Powerplay tips torsdag 29 februari 2024

Tolv av 14 SHL-lag ger sig in i elden denna torsdag när grundserien lider mot sitt slut. Samtliga sex matcher från den svenska andraligan tar plats på kupongen där ångestpucken från Jönköping sticker ut lite extra. Omgången kompletteras av dubbla duster från NL där mycket står på spel. Nu gasar vi mot åtta rätt!

Spelstopp 18:59

1. Leksand – Frölunda 1
Max Véronneau låg bakom samtliga tre LIF-kassar när dalalaget efter mycket möda och besvär fick med sig två pinnar hem från Oskarshamn. Matchen i sig var kanske den sämsta som har lirats i SHL denna säsong. I efterhand handlade dock allt om Armalis hjärnsläpp. Den litauiske målvakten sopade till Olli Palola så pass hårt att finländaren fick spendera natten på sjukhus. Mantas fick fyra matcher för smocka. Frölunda har inte rosat marknaden spelmässigt sista 4-5 omgångarna och kommer närmast från nederlag mot Malmö och HV71. Besökarna från götet har därtill frågetecken kring ex-leksingen Ruohomaa. Pennan öppnar på vänsterflanken.

2. Växjö – Linköping 1
Det var sannerligen öppna spjäll i Linköpings ytterzon i tisdags. Färjestad var inte sena med att ta tillvara på ytorna framför den offensiva buren och smackade dit sex påsar bakom “Högga” i LHC-kassen. Det var ord och inga visor från serieledarna och det är alldeles uppenbart att Östmans gäng inte klarar sig utan skadade Oscar Fantenberg. Gästernas kapten finns inte heller med på bussen till Vida Arena, och mycket pekar på att Cluben får lira andrafiol. Växjö är garanterat irriterade efter poängtappet i Ö-vik, något Linköping får sota för. Ettan spikas den höga nuffran till trots.

3. Örebro – Luleå 1
Luleå stängde ned Skellefteå med den äran senast när Joel Lassinantti höll karriärens 50:e nolla i SHL. 2-0 innebär att Björnarna spikade igen mot SAIK för tredje gången denna säsong. Ett minst lika defensivt präglat Örebro kommer inte heller bjuda på mycket. Så länge Jonathan Lekkerimäki hänger en balja per match, och ÖHK snubbar in ytterligare någon puck, har de ständigt hugg på poäng med detta försvarsspel. Hemma i Bunkern får “Lekki” och company ett stort stöd och när värdet ser ut att hamna till vänster är ettan en mäkta intressant spik.

4. HV71 – MoDo 1
HV71 är på god väg att slå SHL:s bottennotering gällande minst antal bortapoäng under en och samma säsong. Bortom Husqvarna Garden är det som förgjort för Lindboms tjurar och i tisdags inkasserade HV ännu en tung torsk på mot Rögle (1-4). Inte blev det bättre av att Malmö knep tre pinnar i Göteborg medan MoDo stal en poäng hemma mot Växjö. Med sex pinnar upp till Redhawks och nio till modoiterna är det dor or die som gäller för värdarna. Då HV är grymt starka på hemmais går ettan längst fram i ledet, med tvåan hack i häl. Etta-tvåa!

5. Skellefteå – Rögle 2
Rögle har tagit sig ur den djupa svackan och kan nu börja snegla mot slutspel. Ryfors, Tambellini samt några till har burit den grönvita fanan med äran och när defensiven sitter som en smäck är RBK en riktigt läskig motståndare i ett eventuellt slutspel. Skellefteå fick sina fiskar varma i derbyt mot ett vilt kämpande Luleå som vägrade låta västerbottningarna ta sig in framför Lassinantti. 0-2 i baken svider och dessförinnan fick SAIK slita för att slå Oskarshamn på hemmais. Bandyklubben kan mycket väl skrälla och målas ettan över 60 procent är X2 ett roligt och rimligt drag.

6. Malmö – Oskarshamn x
Olli Palola hann kvittera Leksands ledning fram till 2-2 innan han sänktes av Armalis och fick föras till Västerviks sjukhus. Palolas landsman, Markus Nenonen, fick också utdelning efter en rad sumpade målchanser. Att Nenonen fick spräcka målnollan var kanske mer positivt än det faktum att Oket knep en sällsynt poäng. Efter två mediokra insatser i hemmaförlusterna mot Linköping och Rögle studsade Malmö tillbaka på bästa sätt. Kollars rovfåglar kammade hem samtliga poäng i Göteborg och har nu en buffert på sex pinnar ned till kvalstrecket. Över 70 prollar är MIF dock ingen favorit att hålla i hand. Plita ned rubb och stubb i hopp om en knall!

7. Zug – ZSC Lions 2
Niklas Hanssons habila tvåvägsspel är en ingrediens som saknas hos Zug. Dan Tangnes tjurar har tvingats vika in hovarna i samtliga matcher i februari och halkat ned till en fjärdeplats i tabellen. Hansson närmar sig comeback, men den lär inte ske i toppmötet mot ZSC Lions. De tillresta Lejonen kommer att kliva in i slutspelet som favoriter och till skillnad mot Zug visar grabbarna från Zürich inga tecken på att dra ned på det höga tempot. Tvåan öppnar, men när den överstreckas välkomnas garderingar.

8. Biel – Davos 1
Trots att Biel har ett extremt starkt lag på det berömda pappret huserar fjolårets finallag under topp 10-strecket. Det är inget annat än ett fiasko och efter 0-5 i gumpen mot Rapperswil sparkades tränaren Petri Matikainen. Detta trots att det endast återstår tre matcher i grundserien. GM Martin Steinegger tar klivit ned från kontoret och agerar chef i båset under slutspurten. Ett byte som mycket väl kan ge en positiv effekt per omgående. Biels underliggande siffror på hemmais är mycket vassa och även om Davos är ett homogent lag får de finna sig att agera underhuggare i Tissot Arena. Vettig etta till runt 40-45 procent.

Kassaskåpet! Växjö
Utan Fantenberg är Linköpings bleka bakåt, som blev tydligt senast när Färjestad nätade sex gånger bakom Högberg i målet. Hemmastarka Lakers visar ingen pardon när ettan singlas trots hög procent.

Varningen! Rögle
Ett pånyttfött Rögle har materialet för att klå samtliga lag i ligan. Nu när självförtroendet är på topp hos Abols och gänget får SAIK se upp. Avslag på ettan!

108 rader
1. Leksand – Frölunda 1 X 2
2. Växjö – Linköping 1
3. Örebro – Luleå 1
4. HV71 – MoDo 1 2
5. Skellefteå – Rögle X 2
6. Malmö – Oskarshamn 1 X 2
7. Zug – ZSC Lions 1 X 2
8. Biel – Davos 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100