Powerplay tips torsdag 7 januari 2021

En hockeytorsdag med full SHL-omgång. Det kan knappt bli bättre. Vi erbjuds spännande matcher, toppmöte i Scandinavium där Frölunda får tillbaka JVM-spelare, bottenmöte i SAAB Arena där båda lagen har målvaktsproblem och ett returmöte från i måndags i Tegera Arena där HV71 söker en seger. Omgången innehåller en del stora favoriter som inte bör vara riktigt så stora som strecken visar. Häng med!

Spelstopp: 18:59

1. Frölunda – Luleå 1
I Göteborg väntar ett toppmöte med två av seriens formstarkaste lag. Hemmalaget fått tillbaka spelare från JVM och det breddar deras offensiv. Raymond och Söderblom går båda rakt in i laget. Saknas för Frölunda gör Norlinder och Elliott två backar alltså, men göteborgarna har bra bredd på backsidan. Även Luleå har fått hem spelare från JVM, huruvida Wallstedt får vakta kassen återstår att se, men känns mer troligt att han vilas till hemmamatchen mot Oskarshamn kommande helg. Luleå är på en liten bortaturné som inleddes med förlust mot Rögle i Ängelholm. De har haft det svårt borta mot Frölunda sista åren. Frölunda har fått igång spelet så som det såg ut i början på säsongen och med Raymond och Söderblom tillbaka ser det ännu bättre ut. Bra spik.

2. Färjestad – Rögle 2
Färjestad värvade in Jakob Forsbacka-Karlsson under onsdagen och tränarna hoppas han ska kunna spela direkt. “JFK” har haft problem att få igång sitt spel i Växjö och har haft väldigt sparsamt med speltid om ens någon. I övrigt har Färjestad haft det tungt på slutet och har tre raka förluster. Även om det blev poäng både hemma mot Brynäs och borta mot Skellefteå så blev det ändå förlust. Rögle lyckades vinna en tight match mot Luleå hemma under tisdagen. Det krävdes straffar för skåningarna. Färjestad har blandat en hel del i sina insatser, stundtals ser det riktigt bra ut, andra matcher ser det väldigt slarvigt ut. Troligen en målrik match att vänta. Gaffeln (1-2) är ett trevligt alternativ.

3. Leksand – HV71 2
Uppe i Tegera Arena är det dags för returmöte, lagen möttes i Jönköping i måndags, då gjorde Cehlarik både mål och assist och var isens bästa spelare när Leksand vann med 4-2. Masarna har haft en bra period som innefattar tre raka segrar. Enda lilla plumpen kom borta mot Brynäs, en match som Leksand var överlägsna i rent spelmässigt men det krävdes förlängning innan poängen kunde fördelas. HV71 ser dåliga ut, till detta möte får de tillbaka spelare som varit och spelat JVM och vi kan räkna med att alla kommer vara med. Det skapar lite trygghet med Andrae på backen som varit bra under säsongen. HV breddar även offensiven lite med Olausson och Nybeck. Spelet för smålänningarna har varit väldigt knackigt, men om Rahm ska ha ett jobb till helgen så krävs nog poäng i Dalarna. Ta med alla tecken

4. Djurgården – Oskarshamn 2
På Hovet ska Djurgården försöka fortsätta sin mycket fina säsong. Laget som var tippade i botten av många inför har spelat riktigt bra ishockey och ligger sexa i tabellen. Saknas gör Dick Axelsson som är avstängd i ytterligare två matcher. Men Holtz och Bjerselius förväntas spela efter JVM i Kanada. Djurgården har haft två bortamatcher mot Växjö och tog tre poäng, något de borde vara nöjda med. Oskarshamn bröt sin negativa trend hemma mot Brynäs under tisdagen. Hela 6-1 blev det för smålänningarna och det var lite i överkant, men samtidigt har Oskarshamn haft oflyt med studsarna under lång tid så det var en tidsfråga innan det skulle lossna. Djurgården blir hårt streckade och det är värt att ta med alla tecken. Senast lagen möttes på Hovet vann Oskarshamn, kan absolut hända igen.

5. Malmö – Örebro 1
Båda lagen kommer från möten med Linköping. Malmö åkte upp och vann med 3-1. Det var en jämn match men Alsenfelt som var tillbaka efter skada gjorde en stabil insats. Dessutom högg förstakedjan på alla chanser de kunde. Johnson som hämtades in från Pittsburghs organisation har gjort 2+2 på fyra matcher och även om han stundtals ser loj ut i defensiven så är han klinisk i offensiv zon. Örebro mötte Linköping under onsdagen, de vann med 7-4. I en match där ÖHK tilläts kontra in flera mål. Kovacs och Salo noterades för 1+2 och var Örebros bästa spelare. Det kan finnas lite rost hos närkingarna, med tätt matchande, men det kan nog bli en öppen och målrik match. Helgardera helst.

6. Linköping – Brynäs 1
Två krislag möts i SAAB Arena. Två lag helt utan vettigt målvaktsspel. Linköping förlorade under onsdagen med 7-4. Målen de släppte in var antingen klara försvarsmissar där backarna klev upp för hårt eller att Lundström i kassen släppte in höstlöv från blålinjen. Offensivt såg det ganska okej ut för Linköping, de skapar lägen och gör man mål bör man vinna. Brynäs var i Oskarshamn under tisdagen och inkasserade en 1-6 förlust. Spelmässigt var det inte riktigt så dåligt, men de var det sämre laget. Andrén i Brynäskassen verkade inte kunna rädda en badboll och då Ersson var magsjuk fanns det inget riktigt alternativ på bänken. Linköping såg bra ut mot Örebro, med ett vettigt målvaktsspel hade det blivit poäng. Spiketta eller 1X.

7. Växjö – Skellefteå 1
I de mörka skogarna i Småland ska topplaget Växjö försöka studsa tillbaka till trepoängsspåret. Två hemmamatcher i rad mot Djurgården har slutat oavgjort. Innan dess var det två klara segrar först hemma mot Färjestad och sen borta mot Malmö. Smålänningarna har varit aktiva på transfermarknaden. De har gjort sig av med två misslyckade värvningar i form av Forsbacka-Karlsson och Eronen. In har två spelare med NHL-rutin kommit, backen Christian Folin och forwarden Brendan Gaunce. Skellefteå får tillbaka en halvskadad Philip Broberg. I övrigt ser det ut att bli samma lag som besegrade Färjestad hemma. Växjö spelar som ett lag som kommer slåss om SM-guldet i vår, riktigt där är inte Skellefteå. Trevlig spik.

8. E. Pettersson – J. Frödén X
Två spelare som båda gjort 14 mål var. Emil Pettersson hade en tung inledning men har gjort det väldigt bra sedan han parades ihop med Jack Drury och Andrew Calof. Pettersson har å andra sidan främst agerat framspelare de senaste matcherna, med sju assist och ett mål. Frödén har efter en bra start varit lite sämre precis som hela Skellefteå. Men hemma mot Färjestad senast blev det äntligen ett mål för Frödén. Ingen av spelarna är i särskilt bra målform. Har man någon slant över kan Pettersson vara vettigt att ha med då laget bör göra fler mål. Börja med krysset.

Kassaskåpet! – Växjö
Spelmässigt ser Växjö riktigt vassa ut, de spelar avslappnat och har flera kedjor som producerar. Kliver inte Gynge och Rosén fram så gör Pettersson och Calof det. Mycket bra spik.

Varningen! – Oskarshamn
Riktig islossning senast för Oskarshamn, och det skapar ett visst lugn i truppen. De bör få betalt i form av segrar för det fina spelet de trots allt visat upp under sina förluster. Kan absolut störa Djurgården.

36 rader
1. Frölunda – Luleå 1
2. Färjestad – Rögle 12
3. Leksand – HV71 1X2
4. Djurgården – Oskarsh. 1X2
5. Malmö – Örebro 12
6. Linköping – Brynäs 1
7. Växjö – Skellefteå 1
8. E. Pettersson – J. Frödén X

216 rader
1. Frölunda – Luleå 1
2. Färjestad – Rögle 12
3. Leksand – HV71 1X2
4. Djurgården – Oskarsh. 1X2
5. Malmö – Örebro 1X2
6. Linköping – Brynäs 1X
7. Växjö – Skellefteå 1
8. E. Pettersson – J. Frödén 1X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100