Powerplay tips torsdag 27 maj 2021

Kupongen inleds med en viktig fight, både Sverige och Tjeckien måste vinna och en förlust innebär troligen missat slutspel. Det är en kupong som innehåller många stora favoriter, och med tanke på hur det har sett ut under VM går det att hitta skrällar som gör att utdelningen tickar upp fint. Tisdagens stora system gav åtta rätt och smarrig utdelning. Nu jagar vi en favorit i repris!

Spelstopp 19:14

1. Sverige – Tjeckien 2
Tre Kronor bärgade en direkt nödvändig viktoria mot Schweiz i föregående omgång och på vilket sätt de genomförde matchen. Efter en något trevande inledning klev VM-debutanten Jesper Fröden fram och styrde elegant in 1-0 varpå “Garpens” adepter tog över fullständigt och krossade alplandet fullständigt med hela 7-0. Nämnda Fröden fick pris som matchens lirare och var tillsammans med Adrian Kempe, Reideborn och Lundkvist (skadad nu) isens giganter. Tjeckien är precis som Sverige i stort behov av poäng och besitter nog med offensiv kvalité för att såra en Tre Kronors något ojämna backsida. Gaffeln (1-2) lämpar sig en förmodad svängig batalj. Koppla på hela bältet på större system.

2. Finland – Italien 1
Finland tappade poäng mot Kazakstan, annars har spelet sett riktigt bra ut. Mot Norge var de dominanta och 5-2 var lite i underkant. Framförallt borde de inte ha släppt in två mål. Italien drabbades av Covid inför VM och blev tvungna att göra om i laguppställningarna. Många kommer från Bolzano som spelade final i österrikiska ligan, de spelarna var inte på samlingen. Så de har med en hel del av sina bästa spelare, men också tvingats fylla på med klart sämre spelare. Det är ett ungt lag som inte kommer ha mycket att hämta mot Finland. Bara att spika av och gå vidare.

3. Toronto – Montreal 1
Toronto förlorade första matchen, därefter har det blivit tre raka segrar. Spelmässigt har de varit det bättre laget, och en viss svensk har verkligen producerat. William Nylander har gjort mål i alla matcher och har gjort lika många mål som hela Montreal. Mycket talar för att det ska bli ännu en seger för de blå från Kanadas finanshuvudstad. För att Montreal ska vinna behöver de få ner farten på spelare som Marner, Matthews och Nylander. Samtidigt är det viktigt att de själva kan kontra och att spelare som Toffoli, Suzuki och Anderson får pucken i offensiv zon. Ettan bör bli streckad en bit över 50 procent, kan fungera som spik på mindre system, på större system är krysset en klok gardering.

4. Nashville – Carolina 2
Den femte matchen gick till förlängning, även detta var en match som Carolina dominerade. Laget från Raleigh har varit det bättre laget i samtliga matcher, men de har sprungit in i en stekhet Juuse Saros. Den kortväxta finnen har visat upp en väldigt imponerande explosivitet. Det är också chansen för Nashville att vinna, att Saros spelar på en hög nivå. Detta är en match som många kommer välja att helgardera, då är det klokt att låta ett eller flera tecken vara. På billigare system är spiktvåan det vettiga alternativet, tillåter plånboken ett streck till är krysset ett fint värdestreck.

5. Sverige – Storbritannien 1
Sverige studsade tillbaka rejält mot Schweiz och vann rättvist. Nu är varje match väldigt viktig för chansen att gå till slutspel. Bröderna Kempe fick spela ihop och de visade stor spelglädje och det smittade av sig till övriga kedjor. Nu väntar ett Storbritannien som har överraskat positivt. De tog poäng mot Danmark och var minst lika bra som danskarna. Britterna besegrade även Belarus. De spelar ett tight försvarsspel och det blir oftast väldigt enkla skott som målvakterna ska hantera. Nog borde Sverige vara skyhöga favoriter och detta är ännu en match där det bara är att plocka fram spikklubban.

6. Kazakstan – Kanada 1
Kazakstan har varit ett av lagen som har överraskat tv-tittarna. Men laget har en väldigt stabil grund och spelarna tillhör nästan uteslutande KHL-lag. Så det är ett lag som absolut kan spela ishockey. Det vittnar resultaten om, de har besegrat Finland, Lettland och Tyskland. Två av dessa lagen har Kanada också spelat mot och de har förlorat. Detta bör på förhand bli en ganska jämn match. Kanada har spelat upp sig och skapar många chanser men har svårt att göra mål. Det i kombination med att deras försvarsspel lämnar en hel del att önska gör att en helgardering egentligen är det enda alternativet.

7. Lettland – Norge 1
Lettland började med att besegra Kanada, sedan förlorade de mot Kazakstan i en tight match. De hade förvånansvärt svårt mot Italien och trots att de vann med 3-0, såg det inte bra ut. De två sista målen kom i tom bur. Letterna har svårt när de ska styra spelet vilket de kommer få göra mot Norge. Norrmännen har en svag trupp, målvaktssidan är okej, men när det kommer till forwards och framförallt backar så ser det svajigt ut. De spelade mot Kanada under tisdagskvällen och det var en jämn match målmässigt även om Lönnlöven vann. Lettland bör vara favoriter och tippas i utgång.

8. Danmark – Belarus 1
Danmark höll jämna steg med Ryssland länge, i varje fall målmässigt. Spelmässigt var det stor fördel för ryssarna, men målvakten Sebastian Dahm fortsatte att storspela och har varit danskarnas bästa spelare. Belarus har överraskat positivt, men de är ett väldigt bra lag där NHL-förstärkningen Yegor Sharangovich sticker ut. Mot Storbritannien blev det något oväntat en förlust, Belarus slarvade mycket med pucken och gav bort farliga chanser. Tappar de lika många puckar mot Danmark så blir det tufft. Gaffeln (etta-tvåa) är en tänkbar lösning.

Kassaskåpet! Finland
Finnarna har ett av VM:s starkaste lag och nu möter de det överlägset sämsta. Det går att spika Finland oavsett procent. Detta förlorar inte lejonen.

Varningen! Tjeckien
Tjeckerna har ett väldigt fint lag offensivt och en riktigt bra målvakt. Dessutom trivs de i att spela kontringshockey. Det kommer de kunna göra mot Sverige.

24 rader
1. Sverige – Tjeckien 1 2
2. Finland – Italien 1
3. Toronto – Montreal 1
4. Nashville – Carolina X 2
5. Sverige – Storbritannien 1
6. Kazakstan – Kanada 1 X 2
7. Lettland – Norge 1
8. Danmark – Belarus 1 2
216 rader
1. Sverige – Tjeckien 1 X 2
2. Finland – Italien 1
3. Toronto – Montreal 1 X
4. Nashville – Carolina X 2
5. Sverige – Storbritannien 1
6. Kazakstan – Kanada 1 X 2
7. Lettland – Norge 1 X
8. Danmark – Belarus 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100