Powerplay tips torsdag 8 februari 2024

Ingen SHL på menyn denna torsdag, men väl ett par spännande landskamper från Beijer Hockey Games och inte minst fem stekheta duster från världens bästa hockeyliga. För Tre Kronors del väntar Tjeckien i ett fullsatt Löfbergs Arena och från andra sidan pölen sticker Boston – Vancouver ut från mängden. En dust från Allettan ska även synas i sömmarna. Mot åtta rätt!

Spelstopp 17:59

1. Tjeckien – Sverige 2
Publiken ser ut att strömma till i Löfbergs Arena under veckan när Beijer Hockey Games går av stapeln. Dessa två nationer har dominerat EHT denna säsong. Bortsett från plumpen mot just tjeckerna i Växjö (2-5) under Karjala Cup har Hallams herrar gått fram som en slåttermaskin. Den blågula förbundskaptenen har tagit ut bästa möjliga lag medan kollega Rulík i det motsatta båset har valt att Tomásek och Lenc lite välbehövlig ledighet. Tre Kronors backsida ser stark ut på pappret och gubbar som Folin, Persson och Bengtsson kommer inte att bjuda Kase, Jasek och company på något gemytligt kafferep i Karlstad. När den troliga tvåan streckas väl högt agerar krysset stödhjul. Mer än så ska inte behövas.

2. Schweiz – Finland 1
På pappret har Finland ett mer namnkunnigt lag än det landslag som Patrick Fischer ställer på isen i Nobelhallen. Antti Suomela sticker ut som den stora blåvita härföraren, men han saknar sin före detta parhäst i Oskarshamn, Ahti Oksanen (skadad). Kalle Kosilla är en annan viktig pjäs som inte kommer till spel för de blåvita Lejonen. Schweiz mönstrar 25 NL-lirare och trots att tongivande spelare som Malgin, Thürkauf och Andrighetto saknas kommer ett hårt jobbande och välcoachat Schweiz inte ge sig utan strid. Detta känns jämnare än vad procenten indikerar och då missar vi inte den värdemässigt fina vänstersidan.

3. Hudiksvall – Vallentuna 1
Vallentuna plockar poäng i parti och minut i Allettan Norra. Hatten av för stockholmarna som har gjort det bra, men känslan är att de har fått flera poäng till skänks av toppkandidater som underpresterat. Hudiksvall huserar som väntat i toppen, trots att spelet inte har kuggat mer än i några enstaka perioder. Kanske att 1-0-segern borta mot ett svårspelat Piteå kan ge ringar på vattnet för Glada Hudik. I grund och botten ska det vara klasskillnad mellan dessa lag och här kan vi gott singla ettan hela vägen upp till 75-strecket.

4. New Jersey – Calgary 1
New Jersey har en lång väg att vandra för att nå en eftertraktad slutspelsplats. Devils säsong har kantats av ett skadehelvete och ett svajigt målvaktsspel. Vanecek visade att han har en hög nivå i sig när Djävlarna monterade ned Colorado häromnatten (5-3). Gällande truppläget har det ljusnat för de rödsvarta som eventuellt får tillbaka Jack Hughes här. Markström storspelade för sitt Calgary när Flames skrällde borta mot Boston. Hans många räddningar hamnade i skuggan av Kuzmenkos första strut för Flammorna. Spelare för spelare är hemmalaget klart vassare och när värdet tycks hamna på vänsterflanken är ettan en bra spik.

5. Philadelphia – Winnipeg 2
Philadelphia behövde All Stars-uppehållet för att hitta tillbaka till det stabila grundspelet som genererade vinster under säsongens första tredjedel. Flyers kom tillbaka från ledigheten fullproppade med energi och besegrade Florida med 2-1 på bortais. Samuel Ersson var briljant i buren och med tanke på Carter Harts problem med rättsväsendet lär Tortorella fortsätta att matcha svensken hårt. Här finns det dock en risk för pyspunka hos Ersson och Flyers. Winnipeg skapade tillräckligt för att ta poäng mot Pittsburgh (0-3) och det skulle inte förvåna om Connor, Lowry och gänget får utdelning retroaktivt i Wells Fargo. X2 ramar in detta väl.

6. Boston – Vancouver X
Från en erkänt tuff lada till en annan. TD Garden slår upp portarna för ett möte mellan två av världens bästa ishockeylag. Att Vancouver skulle toppa den västra konferensen i början av februari trodde nog inte många i höstas. Pettersson, Miller, Boeser, Hughes och målman Demko har tagit Canucks till en ny nivå och numera iklär sig även Elias Lindholm Vancouvers färger. Den tidigare Flames-centern premiärspelade för Nucks häromnatten och sänkte Carolina (3-2) med sina två styrningar i PP. Boston kom inte alls upp i nivå mot Calgary, förlusten (1-4) var inte på något sätt orättvis. Bruins gör sällan två dåliga matcher i rad och kan mycket väl studsa tillbaka. Vi plockar med rubb och stubb!

7. Florida – Washington X
Floridas säsong går inte av för hackor, kattdjuren kan mycket väl upprepa fjolårets succé genom att nå en ny final i sommar. Bortaspelet har fungerat smärtfritt under vintern, däremot har Florida klivit på flera minor hemma i Sunrise. Senast fick Forsling och gänget sina fiskar varma mot ett formsvagt Philly där offensiven upplevdes som uddlös. Washington har inte rosat någon marknad och föll mot ett AHL-betonat Montreal senast. Bortsett från en usel inledande period gjorde Caps en ganska bra match och nu när Ovechkin har hittat formen känns det dumt att räkna bort huvudstadslaget till låg procent. X2 måste med när vi går för hög utdelning.

8. New York Islanders – Tampa Bay 1
Att torska borta mot ett starkt Rangers är inte hela världen och något tränare Cooper säkerligen kan acceptera. Mikhail Sergachevs nya skadesmäll är dock något som skapar huvudbry hos Tampa-coachen. Statusen på den ryske backen, som fick bäras ut på bår i MSG, är oklar i skrivande stund men det såg inte bra ut av bilderna att döma. Islanders har fått ny luft under vingarna sedan Patrick Roy tog över som tränare och kommer närmast från en tung skalp i Toronto där Pierre Engvall satte det avgörande målet. Ett mer utvilat Islanders är en spännande spik med rådande ingångsvärden.

Kassaskåpet! Hudiksvall
Hudiksvall nollade Piteå på bortais häromsistens och med nyfunnet självförtroende i gruppen väntas Hudik städa av Vallentuna utan problem. Given etta i Holmen Center!

Varningen! Schweiz
Schweiz knep poäng av Finland när nationerna möttes i den senaste EHT-turneringen och kan upprepa bedriften denna torsdag. Lågt streckade 1X är givna inslag på kupongen.

108 rader
1. Tjeckien – Sverige X 2
2. Schweiz – Finland 1 X 2
3. Hudiksvall – Vallentuna 1
4. New Jersey – Calgary 1
5. Philadelphia – Winnipeg X 2
6. Boston – Vancouver 1 X 2
7. Florida – Washington 1 X 2
8. NY Islanders – Tampa Bay 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100