av sina åtta senaste. Ettan först.

7. Tampa Bay – Chicago 1
Det svänger om Tampa! Hemmalaget har på sina tre senaste matcher skickat in 16 mål framåt samtidigt som Bolts tappat in tolv under ordinarie tid. Kucherov går i den offensiva bräschen för Lightning och när Chicago är på besök förväntar vi oss en fortsatt mäktig offensiv från värdarnas sida samtidigt som Blackhawks inte borde kunna svara upp. Bedard är ruggigt bra men såg precis som hela laget ganska blek ut mot Devils (2-4) och superlöftet lirade bland annat -3 på sina 20 minuter. Ettan är svår att inte gilla. Spikläge därmed.

8. Ottawa – Vancouver 1
Efter ett misslyckat fjolår så har Vancouver sannerligen steppat upp i år. Canucks befinner sig högt upp i den totala ligatabellen och inför resan till Ottawa finns sju vinster på de åtta senaste matcherna noterat. En stor del i framgången har givetvis den svenske stjärnan Elias Pettersson. 24-åringen har varit lysande och noterar nära två poäng per match så långt. Borta mot Senators tror vi ändå att de tillresta får problem. Ottawa gjorde en riktigt fin match mot Toronto och såg offensivt blytunga ut med sex mål framåt mot Nylander, Matthews och company. Ettan till procent runt 30 lockar tidigt. Gardera därefter från mitten i takt med att systemet växer.

Kassaskåpet! Finland
Det ska vara viss skillnad mellan Finland och Schweiz på isen i Tammerfors och så tror vi också det blir. Tvåan är spikad.

Varningen! Tjeckien
Sverige får precis som väntat stort förtroende hemma mot ett ganska bra Tjeckien i Vida Arena. X2 är sylvassa tecken som tidigt ska spelas ut.

36 rader
1. Sverige – Tjeckien 1 X 2
2. Schweiz – Finland 2
3. Tyskland – Danmark 1 X 2
4. Detroit – Montreal 1
5. Boston – NY Islanders X 2
6. NY Rangers – Minnesota 1
7. Tampa Bay – Chicago 1
8. Ottawa – Vancouver 1 X
216 rader
1. Sverige – Tjeckien 1 X 2
2. Schweiz – Finland 2
3. Tyskland – Danmark 1 X 2
4. Detroit – Montreal 1 X
5. Boston – NY Islanders 1 X 2
6. NY Rangers – Minnesota 1 X
7. Tampa Bay – Chicago 1
8. Ottawa – Vancouver 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100